Μια ώρα ύπνο θα κερδίσουν όσοι έχουν να ξυπνήσουν νωρίς το πρωί της Κυριακής 31 Μαρτίου, αφού θα αλλάξει η ώρα.
Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επικαλείται η Wikipedia, όλα τα κράτη μέλη είναι υπόχρεα να τηρήσουν τον νόμο και έτσι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, στη 1:00 π.μ. ώρα Γκρίνουιτς (3:00 π.μ. ώρα Κύπρου)τα ρολόγια στις ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να πάνε μια ώρα μπροστά.
Πάντως, σύμφωνα πάντα με την Wikipedia, το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του μέτρου της θερινής ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας, αφού όπως εξηγεί, συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.
Ένα γράμμα του Βενιαμίν Γραγκλίνου, που δημοσιεύθηκε σε μια γαλλική εφημερίδα, θεωρείται η πρώτη αναφορά στη θερινή ώρα, χωρίς ωστόσο να γίνεται λόγος για αλλαγή ώρας, αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μια ώρα νωρίτερα.
Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η ιδέα, γράφει η Wikipedia, ήταν από την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916 και αργότερα το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε εφαρμόζοντας τη θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916.
Στις 19 Μαρτίου του 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλον τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου όπου τα ρολόγια είχαν τεθεί μία ώρα μπροστά.
Επιμέλεια Χρ. Ζήνωνος
*Φωτογραφία αρχείου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις