ΥΓΕΙΑ

ΕΡΕΥΝΑ: Από τι πεθαίνουν οι άνθρωποι στις μέρες μας

ΕΡΕΥΝΑ: Από τι πεθαίνουν οι άνθρωποι στις μέρες μας

Ζούμε περισσότερο. Το 1950 το προσδόκιμο ζωής υπολογιζόταν κατά μέσο όρο μόλις στα 46 έτη. Πλέον ξεπερνά τα 71.

Οι εξελίξεις στον τομέα της υγείας και κατά συνέπεια τα οφέλη τους δεν αφορούν εντούτοις στο σύνολο τους τουλάχιστον, κάποιες χώρες. 

Επιδημίες, σοβαρές ασθένειες αλλά και απροσδόκητοι παράγοντες υπογραμμίζουν πως η μακροζωία δεν αποτελεί δεδομένο.

Ερωτήματα για το πότε οι άνθρωποι πεθαίνουν απαντώνται στην πραγματικότητα περισσότερο από το πως πεθαίνουν και αλλά και το πως και πόσο έχει αλλάξει αυτό ανά τα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση θανάσιμοι τραυματισμοί από τρομοκρατικές επιθέσεις, πολέμους αλλά και φυσικές καταστροφές, εκτιμάται πως αποτελούν μόλις το 0.5 % των αιτιών θανάτου παγκοσμίως.

Όμως και πάλι ανά τον κόσμο αρκετοί νέοι σε ηλικία άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από, τις περισσότερες φορές, αιτίες που θα μπορούσαν να αποτραπούν.

Αιτίες θανάτου σε όλο τον κόσμο

Περίπου 56 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχασαν τη ζωή τους το 2017.

Δέκα εκατομμύρια περισσότεροι από ό,'τι το 1990, καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει αυξηθεί και οι άνθρωποι ζουν κατά μέσο όρο περισσότερο.

Περισσότερο από το 70% του πληθυσμού πεθαίνει από μη μεταδοτικές, χρόνιες ασθένειες που συνήθως προχωρούν αργά.

Ως κυριότερη αιτία θανάτου ορίζονται οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες και ευθύνονται  για κάθε τρίτο θάνατο.

Πρόκειται για ποσοστό διπλάσιο από αυτό του θανάτου από καρκίνο, που εκτιμάται πως είναι η δεύτερη αιτία που χάνει κανείς τη ζωή του, με περίπου έναν στους έξι ανθρώπους να πεθαίνουν λόγω αυτού.

Άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες όπως ο διαβήτης, ορισμένες αναπνευστικές νόσοι και η άνοια βρίσκονται επίσης ψηλά στην λίστα.


Θάνατοι που μπορούσαν να αποτραπούν

Πιστευτό ή όχι αν και ζούμε στον 21 πρώτο αιώνα,η όλη έρευνα καταδεικνύει την εξής παραδοξότητα: Ιδιαίτερα αυξημένο είναι το ποσοστό θανάτων από αιτίες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν.

Ειδικότερα, περίπου 1,6 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους από ασθένειες που σχετίζονται με τη διάρροια το 2017, τοποθετώντας την στις 10 πρώτες αιτίες θανάτου. 

Σε ορισμένες χώρες, θεωρείται μάλιστα ένα από τα πιο θανατηφόρα συμπτώματα . 

Παιδιά 

Περίπου τα 1,8 εκατομμύρια νεογνά επεβίωσαν το 2017 λόγω αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, δηλαδή θανάτου του μωρού μέσα στις πρώτες 28 ημέρες ζωής του.

Η συχνότητα αυτών των θανάτων ποικίλλει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Στην Ιαπωνία, λιγότερα από ένα στα 1.000 μωρά πεθαίνουν στις πρώτες 28 μέρες της ζωής τους, ποσοστό που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με αυτό των 1 στα 20 βρεφών, σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.
 
Η Ιαπωνία θεωρείται μια από τις χώρες με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής εντούτοις ακόμη κι εκεί εξαιρετικά υψηλά είναι τα ποσοστά θανάτων που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί.

Τα τροχαία είναι αιτία για τους περισσότερους θανάτους τόσο στις πλουσιότερες όσο και στις φτωχότερες χώρες, καθώς 1.2 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα το 2017. 

Παρά το γεγονός πως, μεμονωμένα, ανεπτυγμένες χώρες έχουν σημειώσει σημαντικές μειώσεις των θανάτων από τροχαία τις τελευταίες δεκαετίες, σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των νεκρών στους δρόμους παραμένει σχεδόν ο ίδιος. 

Εν τω μεταξύ, σχεδόν διπλάσιος είναι ο αριθμός ατόμων, σε όλο τον κόσμο, που έχασε τη ζωή του από αυτοκτονίες και ανθρωποκτονίες. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι θάνατοι από αυτοκτονία, που είναι ταυτόχρονα η κύρια αιτία θανάτου ανδρών ηλικίας 20-40, ήταν μάλιστα 16 φορές υψηλότερη σε σχέση με το παρελθόν.

 

 

Πηγή: BBC

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top