ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μέχρι πέντε χρόνια φυλακή προβλέπει το Ν/σ για την παρενοχλητική παρακολούθηση

Μέχρι πέντε χρόνια φυλακή προβλέπει το Ν/σ για την παρενοχλητική παρακολούθηση

Σε 15 ημέρες θα συνεχιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για την παρενοχλητική παρακολούθηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, το οποίο, όπως ανέφερε ο Πρόεδρός της Γιώργος Γεωργίου μετά από τη σημερινή συνεδρία, εντάσσεται στο πλαίσιο της πλήρους εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που κυρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία και προβλέπει ποινές ανάλογα με τη βλάβη που υπέστη το θύμα, μέχρι πέντε χρόνια φυλάκιση.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργίου, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης διαλαμβάνει την ποινικοποίηση της παρενόχλησης και της παρενοχλητικής παρακολούθησης. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε όταν διαπιστώθηκε κενό για ποινική δίωξη των θυτών της παρενοχλητικής παρακολούθησης, πρόσθεσε και διευκρίνισε πως η συζήτηση διεκόπη καθώς στη συνεδρία δεν παρέστη εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας για να δώσει διευκρινήσεις στα ερωτήματα Βουλευτών ως προς την ερμηνεία όρων που περιέχει το νομικό κείμενο.

Πρόσθεσε ότι με επιστολή η Επιτροπή θα αναμένει την τοποθέτηση της νομικής υπηρεσίας στα ερωτήματα που ήγειραν βουλευτές.

Ο κ. Γεωργίου είπε πως ο στόχος της Επιτροπής Νομικών είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί σε νόμο εντός Μαρτίου.

Περαιτέρω ανέφερε πως με τον προτεινόμενο νόμο επέρχεται ποινικοποίηση της παρενόχλησης και της παρενοχλητικής παρακολούθησης και οι ποινές καθορίζονται ανάλογα με την ένταση.

Εξήγησε ότι στον κείμενο του νόμου καθορίζονται επιβαρυντικές περιστάσεις και ότι το Δικαστήριο θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα για προστασία του θύματος και του περιβάλλοντος του θύματος.

Ανέφερε ακόμα πως υπάρχουν πρόνοιες και για αστική αποζημίωση του θύματος, μετά την εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης.

Αν ο ένοχος του αδικήματος δεν προκάλεσε ζημιά στο θύμα, η ποινή είναι ένας 1 χρόνος φυλάκιση ή και χρηματική ποινή 2.000, ενώ αν προκάλεσε βλάβη η ποινή μπορεί να φτάσει τα πέντε χρόνια φυλακή ή και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή.

Ερωτηθείς σχετικά διευκρίνισε πως η ποινή θα αυξάνεται αν το θύμα παρουσιάσει ψυχολογικά προβλήματα ή άλλες δημόσιες και σωματικές βλάβες ως αποτέλεσμα της παρενοχλητικής παρακολούθησης,

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ ‘Αριστος Δαμιανού, αφού εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εναρμονίζεται, έστω και καθυστερημένα με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν την παρενοχλητική  παρακολούθηση (stalking), παρατήρησε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που αφορά εκατομμύρια κυρίως γυναικών ανά το παγκόσμιο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ακόμα πως τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 90% των θυμάτων είναι γυναίκες και κατά το πλείστο είναι έμφυλο ζήτημα.

Περαιτέρω είπε ότι πρόκειται για θέμα το οποίο στην κυπριακή νομοθεσία δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί και «πρέπει να προχωρήσουμε με τη θεσμοθέτηση αυτού του ποινικού αδικήματος».

Η παρενοχλητική συμπεριφορά είναι ουσιαστικά πράξεις οι οποίες παρενοχλούν σε σημείο ανησυχητικό τον οποιοδήποτε πολίτη, ανέφερε ερωτηθείς σχετικά και πρόσθεσε ότι το να ακολουθεί ή παρακολουθεί κάποιος τον οποιονδήποτε πολίτη σε σημείο φορτικό και συστηματικό και σε βαθμό που να προκαλεί ανησυχία, φόβο, δυσφορία ορίζεται ως παρενοχλητική παρακολούθηση.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι το πρόβλημα της παρακολούθησης και της παρενοχλητικής παρακολούθησης, τείνει να λάβει τεράστιες διαστάσεις σε σημείο που να εμποδίζει και ενοχλεί τη ζωή πολλών ανθρώπων.

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε ενώπιον της Βουλής παρουσιάζει πολλά κενά και καθιστά την καταπολέμηση της παρενοχλητικής παρακολούθησης πάρα πολύ δύσκολη.

Ο κ. Ευσταθίου είπε ακόμα ότι εισηγήθηκε να εξεταστεί εκ νέου  «για  να έχουμε μια σοβαρή μελέτη επί του θέματος».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο αυτό βρίσκεται σε προφανή δυσαρμονία και αντίθεση με άλλα νομοθετήματα που λειτουργούν και έχουν ψηφιστεί εδώ και δεκαετίες, και αναφέρομαι στον ποινικό κώδικα, συνέχισε εξηγώντας ότι στο νομοσχέδιο θεωρείται ως πράξη παρακολούθησης το γεγονός ότι  κάποιος μπορεί να επέμβει στο ακίνητο κάποιου προσώπου και αυτό από μόνο του γελοιοποιεί την ίδια την παρακολούθηση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών ανέφερε ακόμα ότι στην Επιτροπή ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή απόψεων για τη διαμεσολάβηση στην οικογένεια και το νομοσχέδιο για το απόρρητο των τηλεφωνικών επικοινωνιών, θα ακολουθήσει τοποθέτηση με στόχο τα δύο νομοθετήματα αρχές Μαρτίου να είναι στην Ολομέλεια της Βουλής.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top