Την εκτίμηση ο ρόλος της νέας γενιάς είναι καθοριστικός στο να αναπτυχθεί η Ευρωπαϊκή κουλτούρα στην Κύπρο, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του σε ημερίδα με θέμα "Ενεργοί και κριτικά σκεπτόμενοι πολίτες, σε μια δημοκρατική Ευρώπη ενόψει των επικείμενων Ευρωεκλογών" που διοργάνωσε το Λύκειο Λιβαδιών σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε στους μαθητές ότι «είναι ευλογημένοι» που έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε προγράμματα όπως το «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και σημείωσε πως το μεγάλο πρόβλημα της Κύπρου, 15 χρόνια μετά την ένταξη της στην ΕΕ, είναι πως «δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν έχουμε αντιληφθεί τη σημασία της Ενωσης και γι’αυτό ευθύνονται όλοι εμείς που εμπλεκόμαστε στη πολιτική ζωή της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι το κοινό μας σπίτι, είναι σημαντική» και ψηφίζουμε για μια καλύτερη καθημερινότητα, γιατί «η καθημερινότητα μας επηρεάζεται από τις αποφάσεις της Ενωσης, από το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι το πιο δημοκρατικά εκλελεγμένο όργανο της Ένωσης. Ως Κυπριακή Δημοκρατία η θέση μας είναι ξεκάθαρη στο να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακριβώς για να μειωθεί το δημοκρατικό έλλειμμα που παρουσιάζεται στην ΕΕ» είπε σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρχει μάθημα στα σχολεία για την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αφού ανέφερε ότι «είναι αυτονόητο πως όλοι πρέπει να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές και πρέπει να έχουμε ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία» σημείωσε πως ενδεχομένως αρκετός κόσμος να μην αντιλαμβάνεται πως η Ευρωπαϊκή Ενωση επηρεάζει την καθημερινότητα του και έκανε αναφορά στην κατάργηση των τελών περιαγωγής της κινητής τηλεφωνίας σε όλα τα κράτη μέλη, στην κάρτα υγείας, στις θεωρήσεις εισόδου αλλά και στα δικαιώματα των επιβατών από καθυστερήσεις πτήσεων.
Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην επίλυση του Κυπριακού και είπε πως «η εμπλοκή της Ενωσης είναι εκείνη που διασφαλίζει ότι σε περίπτωση λύσης, αυτή θα είναι δημοκρατική και θα σέβεται τα δημοκρατικά δικαιώματα, ενώ χωρίς την ιδιότητα μας ως κράτος μέλος της ΕΕ θα είχαμε τεράστιες δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις που γίνονται. Την ίδια στιγμή όμως πρέπει και εμείς ως κράτος, πολίτες και θεσμοί να έχουμε ενεργό ρόλο στις διεργασίες που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί» όπως εξήγησε «εάν θυμόμαστε την Ενωση μόνο όταν θέλουμε κάτι από αυτήν, τότε σίγουρα δεν θα το πάρουμε».
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμα ότι «ο ρόλος της νέας γενιάς είναι καθοριστικός στο να αναπτυχθεί η Ευρωπαϊκή κουλτούρα στην Κύπρο γιατί σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τα σημερινά δεδομένα. Πρέπει να εργαστούμε στην περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κόσμου στην ΕΕ» είπε και απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση προς τους μαθητές να επισκεφθούν το Υπουργείο Εξωτερικών γιατί, όπως εξήγησε «θέλουμε τη νέα γενιά στο Υπουργείο».
Συντονιστής της εκδήλωσης, στην οποία συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες της 2ας και 3ης τάξης του Λυκείου, ήταν ο Επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής, ο οποίος σε χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το πρόγραμμα «Σχολείο Πρεσβευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», που εφαρμόζεται και στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχει τη στήριξη του ιδίου του Υπουργού Παιδείας της Κύπρου. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί ο ενθουσιασμός που δείχνουν οι μαθητές των σχολείων που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα, είναι πολύ μεγάλος».
Η ημερίδα συνεχίστηκε με ερωτήσεις μαθητών και ερωτηθείς για την κρίση που υπάρχει στην εμπιστοσύνη και στην αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκίνησε τα 2008 στις ΗΠΑ και συνεχίστηκε σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και στην Κύπρο.
