Η κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία των προϋποθέσεων για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να πετύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα που να διασφαλίζει την ιστορική συνέχεια του λαού μας στη γη των προγόνων του, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Σε ομιλία του χθες στον εορτασμό των εθνικών επετείων 25ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου στο σωματείο ΕΛΗΑ στον Λυθροδόντα, που μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι η Τουρκία απομακρύνει διαρκώς και με διάφορα προσχήματα την προοπτική του διαλόγου, εμείς, όπως έχει επανειλημμένα διακηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είμαστε έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος, να εμπλακούμε με όλη την καλή θέληση στη διαπραγματευτική διαδικασία, έτσι όπως την έχει καθορίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ.
«Η κυβέρνηση καταβάλλει στοχευμένες προσπάθειες, ώστε η ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ, η αποδοχή από όλες τις πλευρές ότι η λύση πρέπει να εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, καθώς και η αναβαθμισμένη γεωπολιτική σημασία της πατρίδας μας, να αποτελέσουν παράγοντες που θα συμβάλουν θετικά στην προσπάθεια μας να φτάσουμε σε μια σωστή λύση. Θέλουμε να αναδείξουμε τον αναβαθμισμένο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος και το γεγονός ότι μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευαίσθητη, αλλά και ταλαιπωρημένη από τις συνεχείς διαμάχες ευρύτερη περιοχή».
Μέσα από αυτές μας τις προσπάθειες, καθώς και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για εκσυγχρονισμό του κράτους μας και έξοδο από τις οικονομικές περιπέτειες των τελευταίων χρόνων, επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε το μέλλον τω παιδιών μας και των επόμενων γενιών, μέσα σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας και προόδου, σημείωσε ο κ. Προδρόμου.
Μιλώντας για τις εθνικές επετείους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η 25η Mαρτίου και η 1η Aπριλίου είναι δίδυμες. Έχουν την ίδια μάνα, την Eλευθερία, πρόσθεσε. «H 25η Mαρτίου και η 1η Aπριλίου έχουν την ίδια ουσία. Tις δένει ψυχική και νοηματική ενότητα, αλλά έχουν και ιστορική αλληλουχία, όσο και να τις χωρίζει ο χρόνος. 25 Mαρτίου, 1 Aπριλίου. Έξι μέρες- χωρίζουν τις δυο ημερομηνίες. Πολλά χρόνια όμως χωρίζουν τις δυο χρονολογίες. Eκατόν τριαντα και τέσσερα χρόνια κύλησαν ανάμεσα στις 25 Mαρτίου 1821 και την 1η Aπριλίου 1955. Eμείς όμως, οι Kύπριοι Έλληνες, γνωρίζουμε ότι στην πραγματικότητα είναι σα να μη κύλησαν όλα εκείνα τα χρόνια. Eίναι ως αν η 1η Aπριλίου να ήταν συνέχεια της 25ης Mαρτίου μέσα στον ίδιο χρόνο. Γιατί έτσι στενά, άρρηκτα ήταν και είναι πάντοτε δεμένη η μοίρα των Eλλήνων της Kύπρου με εκείνη του λοιπού Πανελληνίου».
Mπορεί, συνέχισε, να μην επέτρεψαν οι συνθήκες στην Kύπρο να ξεσηκωθεί, ωστόσο η Kύπρος δεν έμεινε αμέτοχη την ώρα του προσκλητηρίου, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο τίμημα που πλήρωσε η ιδιαίτερη πατρίδα μας ήταν η θηριώδης δολοφονική εκστρατεία με την οποία χτύπησε τον κυπριακό ελληνισμό ο τοπικός Τούρκος κυβερνήτης Μεχμέτ Κουτσιούκ το 1821. «H μεγάλη θυσία που βύθισε το νησί μας στον τρόμο, την ερήμωση και το πνευματικό σκοτάδι για αρκετά χρόνια, ενώ αφάνισε σε μεγάλο βαθμό και τον ιθαγενή πληθυσμό, έδωσε και την 9η Iουλίου του Bασίλη Mιχαηλίδη, το κορυφαίο εθνικό ποίημα της Kύπρου».
Aπ’ τη σφαγή του Iουλίου του 1821 στην Kύπρο περίσσεψε μαγιά, ανέφερε αλλού στην ομιλία του ο κ. Προδρόμου λέγοντας ότι «μας πήρε χρόνια, όμως με το τέλος της Tουρκοκρατίας οι Kύπριοι ήταν κιόλας έτοιμοι να διεκδικήσουν τη λευτεριά τους, δηλαδή την Ένωση. Aπ’ την αρχή έτσι εξηγήθηκαν εις τους Eγγλέζους κατακτητές. Aπ’ την αρχή του νέου αιώνα διαδήλωναν στους δρόμους και το 1931 ξέσπασαν στην πρώτη αντιαποικιακή εξέγερση. Mέχρι που το ‘55 ήρθεν η ευλογημένη εκείνη ώρα».
Μαγιά, είπε, ήταν οι νεαροί που διψούσαν για ελευθερία και αξιοπρέπεια και έπαιρναν τον όρκο του Αγώνα με την ευχή του Παπασταύρου. Μαγιά ήταν οι λυκειόπαιδες όπως ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης που θέλησαν να ζήσουν οι ίδιοι τους στίχους και τους ύμνους που έβγαιναν από τα στήθη τους για την πατρίδα και για την ελευθερία.
Στην ίδια κολυμβήθρα, συνέχισε ο Πρόδρομος Προδρόμου, την κολυμβήθρα του όρκου των αγωνιστών της EOKA, πρέπει να αναβαπτιζόμαστε κάθε στιγμή αν θέλουμε να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι και να δώσουμε νόημα στην πεζή καθημερινότητα που μας απορροφά, αλλά και για να ανταποκριθούμε στον μεγάλο αγώνα που πρέπει και σήμερα να δώσουμε για την ελευθερία μας. Μέσα σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, με ειρηνικά μέσα και με όπλο μας το διεθνές δίκαιο και την ευφυή διπλωματία, απέναντι στην τουρκική κατοχή, σημείωσε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις