ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Οδήγησαν Ταγματάρχη στα Δικαστήρια γιατί εξέφρασε το παράπονό του στον Φωκαΐδη

ΚΥΠΡΟΣ: Οδήγησαν Ταγματάρχη στα Δικαστήρια γιατί εξέφρασε το παράπονό του στον Φωκαΐδη

Ακυρώθηκε πειθαρχική ποινή σε Ταγματάρχη ο οποίος, όπως αναφέρθηκε δεν εκφράστηκε με σεβασμό προς τον ανώτερό του, τότε Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη, κατά την επιστολή του με θέμα να εκφράσει το παράπονό του. Το Διοικητικό Δικαστήριο υπέδειξε ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν σταματά στην πύλη του στρατοπέδου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος»,  όλα συνέβησαν το 2015 όταν ο εν λόγω Ταγματάρχης έλαβε το χαρτί της μετάθεσής του, κάτι για το οποίο δεν έμεινε ευχαριστημένος γι’ αυτό και προχώρησε με σχετική επιστολή στην οποία εξέφρασε το υπηρεσιακό του παράπονο, λέγοντας ότι η μετάθεσή του «πλήττει την επαγγελματική του σταδιοδρομία, είναι άδικη, εκδικητική».

Η επιστολή αυτή, είχε ως αποτέλεσμα να ακολουθήσει διοικητική έρευνα και κατ' επέκταση η απόφαση του Διοικητή της ταξιαρχίας να επιβάλει ποινή φυλάκισης 4 ημερών αναφέροντας ότι: «κατά την έγγραφη διατύπωση του παραπόνου σας, δεν εκφραστήκατε με τον προσήκοντα σεβασμό περί του ανωτέρου καθ’ ου παραπονείστε χαρακτηρίζοντας τη μετάθεσή σας εκδικητική, χαρακτηρισμός που αποδίδει στον προϊστάμενό σας και στη συγκεκριμένη περίπτωση στον υπουργό Άμυνας, αλλότρια κίνητρα».

Έκτοτε η υπόθεση οδηγήθηκε στο Δικαστήριο το οποίο ακύρωσε την ποινή, που επιβλήθηκε στον Ταγματάρχη, εφόσον έκρινε ότι «η εδώ προσβαλλόμενη απόφαση επιβολής ποινής, δεν αποτελεί, νόμιμη κρίση και αιτιολογία μη επίδειξης προσήκοντος σεβασμού εκ μέρους του Ταγματάρχη, ούτε αποτελεί θεμιτό περιορισμό του δικαιώματος εκφράσεως/γνώμης, ως απαραίτητος προς προστασία και διατήρηση της στρατιωτικής πειθαρχίας».

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην λέξη «εκδικητική» η οποία όπως αποδείχθηκε δεν αποτελεί υβριστική ή ακόμη και ασεβή συμπεριφορά και κατά συνέπεια δεν συνιστά έλλειψη σεβασμού, εφόσον δεν εκφράστηκε δημόσια, αλλά αυστηρώς υπηρεσιακά.

Εν τέλει, το Δικαστήριο κατέβαλε έξοδα στην Δημοκρατία, ποσό που ανέρχεται στα 1.600 ευρώ πλέον ΦΠΑ, εφόσον όπως κατέληξε αφορούσε προσβαλλόμενη απόφασηη οποία παραβίαζε το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top