Αφού διερωτήθηκε «τι θα κάναμε το 2013 αν δεν είχαμε την επιλογή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έστω μέσα από μια πολύ δύσκολη συμφωνία» είπε πως «επιχειρήσαμε να διερευνήσουμε άλλες επιλογές αλλά δεν υπήρχαν» και σημείωσε ότι «εάν δεν υπήρχε η ΕΕ το 2013 θα είχαμε πολύ σοβαρότατα προβλήματα».
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι «σήμερα βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, σε 4-5 χρόνια θα οδηγηθούμε σε μια Ευρωπαϊκή Ενωση διαφορετική από ότι είναι σήμερα» και πρόσθεσε πως «η δική μας επιθυμία και στόχος είναι να οδηγηθούμε σε μια πιο ισχυρή, πιο δυνατή Ευρώπη, μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και ενδεχομένως σ’ αυτή τη προσπάθεια κάποια κράτη, όπως η Βρετανία, μπορούν να επιλέξουν να είναι εκτός αυτής της προσπάθειας. Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία θέλουμε να είμαστε στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ» είπε και σημείωσε πως «έχω ευθύνη ως κράτος μέλος της Ενωσης να εργαστώ για να διορθώσω τα κακώς έχοντα μέσα στην ΕΕ, γι’αυτό και πρέπει να συμμετάσχω στις Ευρωεκλογές».
Ερωτηθείς πως θα επηρεάσει τους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν στην Βρετανία, η έξοδος της χώρας από την ΕΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως αν τελικά η χώρα εξέλθει από την Ενωση, οι φοιτητές θα συνεχίσουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν σήμερα και δεν θα επηρεαστούν. Πρόσθεσε ακόμα ότι σε περίπτωση εξόδου της χώρας θα υπάρξει αλλαγή στο θέμα των διδάκτρων, ενδεχομένως να είναι και χαμηλότερα λόγω και του ανταγωνισμού που υπάρχει σε αρκετές άλλες χώρες της Ενωσης.
Κληθείς να σχολιάσει την αντιρατσιστική δράση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Υπουργός απάντησε πως «το ζήτημα της αντιμετώπισης των μεταναστών είναι ένα θέμα που το θέτουμε συνεχώς γιατί η Κύπρος είναι στην πρώτη γραμμή, όπως και αρκετές χώρες της Μεσογείου όπως η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία και η Ισπανία θέλουν να αντιμετωπιστεί, γιατί δεν μπορεί η Ενωση να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται σ’ αυτό το ζήτημα.
Εξέφρασε την εκτίμηση ότι το μεταναστευτικό είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της Ενωσης και σημείωσε πως εάν η Ευρώπη δεν καταφέρει να δώσει συγκεκριμένη λύση ο κόσμος θα απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή όσοι θα ψηφίζουν θα επιλέγουν ομάδες που είναι ενάντια στην Ενωση και στην ιδέα της ΕΕ.
Ερωτηθείς πώς αντιμετωπίζει η Ενωση την τουρκική προκλητικότητα στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας – ΕΕ και εξέφρασε την ευαρέσκεια του για το γεγονός ότι «για πρώτη φορά η Ενωση μίλησε για συλλογική αντίδραση σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Ωστόσο, σημείωσε «πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Κύπρος δεν είναι το κέντρο του κόσμου και για να μπορούμε να ζητήσουμε από άλλες χώρες να μας στηρίξουν σε συγκεκριμένα θέματα, πρέπει και εμείς να έχουμε θέσεις σε ζητήματα που απασχολούν άλλα κράτη μέλη της Ενωσης».
Ανέφερε επίσης ότι αυτός ήταν ένας από τους λόγους που 15 χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την ίδρυση Γενικής Γραμματείας Ευρωπαϊκών Θεμάτων στην οποία θα συμμετέχουν λειτουργοί από όλα τα Υπουργεία, για να συντονίζεται η πολιτική και να έχουμε πιο ενεργό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Πόσα λεφτά κερδίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Τα μπόνους για ταξίδια και διασκέδαση
• Το Netflix θα αφαιρέσει μια ολόκληρη ενότητα περιεχόμενου - Μάθε ποια είναι
• Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ - Μάθε αν κέρδισες 3.100.000 ευρώ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις