Τη σημασία της συμμετοχής γυναικών στη διαπραγματευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, υπογράμμισε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, σημειώνοντας πως «συχνά οι γυναίκες λάμπουν περισσότερο όταν τα πράγματα δείχνουν πιο δύσκολα».
Η κ. Σπέχαρ μιλούσε στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα, στη Λευκωσία, υπό την αιγίδα των διπλωματικών αποστολών της Νορβηγίας, της Αυστραλίας και του Καναδά στην Κύπρο, με τίτλο «Οι Γυναίκες στην Ειρήνη και την Ασφάλεια. Οι τρεις Επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ – μια Παγκόσμια Πρωτιά». Η ειρηνευτική δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) είναι η πρώτη ειρηνευτική δύναμη στην 71χρονη ιστορία των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, με επικεφαλής μια γυναίκα – την κ. Σπέχαρ με καταγωγή από τον Καναδά - και δυο γυναίκες στην ηγεσία της αστυνομικής και της στρατιωτικής της δύναμης, την Ανώτερη Σύμβουλο για θέματα Αστυνομίας Αν-Κριστίν Κβίλεκβαλ από τη Νορβηγία και τη Διοικητή της Δύναμης, Υποστράτηγο Τσέριλ Πιρς από την Αυστραλία.
"Με κάθε σεβασμό προς ορισμένα πρόσωπα μπορώ να πω πως υπάρχει κάποιο έλλειμμα ηγετικότητας στο Κυπριακό αυτή τη στιγμή, και θεωρώ ότι οι γυναίκες μπορούν να συμπληρώσουν αυτό το κενό, και προσπαθούμε να προωθήσουμε την ιδέα οι γυναίκες να καταστούν η εμπροσθοφυλακή της ειρηνευτικής διαδικασίας", ανέφερε η κ. Σπέχαρ στην ομιλία της, εκφράζοντας την εκτίμηση πως αυτό είναι εφικτό.
Υπογραμμίζοντας τη σημασία του ρόλου που οι γυναίκες μπορούν να παίξουν στην ειρηνευτική διαδικασία για την Κύπρο, η κ. Σπέχαρ είπε πως η αποστολή των ΗΕ στην Κύπρο επενδύει σε αυτό. Δεν είμαι ακόμη ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα που βλέπω αλλά δεν τα παρατούμε, πρόσθεσε.
Υπάρχουν διάφορες προκλήσεις μπροστά μας. Πρώτα από όλα δεν έχουμε διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή, και αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλη απογοήτευση όχι μόνο γυναικών αλλά και ανδρών. Αυτό σημαίνει πως πολύς κόσμος έχει εγκαταλείψει αυτή την προσπάθεια, αφού παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών χάνουν την ενέργεια και τον ενθουσιασμό τους, είπε η κ. Σπέχαρ.
Υπάρχει, σημείωσε, η πρόκληση του να προχωρήσουμε πέραν από τους καλώς νοούμενους συνήθεις ύποπτους που μάχονται για την αλλαγή και για μια συμφωνία, για μια λύση για τόσες δεκαετίες και δεν το έχουν πετύχει, και να έχουμε περισσότερο κόσμο που να εμπλακεί σε αυτή την προσπάθεια.
`Οπως ανέφερε χρειάζεται μια πιο διευρυμένη διαδικασία με μεγαλύτερη συμμετοχή, σε γενεαλογικό και γεωγραφικό επίπεδο, να ακουστούν και άτομα τα οποία μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις και να γίνει μια προσπάθεια κατανόησης των ανησυχιών τους. Πρόσθεσε πως "γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες είναι μεταξύ των πιο συντηρητικών στο νησί σε ότι αφορά την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας και την επανένωση του νησιού".
Παράλληλα, ανέφερε, υπάρχει μια απίστευτη ομάδα δυναμικών Κύπριων γυναικών και στις δυο πλευρές του νησιού, που δεν τα έχουν παρατήσει και που πραγματικά μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα.
Η κ. Σπέχαρ επεσήμανε πως υπάρχουν αναξιοποίητες δυνατότητες σε ότι αφορά τη συμμετοχή γυναικών στις ειρηνευτικές διαδικασίες και στην κοινωνία γενικότερα, και πως θέλει να συνεχίσει να εργάζεται για ενεργοποίηση αυτών των δυνατοτήτων αυτών στην Κύπρο.
Στις ομιλίες τους τόσο η κ. Σπέχαρ όσο και οι κυρίες Κβίλεκβαλ και Πιρς αναφέρθηκαν στις προκλήσεις και στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην επαγγελματική τους πορεία και στο πώς τις αντιμετώπισαν, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εμπλοκής των γυναικών στις επιχειρήσεις και στις διαδικασίες για διατήρηση και επίτευξη της ειρήνης.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η κ. Σπέχαρ, σήμερα υπάρχουν 7682 γυναίκες ειρηνευτές των ΗΕ, ένστολες και μη, σε σύνολο 103.000 ειρηνευτών, δηλαδή ένα ποσοστό 13%. Το 1993, 1% του ένστολου ειρηνευτικού προσωπικού ήταν γυναίκες. Το 2014 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε μόνο κατά 3%, ενώ μεταξύ του 1957 και του 1989 μόνο 20 ένστολες γυναίκες υπηρετούσαν στις ειρηνευτικές αποστολές των ΗΕ σε όλο τον κόσμο.
Η κ. Σπέχαρ χαρακτήρισε εξάλλου ορόσημο την υιοθέτηση το 2000 του ψηφίσματος 1325 του ΣΑ των ΗΕ για τη συμβολή των γυναικών στην ειρήνη και την ασφάλεια, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες από το 2017, για προώθηση της ισότητας φύλων στα Ηνωμένα `Εθνη.
Την εκδήλωση προσφώνησαν ο `Υπατος Αρμοστής της Αυστραλίας, Σαμ Μπίβερ, και ο Πρέσβης της Νορβηγίας Γιορν Γκέλσταντ, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία της συμμετοχής των γυναικών στην επίλυση και πρόληψη συγκρούσεων και στην οικοδόμηση της ειρήνης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τετ α τετ Χριστοδουλίδη - Ερντογάν: Συναντήθηκαν στην Βουδαπέστη - Δείτε βίντεο
• Έτσι εξαπάτησαν 36χρονο στη Λεμεσό - Έχασε μεγάλο χρηματικό ποσό από το διαδίκτυο
• Έτσι έγινε το ατύχημα με την μπετονιέρα στο Τσέρι – Όσα αναφέρει μαρτυρία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις