ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκκληση ΓΓ ΑΚΕΛ για ανάληψη πρωτοβουλιών από Πρόεδρο για να στριμωχτεί η Τουρκία

Έκκληση ΓΓ ΑΚΕΛ για ανάληψη πρωτοβουλιών από Πρόεδρο για να στριμωχτεί η Τουρκία

Έκκληση να αναλάβει πρωτοβουλίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να στριμώξει την Τουρκία είτε να συνεργαστεί στο Κυπριακό, είτε να εκτεθεί, απηύθυνε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως τα πράγματα στο παρόν στάδιο είναι εξαιρετικά δύσκολα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού, ο κ. Κυπριανού είπε πως τα πράγματα παραμένουν εξαιρετικά δύσκολα αναφορικά με την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και από τη μέχρι στιγμής ενημέρωση που έχουν, δεν διαφαίνεται ότι θα επαναρχίσουν εύκολα οι διαπραγματεύσεις. Επίσης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη, διερωτήθηκε αν παρίσταντο στην ίδια συνεδρία.

Στη συνέχεια ο κ. Κυπριανού είπε πως από το 1974 το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων έχουν ξεκαθαρίσει ότι το Κυπριακό θα επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων και ενόσω δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις δεν υπάρχει προοπτική λύσης, κάτι που πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό του συνόλου του κυπριακού λαού.

Σημείωσε πως σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο σκορπίζεται η απογοήτευση ανάμεσα στην κοινωνία, κάτι που προκαλεί αλυσιδωτές συνέπειες, ενισχύει τις δυνάμεις εκείνες που δεν επιθυμούν την λύση και την επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα στην Τουρκία και στην τ/κ κοινότητα, και δίνει χώρο για να κατατίθενται νέες επικίνδυνες ιδέες και σκέψεις, όπως τα δύο κράτη και η συνομοσπονδία.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως στη διχοτόμηση μπορείς να οδηγηθείς με δύο τρόπους, είτε τη συζητάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είτε αφήνοντας τα πράγματα να εξελιχθούν από μόνα τους σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, διολισθαίνοντας στην κατεύθυνση της οριστικής διχοτόμησης. Συνεπώς, προέβη στην έκκληση προς όλους να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη έναντι του τόπου και του λαού, σημειώνοντας πως αυτό δεν σημαίνει να υποχωρήσουμε ως ε/κ πλευρά από θέσεις αρχών που έχουν καθοριστεί διαχρονικά από το Εθνικό Συμβούλιο.

Τόνισε πως θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που θα στριμώξουν την τουρκική πλευρά, και η οποία είτε θα υποχρεωθεί να συνεργαστεί αρχικά για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και μετέπειτα για επίτευξη συμφωνίας στο συμφωνημένο πλαίσιο, είτε θα εκτεθεί στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. «Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει ούτε το ένα, ούτε το άλλο και η έκκληση μας στον κ. Αναστασιάδη είναι ακριβώς να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να κινηθούμε προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε.

Ερωτηθείς για τη διαφωνία του με τον κ. Περδίκη, ο κ. Κυπριανού είπε πως διαφωνεί στη θέση του Προέδρου των Οικολόγων ότι μετακινείται ο κ. Ακιντζί από συγκλήσεις που είχαν επιτευχθεί. «Με τέτοιου είδους προσεγγίσεις οι οποίες επιχειρούν να εξωραΐσουν τη δική μας στάση δεν πάμε πουθενά. Έχουμε ένα πλαίσιο συμφωνημένο, αν επιχειρηθεί η εγκατάλειψη του Πλαισίου είτε προς την κατεύθυνση των δύο κρατών, της συνομοσπονδίας, είτε προς την κατεύθυνση του ενιαίου κράτους, μοιραία θα πάμε στα δύο κράτη, στη διχοτόμηση», είπε και πρόσθεσε πως δεν μπορούμε να συζητούμε για ομοσπονδία και να  απαιτούμε αυτή να περιλαμβάνει πρόνοιες ενιαίου κράτους καθώς δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από κανένα.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της πολιτικής ισότητας που θέτει τελευταίως η τουρκική πλευρά, ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτό έχει συμφωνηθεί από το 1992, και περιλαμβανόταν στην έκθεση του τότε ΓΓ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι. Το αποδέχθηκε, όπως είπε, αρχικά το ΑΚΕΛ και στη συνέχεια το αποδέχθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα.

Το πρόβλημα, πρόσθεσε, βρίσκεται στο πώς ερμηνεύει η τ/κ πλευρά τον όρο πολιτική ισότητα, και με δεδομένη τη θέση του ΓΓ ότι δεν μπορεί να απαιτεί σε όλα τα ζητήματα μια ψήφο η τ/κ πλευρά αλλά μόνο στα ζητήματα που εξυπηρετούνται ουσιαστικά της συμφέροντα και θα πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί επίλυσης των αδιεξόδων, η ε/κ πλευρά έχει κάθε δυνατότητα να συζητήσει οχυρωμένη πίσω από τη σωστή θέση του ΓΓ να επιμένει στη σωστή ερμηνεία του όρου πολιτική ισότητα. «Αν νομίζουμε όμως από την άλλη, ότι πολιτική ισότητα σημαίνει να αποφασίζουμε εμείς και οι Τ/κ να μην έχουν κανένα λόγο στα σημαντικά ζητήματα είμαστε εκτός πραγματικότητας», κατέληξε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα

• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top