Διοικητική έρευνα διατάχθηκε από τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου για τον θάνατο του 34χρονου Σταύρου Γεωργίου.
Σε παραγγελία 5,000 εμβολίων για την αντιμετώπιση της γρίπης που αναμένεται να παραληφθούν τις επόμενες μέρες, προχώρησε το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου. Ο κ. Υπουργός σημείωσε πως λαμβάνονται ήδη επιπλέον μέτρα αντιμετώπισης της γρίπης στο πλαίσιο του υφιστάμενου Σχεδίου Δράσης που ενεργοποιήθηκε, και διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει επιδημία.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, κληθείς να αναφερθεί στην Έκθεση Γεγονότων που είχε ζητήσει ο ίδιος για τον θάνατο 34χρονου από τη γρίπη Α, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως «χθες το μεσημέρι είχα λάβει την αρχική έρευνα από τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), έκρινα ότι ήταν ελλιπές και του ζήτησα περισσότερες πληροφορίες. Οι ιατρικές εκθέσεις και από τα δύο νοσοκομεία, μού υποβλήθηκαν αργά χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί διόρισα ερευνώντα λειτουργό τη Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, ούτως ώστε να προβεί σε διενέργεια διοικητικής έρευνας για να διαπιστώσει ή να διερευνήσει κατά πόσο από τις πράξεις ή/και παραλείψεις ενδεχομένως να υπάρχουν πειθαρχικά παραπτώματα. Αναμένω το πόρισμα της έρευνας της Διευθύντριας των Ιατρικών Υπηρεσιών». Ερωτηθείς εάν τέθηκε χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της έρευνας, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι δεν ορίστηκε χρονοδιάγραμμα, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «σοβαρή υπόθεση και όσος χρόνος απαιτείται για να εξετάσει όλα τα δεδομένα και να αποφανθεί εάν υπάρχει κάτι μεμπτό ή όχι, θα τον έχει στη διάθεσή της».
Συνεχίζοντας, ο Υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «μετά λύπης μου, θέλω να παρατηρήσω ότι ο χειρισμός και αυτού του θέματος και γενικά της έξαρσης της γρίπης όπως παρουσιάζεται τουλάχιστον από κάποια μέσα, δημιουργεί αχρείαστο πανικό στον κόσμο και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών που μπορούν να προσφέρουν τόσο τα ιδιωτικά όσο και τα δημόσια νοσηλευτήρια. Δημιουργείται αχρείαστος κατά την άποψή μας πανικός σε κάποιες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να κατακλύζονται οι Πρώτες Βοήθειες από κόσμο και να μην επιτρέπεται στους λειτουργούς υγείας να κάνουν τη δουλειά τους όπως θα μπορούσαν να την κάνουν υπό κανονικές συνθήκες».
Απαντώντας σε ερώτηση για την έλλειψη εμβολίων, ο κ. Ιωάννου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει έλλειψη εμβολίων στον δημόσιο τομέα. «Τα αποθέματα είχε γίνει ο σωστός προγραμματισμός, είχαν παραγγελθεί 50 χιλιάδες που ήταν και αυξημένος αριθμός σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, με βάση και τις εμπειρίες των προηγούμενων χρόνων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αποθέματα, έχουμε ήδη παραγγείλει επιπλέον 5,000 και εάν και εφόσον ακόμα 5,000. Αλλά αποθέματα στον δημόσιο τομέα υπάρχουν. Και τονίζουμε ότι τα εμβόλια δίνονται στις ευάλωτες ομάδες και δεν είναι η λύση για όλο τον πληθυσμό», υπογράμμισε και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας με τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνει ο πληθυσμός, ενώ, ανέφερε, έχουν εκδοθεί και κατευθυντήριες οδηγίες από τις Ιατρικές Υπηρεσίες προς τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για τον χειρισμό αυτών των περιπτώσεων.
Ο κ. Ιωάννου, ερωτηθείς σχετικά, είπε πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα περίπου 1,000 εμβόλια και αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας να παραληφθούν άλλες 5,000 με δικαίωμα για προμήθεια ακόμα 5,000. Διευκρίνισε δε πως δεν χρειάστηκε τελικά να γίνουν ενέργειες για εξασφάλιση μέσω Πρεσβειών του εξωτερικού, καθότι ο Ανάδοχος της Σύμβασης για προμήθεια των εμβολίων ενημέρωσε χθες πως μπορεί να προμηθεύσει τις επιπλέον 5,000 εμβόλια.
Κληθείς να πει εάν υπάρχει επάρκεια φαρμάκων για την αντιμετώπιση της γρίπης, ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως, σύμφωνα με την πληροφόρησή του, δεν αντιμετωπίζεται κάποιο πρόβλημα ή ελλείψεις σε αυτά τα φάρμακα.
