ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φίλιππος Πουγιούτας: «Παράθυρο στον κόσμο ανοίγει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας»

Φίλιππος Πουγιούτας: «Παράθυρο στον κόσμο ανοίγει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας»

Παράθυρο στον κόσμο άνοιξε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το οποίο από την ίδρυσή του και εντεύθεν βλέπει όλο και πιο μακριά, από την Ευρώπη μέχρι τη Ρωσία και την Αυστραλία. `

Έχει 12 και πλέον χιλιάδες φοιτητές, με 30 εξ αποστάσεως προγράμματα, και 6000 φοιτητές, ενώ σε διεθνείς αξιολογήσεις πανεπιστημίων κατατάσσεται ανάμεσα στα πρώτα 100 συγκρινόμενο με μεγαθήρια με παράδοση δεκάδων ετών.

Επιλέγει ως συνοδοιπόρους του στο συναρπαστικό ταξίδι στη γνώση, πανεπιστήμια του εκτοπίσματος του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, του Πάντοβα της Ιταλίας και του Λομονόσοφ της Μόσχας, με το οποίο η συνεργασία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα σκαριά, επενδύει στις νέες τεχνολογίες, και ανασχεδιάζει τα προγράμματα σπουδών του, βασιζόμενο στην 4η βιομηχανική επανάσταση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), στο πλαίσιο μιας σειράς συνεντεύξεων με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής, Φίλιππος Πουγιούτας, δήλωσε ότι «είναι πλέον γνωστό πως το πανεπιστήμιό μας είναι το μεγαλύτερο στη χώρα μας το πιο σημαντικό όμως σχετικά με το μέγεθος του είναι ότι πολλοί από τους φοιτητές σπουδάζουν σε πανεπιστημιακά προγράμματα τα οποία προσφέρονται σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια του κόσμου».

Σημείωσε ότι «εμείς, ως πανεπιστήμιο, από ιδρύσεώς μας, θέσαμε ως στόχο την προσέλκυση ξένων φοιτητών όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και από τρίτες χώρες, ως σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη του πανεπιστημίου ποσοτικά και ποιοτικά με μια στρατηγική βασισμένη στην εξωστρέφεια, στην διεθνοποίηση και στην ανάδειξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Κύπρου ως κέντρα ποιοτικής ανώτερης εκπαίδευσης».

 «Κι ενώ σήμερα ακούγονται δηλώσεις ότι πρέπει να πετύχουμε αυτό το στόχο εγώ δηλώνω ότι το στόχο αυτό σε κάποιο βαθμό τον έχουμε ήδη πετύχει» είπε ο κ. Πουγιούτας, και αναφέρθηκε στην πιο πρόσφατη διεθνή διάκριση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας «το οποίο στην αξιολόγηση του QS World University Rankings κατετάγη στη θέση 91 συγκρινόμενο με πανεπιστήμια μεγαθήρια της Ρωσίας, Πολωνίας, Τσεχίας με το 1ο να είναι το Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας ένα από τα καλύτερα του κόσμου».

 «Η συγκεκριμένη αξιολόγηση αφορούσε την αναδυόμενη Ευρώπη και κεντρική Ασία μια περιοχή η οποία περιλαμβάνει 26 χώρες και περίπου 1800 πανεπιστήμια, επομένως είναι ενδεικτικό της υψηλής ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης που παρέχει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας», είπε ο Πρύτανής του.

Σημείωσε ότι «τεράστια είναι η σημασία που αποδίδει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στη διασυνοριακή εκπαίδευση, μέσω της οποίας καθίσταται και η πατρίδα μας κέντρο παροχής ποιοτικής ανώτερης εκπαίδευσης».

Όπως εξήγησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, «με πέραν των δέκα πανεπιστημίων έχουμε κοινά ή διπλά διαπανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών,  με τα διπλά ή κοινά πανεπιστημιακά προγράμματα σπουδών να προσφέρονται σε συνεργασία με κάποιο άλλο πανεπιστήμιο, είτε δύο είτε τρία είτε τέσσερα τα οποία αποφασίζουν να παρέχουν ένα πρόγραμμα σπουδών με κοινά μαθήματα».

Πρόσθεσε ότι το μάθημα, «συνδιδάσκεται από καθηγητές των πανεπιστημίων, αξιολογείται με τον ίδιο τρόπο και τελικά οδηγεί είτε σε ένα ενιαίο τίτλο σπουδών ο οποίος συνυπογράφεται από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια ή σε διπλό τίτλο σπουδών ή αναλόγως στο πόσα πανεπιστήμια συνεργάστηκαν».

Όλα τα προγράμματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στη βάση της συνεργασίας με άλλα πανεπιστήμια,  αφορούν μεταπτυχιακά προγράμματα τύπου μάστερ και ένα διδακτορικό. Τα συνεργαζόμενα με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, πανεπιστήμια, είναι το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για εξ αποστάσεως προγράμματα.

Στην Ευρώπη για τα κοινά προγράμματα σπουδών, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Πάντοβα της Ιταλίας, το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεπ. Επίσης συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϋ στην Αυστραλία.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δήλωσε ότι «η στρατηγική μας είναι ότι συνεργαζόμαστε μόνο με κορυφαία πανεπιστήμια και η μία συνεργασία φέρνει την άλλη και όταν σου δείχνει εμπιστοσύνη το Πανεπιστήμιο της Πάντοβα αυτό το βλέπει και ο άλλος εταίρος και σου δείχνει την ανάλογη εμπιστοσύνη».

