ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Ζητούν την κατασκευή φράγματος στον Σερράχη 11 χωριά της βόρειας Πιτσιλιάς

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Ζητούν την κατασκευή φράγματος στον Σερράχη 11 χωριά της βόρειας Πιτσιλιάς

Την κατασκευή φράγματος στον ποταμό Σερράχη ζητούν αγρότες και κάτοικοι 11 χωριών της βόρειας Πιτσιλιάς, που βρέθηκαν την Κυριακή 20/01 στο Δασικό Σταθμό «Γεφύρι Παναγιάς», σε μια εκδήλωση διαμαρτυρίας με σύνθημα «Λίγο νερό θέλουμε».

Την εκδήλωση διαμαρτυρίας διοργάνωσαν οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ, ΕΚΑ, Παναγροτικός, Νέα Αγροτική και Ευρωαγροτικός.

Εκεί συγκεντρώθηκαν δεκάδες αγρότες και κάτοικοι από την Πλατανιστάσα, την Άλωνα, τον Πολύστυπο, τα Λειβάδια, την Αληθινού, το Φτερικούδι, το Μιτσερό, τον Άγιο Επιφάνειο, την Αγία Μαρίνα, την Κάτω Μονή και την Ορούντα.

«Ζητούμε από το νερό που περνά από το γεφύρι του Δασικού Σταθμού Παναγιάς στην Πιτσιλιά, το μερίδιο που μας αναλογεί για να εξυπηρετήσουμε τη γη μας και τους γεωργούς μας» εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ του Ευρωαγροτικού Λάμπρος Αχιλλέως. «Δεν θέλουμε να κόψουμε τη ροή του ποταμού προς την πεδιάδα, αλλά θέλουμε αυτό που μας αναλογεί, ένα μικρό φράγμα» σημείωσε, προσθέτοντας πως η βόρεια πλευρά του Τροόδους υστερεί σε σχέση με τη νότια πλευρά, όπου βρίσκονται τα φράγματα του Κούρη και του Ασπρόκρεμμου.

Ο κ. Αχιλλέως είπε πως υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από το 1997 για κατασκευή φράγματος χωρητικότητας 6 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού στην περιοχή, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. «Εμείς ζητούμε επικαιροποίηση των σχεδίων» ανέφερε.

Συμπλήρωσε πως έχει ήδη συσταθεί επιτροπή που αποτελείται από τις αγροτικές οργανώσεις και κοινοτάρχες της περιοχής και έχει εγκριθεί ψήφισμα το οποίο θα επιδοθεί στον Υπουργό Γεωργίας και στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, με τους οποίους θα επιδιώξουν να έχουν και συναντήσεις.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Ανάλυση: Ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν - Το κυπριακό και οι βασικές προκλήσεις

Η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ από το 2004, νομικά, υποχρεούται να ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη πλήρες μέλος της Σένγκεν-δηλαδή δεν έχει ενταχθεί στη λειτουργική εφαρμογή του καθεστώτος  χωρίς εσωτερικά σύνορα. Η Κυπριακή Δημοκρατία, βρίσκεται από το 2023 σε φάση αξιολόγησης ( Schengen evaluation process), κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξη. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη ως προς τα τεχνικά ζητήματα, μέχρι το τέλος του 2025. Εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι το 2026, η Κύπρος θα ενταχθεί στη ζώνη Σένγκεν.