ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οι Αγνοούμενοι της Κύπρου - μια ανοιχτή πληγή» - Ράγισαν καρδιές στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & VIDEO

«Οι Αγνοούμενοι της Κύπρου - μια ανοιχτή πληγή» - Ράγισαν καρδιές στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & VIDEO

Αγνοούμενοι της Κύπρου 1974... «Κανένας δεν ξεχνά και τίποτα δεν ξεχνιέται». Μεγάλη η συγκίνηση σε όσους παρευρέθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Εκδήλωση με θέμα "Οι Αγνοούμενοι της Κύπρου - μια ανοιχτή πληγή", πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (20/02) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D), που στόχο είχε την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των αξιωματούχων της ΕΕ για το συνεχιζόμενο δράμα των αγνοουμένων της Κύπρου, με σκοπό να ανατραπεί η στασιμότητα που υπάρχει.

«Ο χρόνος για μένα σταμάτησε το 1974, όταν οι Τούρκοι σκότωσαν τον άντρα μου και τον πατέρα μου».

Συγκλονιστικές ήταν οι μαρτυρίες και τα βιώματα των παιδιών των αγνοουμένων, οι οποίες ακούστηκαν για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο. Ανάμεσα τους, η γυναίκα σύμβολο του αγώνα για τους αγνοουμένους, Χαρίτα Μάντολες, που κατέθεσε την μαρτυρία της για την δολοφονία του συζύγου της, του πατέρα της και έντεκα ακόμη προσώπων και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαι η Χαρίτα Μάντολες και είμαι 27 ετών! Ο χρόνος για μένα σταμάτησε το 1974, όταν οι Τούρκοι σκότωσαν τον άντρα μου και τον πατέρα μου».

Τα παιδιά των αγνοουμένων ανέφεραν ότι παρόλο που η πληγή αυτή δεν μπορεί ποτέ να επουλωθεί πλήρως, το μόνο που ζητούν είναι να εξακριβωθεί άμεσα η τύχη των συγγενών τους και αν έχουν πεθάνει, να παραλάβουν το οστά τους και όχι ένα κομματάκι 2 εκατοστά.

Στασιμότητα στο άνοιγμα αρχείων του τούρκικου στρατού- Δεν συνεργάζεται η Τουρκία

Συγκεκριμένα η άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί και να βοηθήσει στο μακροχρόνιο ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου, με την παραχώρηση πληροφοριών από τα τούρκικα αρχεία του στρατού αποτελεί την μεγάλη ρήξη μεταξύ Κύπρου -Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και πιο συγκεκριμένα εντός του 2018, ανευρέθηκαν μόνον 13 αγνοουμένοι και αυτό είναι κάτι που επιδεινώνει το πρόβλημα και σκορπίζει την όλο και μεγαλύτερη απογοήτευση και αγανάκτηση των οικογενειών αγνοουμένων.

Ο χρόνος παραμενει αμείλικτος! Πέραν από τις περιπτώσεις δολοφονιών ή εξαφανίσεων που οφείλονται σε εγκληματικά στοιχεία και από τις δύο κοινότητες, αναδεικνύεται το οργανωμένο και συστηματικό σχέδιο της Τουρκίας για εξόντωση ανυπεράσπιστων ανθρώπων.  Η άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί σήμερα είναι συνέχιση του αρχικού εγκλήματος.   

 

Ας σκεφτεί κανείς τις οικογένειες και την ανάγκη για να διακριβωθεί η τύχη των αγαπημένων τους προσώπων

Πίσω από τους αριθμούς, υπάρχουν αγαπημένοι άνθρωποι που χάθηκαν και οι συγγενείς τους βιώνουν για δεκαετίες την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων.

Στην εν λόγω εκδήλωση παρευρέθηκε και μια ομάδα από παιδιά αγνοουμένων που αποτέλεσαν την ζωντανή μαρτυρία αυτού του ασίγαστου ανθρώπινου πόνου.

Ομιλητές στην εκδήωση ήταν και οι: Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Φ. Καστάλτο, εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Ν. Αιμίλιου, ο Π. Χατζηπαντελής, από την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων και ο Ρόνι Αλάσορ, δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Διαταγή: Εκτελέστε τους αιχμαλώτους!».

Σε ομιλία του ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι: «Είναι επιτακτική ανάγκη να διακριβωθεί η τύχη κάθε προσώπου. Πίσω από τους αριθμούς, υπάρχουν αγαπημένοι άνθρωποι που χάθηκαν και οι συγγενείς τους βιώνουν για δεκαετίες την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων. Η ομάδα από παιδιά αγνοουμένων που είναι στην εκδήλωση, αποτελούν την ζωντανή μαρτυρία αυτού του ασίγαστου ανθρώπινου πόνου».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκε μια ταινία μικρού μήκους «30» στην παρουσία του σκηνοθέτη Κ. Πατσαλίδη και του σεναριογράφου-παραγωγού Γ. Αβραάμ, η οποία βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα σχετικά με το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου.

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα και ότι η Τουρκία οφείλει να συνεργαστεί ανοίγοντας τα αρχεία της και επιτρέποντας ανασκαφές σε περιοχές, που χαρακτηρίζει ως στρατιωτικές ζώνες.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Φονος στην Ορμήδεια: Παραδόθηκε στις Βρετανικές Βάσεις ο φερόμενος δράστης - Λεπτομέρειες

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες η Αστυνομία των Β.Βάσεων συνέλαβε τον ύποπτο για τη δολοφονία του Χαράλαμπου Κωνσταντινίδη στην Ορμήδεια, το βράδυ της Τρίτης (25/6).

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top