Πρόσθεσε ότι «πρόσφατα υπογράψαμε συμφωνία συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο MGIMO της Μόσχας (Moscow State Institute of International Relations),  ένα κορυφαίο πανεπιστήμιο στον κόσμο για την παροχή διπλού τίτλου σπουδών, δηλαδή, οι απόφοιτοί μας θα παίρνουν ένα (μεταπτυχιακό) τίτλο σπουδών από εμάς και ένα από το ρωσικό πανεπιστήμιο».

Εξήγησε περαιτέρω ότι «στον ενάμιση χρόνο θα παίρνουν τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και μετά από ένα εξάμηνο από το MGIMO της Μόσχας γεγονός που δείχνει τον μεγάλο σεβασμό και αναγνώριση της οποίας τυγχάνει το πανεπιστήμιό μας σε όλο τον κόσμο».

Ο κ. Πουγιούτας, ευχαρίστησε τον τέως Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστα Καδή, επί υπουργίας του οποίου επισφραγίστηκε και επίσημα η συνεργασία ενώ στα σκαριά βρίσκεται μια νέα συνεργασία  αυτή τη φορά με το ρωσικό Πανεπιστήμιο του Λομονόσοφ, κορυφαίο διεθνώς.

Το «μεγάλο καμάρι και το μεγάλο επίτευγμα» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι η Ιατρική του Σχολή, η οποία άρχισε να λειτουργεί σε συνεργασία με το St George University το 2011 χρονιά κατά την οποία – όπως είπε ο κ. Πουγιούτας -  προσφέραμε το τετραετές πρόγραμμα NDUFS4 του St Georges «και ήμασταν οι πρώτοι τους οποίους εμπιστεύτηκε το βρετανικό πανεπιστήμιο για να παρέχει το πτυχίο του αυτό, εκτός Βρετανίας».

Ανακοίνωσε ότι τώρα συζητούμε με το Royal Vet College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου για την ίδρυση της πρώτης κτηνιατρικής σχολής στην Κύπρο και αυτό γίνεται διότι κτίσαμε την Ιατρική Σχολή πάνω σε γερές βάσεις και εκτός από το πτυχίο NDBS4 του St Georges παρέχουμε από το 2014 και το δικό μας εξαετές πρόγραμμα σπουδών στην ιατρική καθώς και τρία μεταπτυχιακά προγράμματα, το ένα εκ των οποίων απονέμει τελικά διπλό τίτλο σπουδών μαζί με το St George University.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είπε ότι «στην Ιατρική Σχολή έχουμε πέραν των 700 φοιτητών και το 90% προέρχεται από ανεπτυγμένες χώρες όπως ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία και Ισραήλ, με το 99% των αποφοίτων του τετραετούς προγράμματος να έχει εργοδοτηθεί σε νοσοκομεία της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ» και άλλα εφάμιλλα.

Για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, ο κ. Πουγιούτας είπε ότι στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας λειτουργούν 30 προγράμματα με 6000 φοιτητές ενώ χάριν της χρήσης της αναδυόμενης τεχνολογίας του Blockchain παρέχεται η δυνατότητα φοίτησης σε άτομα από περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως καθιστώντας το ένα από τα πιο διεθνοποιημένα προγράμματα σπουδών.

Πρόσθεσε ότι αξιοποιούνται προγράμματα όπως « τα Erasmus +, Erasmus Mundus, Horizon 2020 και άλλες πρωτοβουλίες και δομές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έρχονται να δέσουν κάτω από την ομπρέλα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τί μας επιφυλάσσει το αύριο σε συνάρτηση με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, ο κ. Πουγιούτας είπε ότι «ζούμε την 4η βιομηχανική επανάσταση, δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αύριο, οι αναδυόμενες τεχνολογίες της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής, οι μηχανές, τα ολογράμματα, η εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και σκεφτόμαστε αλλάζουν την κοινωνία και θέτουν και υπαρξιακά ερώτημα για το τί είναι ο άνθρωπος».

«Σε κάποια στιγμή θα δούμε την ενσωμάτωση κάποιων έξυπνων μηχανών με το ανθρώπινο σώμα και όλα αυτά, πραγματικά εγείρουν πολλά ερωτήματα, ηθικά, φιλοσοφικά ακόμα και νομικά», συνέχισε ο καθηγητής, Φίλιππος Πουγιούτας.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «πολλά από τα επαγγέλματα όπως η Νομική και η Λογιστική θα εξαφανιστούν στο μέλλον ενώ τα επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τη δημιουργικότητα και την ανθρώπινη λειτουργικότητα δεν θα εξαλειφθούν».

 «Κάποια από αυτά τα επαγγέλματα που μπορούν να αυτοματοποιηθούν με αλγοριθμική σκέψη που μπορεί να γίνει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ή/και σε έξυπνα ρομπότ δεν θα υπάρχουν πλέον», είπε ο κ. Πουγιούτας.

Σημείωσε, καταλήγοντας, ότι «εμείς ως πανεπιστήμια βλέπουμε τις εξελίξεις και προσπαθούμε να ανασχεδιάσουμε τα προγράμματά μας τα οποία σίγουρα είναι πολύ κοντά στις Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανολογία, τις Τέχνες, τα Μαθηματικά, είναι όμως και πολύ σημαντικό, να δώσουμε κάποιες δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη,  ο τρόπος μάθησης και ο τρόπος επίλυσης προβλημάτων, έτσι ώστε οι φοιτητές να γίνουν δια βίου μάθησης πολίτες».

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top