Σύνολο 151 ψήφων εμπιστοσύνης πήρε η ελληνική κυβέρνηση στη ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (16/1). Στην ψηφοφορία που διεξήχθη 151 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 148 κατά και ένας βουλευτής απουσίαζε.
Επόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών η οποία κατατίθεται στη Βουλή την Πέμπτη (17/1) και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ότι η πΓΔΜ έστειλε τη ρηματική ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει την Ελλάδα για τις συνταγματικές αλλαγές στις οποίες έχει προβεί, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η συζήτηση έγινε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίζει ότι προκάλεσε την
τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών ζητώντας από τα μέλη του Κοινοβουλίου “καθαρές λύσεις”.
Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν καταδικάζει τις απειλές και τη στοχοποίηση βουλευτών σημειώνοντας ότι επιλέγει έναν επικίνδυνο δρόμο. "Μένω άναυδος που δεν βρήκατε να πείτε μια κουβέντα για να καταδικάσετε το στέλεχος της ΝΔ, κ. Αβραμάκο, τον επικεφαλής της μεγαλύτερης νομαρχιακής της ΝΔ που έστελνε μαζικά μηνύματα στους οπαδούς της ΝΔ με τα κινητά των βουλευτών που προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση", ανέφερε υποστηρίζοντας πως η ΝΔ έχει κάνει την μετατόπιση από τον μεσαίο χώρο προς την ακραία δεξιά. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι το δίλημμα που τίθεται πλέον στην πολιτική ζωή της Ελλάδας είναι από τη μια ο προοδευτικός πόλος με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη ένα κόμμα με ρητορική “Βορίδη -Γεωργιάδη- Σαμαρά”.
Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έφτασε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η ρηματική διακοίνωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην οποία, όπως υποστήριξε, παρέχονται διευκρινήσεις τόσο για το ζήτημα της ιθαγένειας όσο και για αυτό της γλώσσας: "Τι διευκρινίζουν λοιπόν οι γείτονες μας στο κείμενο αυτό, που είναι νομικά δεσμευτικό και επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία; Πρώτον ότι ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας. Και δεύτερον ότι η γλώσσα των γειτόνων μας όπως αναφέρεται στην συμφωνία και έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών", είπε ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε τι επιχειρήματα θα επιστρατεύσει για να μην την ψηφίσει ο κ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για ευτελισμό της πολιτικής ζωής της χώρας υποστηρίζοντας ότι το Κοινοβούλιο βιώνει την τελευταία πράξης μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας. «Τέσσερις από τους έξι βουλευτές που δήλωσαν δημόσια την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση, δεν μπήκαν καν στον κόπο να ανέβουν στο βήμα και να αιτιολογήσουν την ψήφο τους: οι δύο είναι στην Κϊνα και οι άλλοι δύο κάνουν τους Κινέζους», είπε ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι μόνος στόχος τους Α. Τσίπρα είναι να αγκιστρωθεί για λίγους μήνες ακόνη στην εξουσία για να στρωθεί ο δρόμος στην εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μένει στην εξουσία χάρη σε ορισμένους γυρολόγους πολιτικούς που παζαρεύουν για μια νέα πολιτική στέγη. Επιπλέον, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε πισωγύρισμα στην οικονομία και πως η παραμονή του στην εξουσία καταστρέφει το παρόν και ναρκοθετεί το μέλλον. "Δεν βρήκατε εσείς τη χώρα βυθισμένη και τη σώσατε αλλά σωσμένη και τη βυθίσατε. Το 2014 η οικονομία είχε γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και ναι η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια. Μετά ήρθατε εσείς και ξέρουμε τι έγινε. 100 δισ. και τρίτο μνημόνιο με την υπογραφή σας. Και ένα άτυπο 4ο μνημόνιο”.
Αναφορικά με το ζήτημα των απειλών σε βουλευτές που έχουν εκφραστεί θετικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών σημείωσε: "Είχατε το θράσος να μας κατηγορήσετε ότι τρομοκρατούμε βουλευτές για να μην υποστηρίξουν την πρόταση δυσπιστίας. Κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να πει τη γνώμη του στο βουλευτή του. Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι απειλές, χυδαιότητες και βιαιοπραγίες" τόνισε για να συμπληρώσει: "Κύριε Τσίπρα ήσασταν ο πνευματικός πατέρας της θεωρίας ότι υπάρχει καλή και κακή βία. Έχετε τεράστια ευθύνη για το τοξικό κλίμα”.
Τέλος, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως όποιος την υπερψηφίσει ανοίγει το δρόμο στη δήθεν μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα με τους γείτονες και ζήτησε η Βουλή να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια συζήτησης της Συμφωνίας.
Απο ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις