Ο Μαδούρο απορρίπτει το ανακοινωθέν της διεθνούς Ομάδας Επαφής, ενώ δηλώνει ανοιχτός σε διάλογο.
Στην αντεπίθεση πέρασε σήμερα (8/2) ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απορρίπτοντας το χθεσινό (7/2) ανακοινωθέν της διαμεσολαβήτριας διεθνούς Ομάδας Επαφής το οποίο ζητούσε τη διεξαγωγή "ελεύθερων προεδρικών εκλογών" στην χώρα, με τον σοσιαλιστική πρόεδρο να διαμηνύει εκ νέου ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο στη χώρα της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας, λέγοντας παράλληλα ότι το Καράκας, παρά τις σαρωτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην δημόσια εταιρεία πετρελαίου, θα έχει πάντα διαθέσιμες αγορές για να εξάγει πετρέλαιο.
Επιζητώντας μια ειρηνική έξοδο από την κρίση, η διεθνής Ομάδα Επαφής που συστάθηκε από την ΕΕ και πέντε χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βολιβία, Κόστα Ρίκα, Ισημερινός, Μεξικό και Ουρουγουάη), πραγματοποίησε χθες την πρώτη της συνάντηση στο Μοντεβιδέο. Στο τελικό ανακοινωθέν της ανέφερε ότι θα αποστείλει μια τεχνική ομάδα για τη βοήθεια διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας και για στήριξη της διεξαγωγής νέων εκλογών το ταχύτερο δυνατό. Παράλληλα "κάλεσε για τη διαμόρφωση μιας κοινής διεθνούς προσέγγισης για την υποστήριξη μιας ειρηνικής, πολιτικής, δημοκρατικής και αμιγώς βενεζουελανικής επίλυσης της κρίσης, που θα αποκλείει τη χρήση βίας, μέσω ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών, με βάση το Σύνταγμα της Βενεζουέλας".
Ο αμφισβητούμενος αρχηγός του βενεζουελανικού κράτους αποκάλεσε "μεροληπτική και ιδεολογικού χαρακτήρα" την κοινή δήλωση των διαμεσολαβητών κρατών. "Δεν συμφωνούμε με το περιεχόμενο του κειμένου", τόνισε ο Μαδούρο. "Απορρίπτουμε το μεροληπτικό και ιδεολογικού χαρακτήρα κείμενο της ομάδας επαφής", συμπλήρωσε. Παρέμεινε ανοιχτός στο διάλογο, τονίζοντας: "Εντούτοις είμαι έτοιμος και πρόθυμος να δεχτώ κάθε αντιπροσωπεία από αυτό το μπλοκ ευρωπαϊκών και λατινοαμερικανικών χωρών", σημείωσε σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Με κοινή τους πρόταση την Τετάρτη η Ουρουγουάη και το Μεξικό - ανάμεσα στις λιγοστές χώρες της Λατινικής Αμερικής που δεν αναγνώρισαν τον επικεφαλής της εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας και αντίπαλο του Μαδούρο, τον Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό αρχηγό του κράτους αφότου αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος την 23η Ιανουαρίου- πρότειναν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός διαλόγου χωρίς όρους ή προαπαιτούμενα προκειμένου να αναζητηθεί μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων στην πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα.
Ο "Μηχανισμός του Μοντεβιδέο", όπως αποκαλείται, προβλέπει διάφορες φάσεις, καθώς και τη μεσολάβηση προσωπικοτήτων διεθνούς και γενικής αποδοχής, προωθεί μια ειρηνική λύση που θα αποτρέψει μια "κλιμάκωση της βίας".
"Ο `Μηχανισμός του Μοντεβιδέο` δίνει μια ώθηση στον διάλογο μεταξύ των Βενεζουελανών με έναν προσήκοντα τρόπο με τη βοήθεια των αδερφών μας από τη Λατινική Αμερική και την περιοχή της Καραϊβικής. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε άμεσα οποιαδήποτε ενέργεια που οδηγεί στον διάλογο και στην κατανόηση μεταξύ των Βενεζουελανών", τόνισε ο Μαδούρο, δηλώνοντας ξανά ανοιχτός για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών. Για μια ακόμη μια φορά απέρριψε το "σόου" της αμερικανικής ανθρωπιστικής βοήθειας, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αποθήκες στην κολομβιανή μεθοριακή πόλη Κούκουτα, δηλώνοντας ότι αυτή πρέπει να διανεμηθεί στους φτωχούς πολίτες της Κολομβίας που ζουν εκεί.
"Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει μετατραπεί σε ένα σόου για να δικαιολογήσει ένα πραξικόπημα, είναι ένα φθηνό σόου για να μας εξευτελίσει. Εχουν μπλοκάρει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, τον χρυσό μας, χρήματα πετρελαίου, και τώρα προσφέρουν 20 εκατομμύρια δολάρια; Η Βενεζουέλα δεν θα επιτρέψει αυτό το κάλπικο σόου ανθρωπιστικής βοήθειας να συμβεί".
"Αν θέλετε να βοηθήσετε, ελευθερώστε τα χρήματα που έχετε μπλοκάρει από την χώρα. Μην κλέβετε τα χρήματα και μετά να μας προσφέρετε σε επιστροφή χαρτί τουαλέτας. "Η Βενεζουέλα δεν θα ανεχθεί το σόου της αποκαλούμενης ανθρωπιστικής βοήθειας, επειδή δεν είμαστε επαίτες κανενός", είπε χαρακτηριστικά.
Επιπρόσθετα είπε ότι το Καράκας σκοπεύει να τριπλασιάσει την παραγωγή χρυσού το πρώτο τέταρτο του 2019, προειδοποιώντας ότι η παρακώλυση μεταφορών πετρελαίου από την Βενεζουέλα θα έχει καταστροφικές συνέπειες.
Τέλος, διαμήνυσε ότι οποιοσδήποτε αποδεχτεί τους παράνομους διορισμούς σε θέσεις στις εταιρείες CITGO ή PdVSA θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.
Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας PdVSA, προχωρώντας στη σκληρότερη οικονομική πρόκληση που έχει απευθύνει μέχρι σήμερα στον Μαδούρο. Η αντιπολίτευση ίδρυσε ένα αμερικανικό ταμείο για να λαμβάνει τα έσοδα από την Citgo, εταιρεία διύλισης καυσίμων που είναι θυγατρική της PdVSA.
Απο ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις