ΔΗΣΥ: Αιτιολόγηση για την καταψήφιση του προϋπολογισμού ΡΙΚ - Ερώτημα προς ΑΚΕΛ
16.03.2019 - 14:26
Αντιδράσεις προκάλεσε που η Ολομέλεια της Βουλής καταψήφισε τον Προϋπολογισμό του ΡΙΚ για το 2019. Τον προϋπολογισμό καταψήφισαν ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ. Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης τήρησε αποχή.
Ο Προϋπολογισμός του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου για το έτος 2019, ο οποίος προβλέπει έσοδα ύψους €34.360.000 και δαπάνες ύψους €34.360.000, απορρίφθηκε με 17 ψήφους υπέρ, 24 εναντίον και 1 αποχή.
Σχετικά με το θέμα, τοποθετήθηκε το Σάββατο (16/3) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου ο οποίος ανέφερε: «Με τη χθεσινή (15/3) μας πολιτική πράξη θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα πως ως παράταξη ήμασταν πάντοτε, και είμαστε και σήμερα υπέρμαχοι της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που προάγει και που υπερασπίζεται το ρόλο που έχει να διαδραματίσει. Της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που προβάλλει τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, τις παραδόσεις μας. Που σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων και που εκπέμπει σοβαρότητα, αμεροληψία και αξιοπιστία. Αυτή τη δημόσια ραδιοτηλεόραση θέλουμε, και αυτό το ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα στέλνουμε και στην διεύθυνση του ΡΙΚ».
«Θέλουμε επίσης να στείλουμε και ένα μήνυμα προς το προσωπικό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Δηλώνουμε πως κανένας εργαζόμενος και συνταξιούχος δεν πρόκειται να μείνει εκτεθειμένος ή απλήρωτος. Κάθε άλλο. Η χθεσινή μας πολιτική πράξη, θέλουμε να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για να επιλυθεί επιτέλους το χρόνιο αίτημα των εργαζομένων για τις διακρίσεις που γίνονται εδώ και δεκαετίες. Για να μπορέσει το ΡΙΚ να επιτελέσει τον ρόλο και την αποστολή του θα πρέπει να κατοχυρώνει την αξιοκρατία ανάμεσα στο προσωπικό και να πάψει να έχει υπαλλήλους πολλαπλών ταχυτήτων» πρόσθεσε.
Και κατέληξε: «Και ένα ερώτημα προς το ΑΚΕΛ. Αν το ΑΚΕΛ, είναι ικανοποιημένο είτε με την αντικειμενικότητα, είτε με την ισότιμη μεταχείριση, είτε με το πρόγραμμα, είτε ακόμη και με τις ανισότητες ανάμεσα στο προσωπικό να βγουν και να το πουν».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να κάνει περισσότερα στον τομέα της άμυνας αν θέλει να έχει ένα γεωστρατηγικό ρόλο και να ενισχύσει την γεωστρατηγική αυτονομία της, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την άφιξή του στην άτυπη σύνοδο των 27 ηγετών των κρατών μελών στο Μέγαρο Εγκμόντ στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως αν και η άμυνα είναι ευθύνη των κρατών μελών, «υπάρχει κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον» και πως θεωρεί πως σήμερα θα μπει η βάση για τα επόμενα βήματα.