Σε ερώτηση εάν θεωρεί ορθό, πολιτικά πρόσωπα να παρεμβαίνουν για τη νοσηλεία ασθενών, ο κ. Υπουργός είπε χαρακτηριστικά «φυσικά και όχι, αλλά είναι καθημερινό φαινόμενο. Είναι αυτονόητο ότι είναι αχρείαστο. Όταν παίρνει τηλέφωνο κάποιος, γιατί ένας ασθενής παίρνει σειρά προτεραιότητας έναντι του άλλου; Εμείς θεωρούμε ότι όλοι οι ασθενείς είναι ίσοι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ανάλογα με την κρισιμότητα της ασθένειάς τους και όχι ανάλογα με το αν έχουν μέσο ή όχι. Με το να παίρνουμε τηλέφωνα και να βάζουμε σε σειρά προτεραιότητας κάποιον έναντι κάποιων άλλων, αδικούνται όλοι οι υπόλοιποι ασθενείς».
Κληθείς να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα που φέρει ασθενή να είχε συμπτώματα γρίπης και να μην έλαβε την κατάλληλη θεραπεία, ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι «είναι επ’ ευκαιρία αυτό το δημοσιεύματος που σας έκανα προηγουμένως τις δηλώσεις για τον τρόπο χειρισμού από κάποια ΜΜΕ. Διότι με βάση την ενημέρωση που έχω εγώ από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, δεν ισχύουν αυτά που δημοσιεύονται σήμερα σε συγκεκριμένο ηλεκτρονικό έντυπο. Άρα το να δημοσιεύουμε πληροφορίες από τη μια πλευρά, όπως τις λαμβάνουμε εμείς, χωρίς να τα διασταυρώνουμε, χωρίς να παίρνουμε τη θέση της άλλης πλευράς, στη συγκεκριμένη περίπτωση του νοσηλευτηρίου, αυτό είναι κακή δημοσιογραφία και δημιουργεί αχρείαστο πανικό στον κόσμο». Συμπλήρωσε πως αυτό προκαλεί αυξημένη προσέλευση και συσσώρευση των περιστατικών στα ΤΑΕΠ και, κατ’ επέκταση, άλλα αλυσιδωτά προβλήματα.
Σε διευκρινιστική ερώτηση ως προς το τι έχει δημοσιευθεί από τα ΜΜΕ, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο σημερινό ρεπορτάζ, το οποίο ισχυρίζεται ότι συγκεκριμένος ασθενής δεν έλαβε υπηρεσίες υγείας. «Από ενημέρωση που είχα από τον Επιστημονικό Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, ουδέν αναληθέστερο», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ασθενής ναι μεν μετέβη στα Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, αλλά τα γεγονότα που αναφέρονται στο δημοσίευμα δεν ισχύουν.
Ο κ. Ιωάννου επανέλαβε πως οι πολίτες συμβουλεύονται να εφαρμόζουν τα μέτρα προφύλαξης που συστήνει το Υπουργείο Υγείας, καθώς και το πότε να προσέρχονται στα νοσοκομεία ή στους γιατρούς τους για εξέταση. «Σας παραπέμπω στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες το απόγευμα το Υπουργείο Υγείας, για αντιμετώπιση της έξαρσης. Δεν είναι επιδημία, όπως χαρακτηρίστηκε από κάποιους. Λυπούμαι να παρατηρήσω, αλλά έχουμε Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης στο Υπουργείο και βάσει διεθνών παραμέτρων μπορεί να χαρακτηριστεί κάτι ως επιδημία. Με τις παραμέτρους και τα περιστατικά που υπάρχουν, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιδημία. Και όμως, κάποιοι λένε άλλα. Όλα αυτά συντείνουν στο να αποπροσανατολίζουν τον κόσμο και να σπέρνουν πανικό. Με τα θέματα υγείας πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί και όχι να κάνουμε πολιτική στα θέματα υγείας και τους ασθενείς», είπε ο κ. Ιωάννου χαρακτηριστικά.
Τέλος, σε σχετική ερώτηση, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα αντιμετώπισης με βάση το υφιστάμενο Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου που έχει ενεργοποιηθεί, ενώ έχουν δοθεί και κατευθυντήριες οδηγίες.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΘΑΝΑΤΟΣ 34ΧΡΟΝΟΥ: Δύο ιατροδικαστές στην νεκροτομή του Σταύρου
Αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός ζήτησε Έκθεση Γεγονότων από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), για τον θάνατο του 34χρονου, τα οποία έκρινε ως ελλιπή.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΘΑΝΑΤΟΣ 34ΧΡΟΝΟΥ: Ελλειπή τα στοιχεία που κατατέθηκαν με την έκθεση γεγονότων
Δείτε το βίντεο της συνέντευξης:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις