Ο αριθμός θανάτων από περιστατικά με γρίπη Α είναι πολύ πιο μεγάλος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Βοηθός Διευθύντρια Παιδιατρικής και Συντονίστρια της Ομάδας Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων στο Υπουργείο Υγείας Δρ Μαρία Κολιού, προσθέτοντας ότι «δεν είχαμε νέο σοβαρό περιστατικό εισαγωγής σε νοσοκομεία και από τα νοσηλευόμενα έχουμε εννέα είδη γρίπης».
Παρά την ύφεση που παρατηρείται, σημείωσε, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση γιατί όπως φαίνεται φέτος, έχουμε να κάνουμε με πιο επιθετικό ιό.
«Δεν σηκώνει πανικό. Θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι από τις χιλιάδες περιστατικά τα οποία νοσούν οι περισσότεροι την βγάζουν στο σπίτι με ανάπαυση, υγρά, αντιπυρετικά. Είναι πολύ μικρός ο αριθμός που καταλήγουν στα σοβαρά περιστατικά στα νοσοκομεία», πρόσθεσε.
Από τη στιγμή όμως, συνέχισε, που νοσηλεύονται σοβαρά περιστατικά γρίπης Α στα νοσοκομεία μας υπάρχει κίνδυνος να έχουμε κι άλλα.
Μια μέρα ύστερα από την καταγραφή του 9ου θανατηφόρου περιστατικού γρίπης Α που αφορούσε ασθενή που νοσηλευόταν σε κρατικό νοσηλευτήριο, η Δρ Κολιού, ανέφερε ότι «η ύφεση γενικά της γρίπης φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί σε σχέση με το πριν τρεις εβδομάδες. Δεν έχουμε καινούργια περιστατικά, αλλά περιστατικά τα οποία νοσηλεύονταν από μέρες τα περισσότερα όμως υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε κι άλλα».
Το 9ο θανατηφόρο περιστατικό ήταν ασθενής που ανήκε στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, παρουσίαζε υποκείμενα νοσήματα και νοσηλευόταν σε δημόσιο νοσηλευτήριο από τις 31 Ιανουαρίου.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ: Έχασε τη ζωή του 68χρονος από τη γρίπη Α’ – Στους εννέα οι νεκροί
Από το δίκτυο επιτήρησης των σοβαρών περιστατικών γρίπης έχουν καταγραφεί από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα 53 σοβαρά περιστατικά, τα οποία νοσηλεύτηκαν σε μεγάλα νοσοκομεία, εκ των οποίων τα εννέα κατέληξαν.
Η Δρ Κολιού έκανε έκκληση στο κοινό να τηρεί αυστηρά τα μέτρα πρόληψης τα οποία το Υπουργείο έχει ήδη συστήσει:
-Φροντίζουμε για τον καλό αερισμό των χώρων όπου ζούμε,
-Αποφεύγονται οι κλειστοί πολυσύχναστοι χώροι,
-Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλο μπροστά από το πρόσωπο και μετά πλένουμε τα χέρια μας,
-Πλένουμε καλά και συχνά τα χέρια μας,
-Δεν καπνίζουμε, και όταν το παιδί μας ασθενεί δεν το στέλνουμε στο νηπιαγωγείο ή το σχολείο για τουλάχιστον 48 ώρες μετά που υποχωρεί ο πυρετός και αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις