Ας δούμε μερικές ενδιαφέρουσες τεχνολογικές καινοτομίες που εφαρμόζονται σε κάποια γνωστά ξενοδοχεία ανά τον κόσμο.
strong>ΡομπότΟ συνδυασμός της ρομποτικής με την τεχνητή νοημοσύνη είναι μια πραγματικότητα και θα συνεχίσει να εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς στα πλαίσια της τουριστικής βιομηχανίας. Για παράδειγμα στο Ξενοδοχείο Aloft Cupertino της Καλιφόρνιας υπάρχει το ρομπότ-μπάτλερ το οποίο κινείται ανάμεσα στους πελάτες και αλληλοεπιδρά με αυτούς. Επίσης όταν ένας επισκέπτης ζητήσει από το δωμάτιο μια οδοντόβουρτσα ή κάτι να τσιμπήσει, οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου απλά το φορτώνουν, πληκτρολογούν τον αριθμό δωματίου και το ρομπότ-μπάτλερ χειρίζεται τα υπόλοιπα. Κάποια ρομπότ σχεδιάστηκαν και για άλλα τμήματα των ξενοδοχείων, όπως για παράδειγμα η αλυσίδα Hilton έχει την Connie (ρομπότ) στην υποδοχή των πελατών και το ξενοδοχείο Yotel στην Σιγκαπούρη προσέλαβε ρομπότ για την καθαριότητα.
strong>Είσοδος στο δωμάτιο χωρίς κλειδίΣτα σύγχρονα ξενοδοχεία, τα smartphones των επισκεπτών αντικατέστησαν τις κάρτες που χρησιμοποιούνταν για να ξεκλειδώσουν τις πόρτες δωματίων. Σε πολλά Hilton Hotels, για παράδειγμα, οι πελάτες καλούνται να κατεβάσουν μια εφαρμογή στο κινητό τους μία ημέρα πριν την άφιξή τους. Μετά την άφιξή τους, οι πελάτες πιέζουν ένα εικονικό κλειδί ξεκλειδώματος στο τηλέφωνό τους καθώς πλησιάζουν την πόρτα του δωματίου τους.
strong>Αυτοματοποίηση υπηρεσιών (chatbots)Τα chatbots με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αυτοματοποιούν την εξυπηρέτηση των πελατών προσφέροντάς τους τη βέλτιστη εμπειρία εξυπηρέτησης την στιγμή που την χρειάζονται (24 ώρες το 24ωρο) χωρίς καθυστερήσεις.
Η κορυφαία αλυσίδα Marriott ήδη χρησιμοποιεί chatbots παρέχοντας στους πελάτες της την δική της εφαρμογή για τα κινητά τους. Με αυτή την εφαρμογή οι επισκέπτες από μόνοι τους μέσω του κινητού τους μπορούν να κάνουν τσεκ-ιν και τσεκ άουτ, μπορούν να ρωτούν τις συνήθεις ερωτήσεις (όπως τον κωδικό πρόσβασης WiFi και την ώρα του μεσημεριανού γεύματος), να δουν τον λογαριασμό τους, να παραγγείλουν υπηρεσία δωματίου, να ζητήσουν περισσότερες πετσέτες κ.ο.κ.
Εικονική Πραγματικότητα (virtual reality)
Μια άλλη τεχνολογική τάση που παρουσιάζεται στον χώρο των ξενοδοχείων είναι η εικονική πραγματικότητα. Ένα άτομο που χρησιμοποιεί εξοπλισμό (σετ μικροφώνου-ακουστικού και οθόνης που τοποθετείται στο μπροστινό μέρος των ματιών εικονικής πραγματικότητας) είναι σε θέση να κοιτάξει γύρω (360 μοίρες) τον τεχνητό κόσμο, να κινηθεί μέσα σε αυτόν και να αλληλοεπιδράσει με εικονικά χαρακτηριστικά ή αντικείμενα.
Μερικά ξενοδοχεία του ομίλου Marriott εισήγαγαν υπηρεσία εικονικής πραγματικότητας η οποία επιτρέπει στους πελάτες τους να περιηγούνται στους χώρους του ξενοδοχείου, όπως στις αίθουσες συνεδριών, να κάνουν εικονικά ταξίδια σε εξωτικές τοποθεσίες, να κάνουν κράτηση φαγητού και να ελέγχουν τις ρυθμίσεις του δωματίου τους.
Διαδραστικός καθρέφτης (iMirror)
Πρόκειται για έναν καθρέφτη νέας γενιάς που συνδυάζει τις δυνατότητες ενός κοινού καθρέφτη με μια διαδραστική οθόνη ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Όταν αυτή η συσκευή εγκαθίσταται στα δωμάτια ξενοδοχείων λειτουργεί ως ένας εικονικός θυρωρός. Επιτρέπει στους πελάτες των ξενοδοχείων να βλέπουν τις προσφορές του ξενοδοχείου τους, να παραγγέλνουν υπηρεσία δωματίου, να γνωστοποιούν τις ανάγκες τους στο προσωπικό, να δοκιμάζουν ρούχα από τα καταστήματα των ξενοδοχείων και πολλά άλλα.
Σαλόνι υψηλής τεχνολογίας (e-lounge)
Το σαλόνι υψηλής τεχνολογίας είναι ένας κομψός και άνετος χώρος όπου οι πελάτες του ξενοδοχείου μπορούν να χαλαρώσουν απολαμβάνοντας δωρεάν γρήγορη ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο ή να ανταλλάξουν ιδέες με τους άλλους επισκέπτες. Το Four Seasons Hotel στο Μπουένος Άιρες όχι μόνο προσφέρει αξιόπιστη ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο, αλλά επίσης υψηλής ταχύτητας φορητούς υπολογιστές, τεράστιες τηλεοράσεις με επίπεδες οθόνες, χωριστούς σταθμούς εργασίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων, κονσόλες για ηλεκτρονικά παιχνίδια και πρόσβαση σε καφέ, σνακ και ελαφριά γεύματα.
Ολόγραμμα
Το ολόγραμμα με τον κατάλληλο φωτισμό και με την βοήθεια των λέιζερ, αναπαράγει ένα τρισδιάστατο είδωλο-αντίγραφο οποιουδήποτε αντικειμένου ή ανθρώπου. Ο θεατής ενός ολογράμματος δύσκολα ξεχωρίζει το ολόγραμμα από το πραγματικό αντικείμενο. Τα Ξενοδοχεία του ομίλου NH είναι τα πρώτα στον κόσμο που εφαρμόζουν την τεχνολογία τρισδιάστατων ολογραμμάτων, επιτρέποντας στους πελάτες τους να παρακολουθούν και να ακούν το ολόγραμμα του ομιλητή σε μία σύσκεψη, ο οποίος στην πραγματικότητα μπορεί και να βρίσκετε σε άλλη χώρα.
Είναι προφανές ότι οι πιο πάνω εξελίξεις στην τεχνολογία ξενοδοχείων συντελούν στην βελτίωση της συνολικής εμπειρίας των πελατών και τα ξενοδοχεία που τις χρησιμοποιούν, ξεχωρίζουν στον ανταγωνισμό και κερδίζουν σε δημοτικότητα και ζήτηση.
Μάριος Χαραλάμπους
Υπεύθυνος του Τμήματος Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Σπουδών του American College.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις