Στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφεύγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να διαπιστωθεί κατά πόσο παραβιάζεται από την Κύπρο η Ευρωπαϊκή Συνθήκη, με συνέπεια να υπάρχει άνιση μεταχείριση μεταξύ των διακινούμενων εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικαστηρίου της ΕΕ, η Κομισιόν στην προσφυγή της ζητά να διαπιστωθεί κατά πόσο η Κύπρος παραβιάζει τα άρθρα 45 και 48 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ και του άρθρου 4 §3 της Συνθήκης για την ΕΕ.
Ως αιτιολογικό της προσφυγής αναφέρεται η μη κατάργηση με αναδρομική ισχύ, από 1 Μαΐου 2004, του κριτηρίου της ηλικίας που περιέχεται στο άρθρο 27 του περί Συντάξεως Νόμου, που αποθαρρύνει τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν το κράτος τους για να αναλάβουν επαγγελματική δραστηριότητα σε άλλο κράτος μέλος ή σε θεσμικό όργανο της ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό.
Προστίθεται ότι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την άνιση μεταχείριση μεταξύ των διακινούμενων εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένων όσων εργάζονται στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και των κρατικών υπαλλήλων οι οποίοι άσκησαν την δραστηριότητά τους μόνο στην Κύπρο.
Σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία, υπάρχει διαφορετική μεταχείριση μεταξύ των υπαλλήλων της εθνικής διοίκησης και υπαλλήλων που εργάζονται σε άλλο κράτος μέλος σε διεθνείς οργανισμούς ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως αναφέρεται, μόνον οι εργαζόμενοι οι οποίοι άσκησαν τη δραστηριότητα τους αποκλειστικά στην Κύπρο, σε περίπτωση αφυπηρέτησης τους από την κρατική υπηρεσία, μπορούν να κάνουν χρήση των άρθρων 24 και 25 του Νόμου και να διατηρήσουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, ακόμη και αν δεν πληρούν το ηλικιακό κριτήριο των 45 ή 48 ετών.
Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι που επωφελήθηκαν από το δικαίωμά τους της ελεύθερης κυκλοφορίας δεν έχουν τη δυνατότητα να επικαλεσθούν τα εν λόγω άρθρα, με συνέπεια να υφίστανται απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.
Περαιτέρω, αναφέρεται ότι ο νόμος θέτει εμπόδια στην ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, καθώς στερεί στον εργαζόμενο τη δυνατότητα να επικαλεσθεί τον συνυπολογισμό όλων των περιόδων ασφάλισης και δεν εγγυάται την ενότητα της σταδιοδρομίας, από τη σκοπιά της κοινωνικής ασφαλίσεως, του διακινουμένου εργαζομένου.
Η εφαρμογή του Νόμου συνεπάγεται ότι ο υπάλληλος που παραιτείται οικειοθελώς από την κρατική υπηρεσία της Κύπρου για να εργασθεί σε άλλο κράτος μέλος σε διεθνείς οργανισμούς και δεν πληροί το ηλικιακό κριτήριο της συμπλήρωσης των 45 ή 48 ετών κατά περίπτωση, λαμβάνει μόνον το εφάπαξ και χάνει τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα ακόμη και εάν έχει συμπληρώσει τη ελάχιστη διάρκεια ασφάλισης των πέντε ετών.
Τέλος, αναφέρεται ότι ο περί Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων Νόμος εφαρμόζεται μόνον στους νεοεισερχομένους κρατικούς υπαλλήλους που διορίζονται για πρώτη φορά σε θέση κατά ή μετά την 1 Οκτωβρίου 2011, με αποτέλεσμα η ηλικιακή διάκριση να εξακολουθεί να ισχύει για όσους διέπονται από τον περί Συντάξεως Νόμο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις