ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ και Κυβέρνηση διατηρούν τις διαφωνίες τους σε Κυπριακό και εξωτερική πολιτική

ΑΚΕΛ και Κυβέρνηση διατηρούν τις διαφωνίες τους σε Κυπριακό και εξωτερική πολιτική

Τις διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις της Κυβέρνησης και του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό αλλά και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής επιβεβαίωσαν σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη 04/04 ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι υπάρχει διαφορετική αντίληψη μεταξύ του Προεδρικού και του κόμματος της Αριστεράς σε ό,τι αφορά τη λειτουργικότητα της λύσης. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε «παρερμηνεία» της πολιτικής ισότητας και είπε ότι διαπιστώνεται διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τη σύγκλιση Χριστόφια – Ταλάτ για τον τρόπο λήψης αποφάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το ΑΚΕΛ ουδέποτε αποδέχτηκε την αριθμητική ισότητα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Άντρος Κυπριανού έκανε λόγο για μια «πάρα πολύ ειλικρινή συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών», πρόσθεσε ωστόσο ότι «διατηρούμε τις διαφωνίες που έχουμε σε κάποια ζητήματα τα οποία έχουν συζητηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Συνέχισε λέγοντας πως θεωρεί χρήσιμες αυτές τις συζητήσεις και ότι συμφώνησαν πως όποτε προκύπτουν ζητήματα για τα οποία χρειάζεται να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων, αυτό θα γίνεται σε μια προσπάθεια να συμβάλλουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στη διαμόρφωση μιας γενικότερης συναντίληψης σε ζητήματα εξαιρετικά σημαντικά για το μέλλον και την προοπτική του τόπου.

 «Ως ΑΚΕΛ είμαστε πάντοτε έτοιμοι να συμβάλουμε έτσι ώστε να προωθηθούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της χώρας και του κυπριακού λαού στο σύνολό του» επεσήμανε.

Από πλευράς του ο Υπουργός Εξωτερικών μίλησε για «μια πολύ ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση», για να αναφέρει πως «σε κάποια θέματα συμφωνούμε, σε κάποια άλλα έχουμε διαφορετική προσέγγιση, αλλά ο διάλογος είναι πάντα χρήσιμος και για τις δύο πλευρές».

Ειδικότερα όσον αφορά το Κυπριακό σημείωσε «την κοινή προσέγγιση ότι θα πρέπει να εργαστούμε έτσι ώστε να υπάρξουν εξελίξεις γιατί η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Άρα μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δούμε πώς προχωρούμε με τη συνομολόγηση όρων αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη συνομιλιών».

Είπε ότι βρίσκεται πάντοτε στη διάθεση του κ. Κυπριανού για να συζητήσουν είτε το Κυπριακό είτε τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Ειδικότερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής -το Κυπριακό το θεωρώ δεδομένο- μπορούμε μέσα από ένα συνεχή διάλογο να προωθήσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας» συμπλήρωσε.

 

Διαφωνίες για την πολιτική ισότητα

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κληθείς να πει εάν μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών διατηρεί τις θέσεις που εκφράστηκαν από πλευράς του κόμματός του νωρίτερα σήμερα με γραπτή δήλωση, απάντησε πως «η σημερινή συνάντηση δεν μπορούσε να λύσει τα θέματα των διαφωνιών που έχουμε αναφορικά με τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού». Σε ό,τι αφορά το θέμα της πολιτικής ισότητας ξεκαθάρισε ότι «ουδέποτε το ΑΚΕΛ δέχτηκε την αριθμητική ισότητα», ως απάντηση, όπως είπε, προς τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την αναφορά του ότι «κάποιοι τον πιέζουν να δεχτεί την αριθμητική ισότητα», και κάλεσε τον Πρόεδρο να πει ποιοι τον πιέζουν.

 «Διαφωνούμε με τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Αναστασιάδης ερμηνεύει αυτά τα ζητήματα. Επιμένουμε ότι υπάρχουν συγκλίσεις, οι οποίες είναι καθησυχαστικές για αυτά τα θέματα και απαντήσεις που δίνονται από την πλευρά της Κυβέρνησης για το πώς αντιλαμβάνονται το θέμα της πολιτικής ισότητας δικαιολογημένα προκαλούν αντιδράσεις. Εάν θεωρούμε ότι θα αποδεχτεί η τ/κ κοινότητα να θεωρείται μειονότητα και ότι επειδή είμαστε η πλειοψηφία θα αποφασίζουμε για όλα τα ζητήματα εμείς, τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Δεν πρόκειται να αποδεχτούν ποτέ κάτι τέτοιο. Είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε με τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη, να τα ξεκαθαρίσουμε γιατί υπάρχει κατά την άποψή μου μια παρερμηνεία του τι είναι πολιτική ισότητα» ανέφερε ο Άντρος Κυπριανού.

Απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ Χριστόφια – Ταλάτ αναφορικά με τον τρόπο λήψης αποφάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα επιχειρεί να δώσει μια άλλη ερμηνεία σε αυτό το θέμα και ως εκ τούτου υπάρχει μια διαφοροποίηση της σύγκλισης, η οποία είχε επιτευχθεί στο παρελθόν.

Αποτελεί γεγονός, ανέφερε από πλευράς του ο Υπουργός Εξωτερικών, «ότι σε κάποια των θεμάτων υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση, μια διαφορετική ερμηνεία κάποιων γεγονότων» και σημείωσε την «ανάγκη όλα αυτά τα σημεία στα οποία υπάρχει είτε διαφωνία είτε διαφορετική προσέγγιση, να καταλήξουμε σε μια κατάσταση πραγμάτων που το ζητούμενο, η λειτουργικότητα της λύσης, να διασφαλίζεται απόλυτα».

«Όλα αυτά τα θέματα πρέπει να τα δούμε και για να τα δούμε πρέπει να αρχίσουμε να συζητούμε και μέσα από το διάλογο να βρεθούν -εάν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση- λύσεις έτσι ώστε να μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

 Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε όπως «αν δεν είναι λειτουργική η λύση θα καταρρεύσει. Πρέπει να είναι λειτουργική η λύση. Το πώς αντιλαμβανόμαστε αυτή τη λειτουργικότητα μας είναι η διαφορά μας με αυτά τα οποία διατυπώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλο αυτό το διάστημα», εξήγησε.

Κληθείς να απαντήσει εάν σε ό,τι αφορά τη σύγκλιση για τον τρόπο λήψης αποφάσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο γίνονται άλλες σκέψεις, ο Υπουργός είπε ότι «στο σύνολο των αποφάσεων που αφορούν την εκτελεστική εξουσία δεν υπήρχε σύγκλιση επί όλων των θεμάτων γιατί υπήρχε η θέση των Τ/κ για θετική ψήφο επί όλων των θεμάτων». Αλλά το ζητούμενο, επανέλαβε, είναι να διασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα της λύσης. «Αν ο στόχος είναι κοινός, που είναι η λειτουργικότητα, θεωρώ ότι μέσα από τις συζητήσεις μπορούν να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις».

Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ενδεχομένως να υπάρξει κάτι νεότερο προς την κατεύθυνση της πραγματοποίησης μιας κοινής συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Τ/κ ηγέτη και της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, μετά τις συναντήσεις που θα έχει η ίδια με τους δύο ηγέτες την Κυριακή.

 

Προωθείται νομοσχέδιο για τον διαπραγματευτή

Ερωτηθείς για το θέμα του διαπραγματευτή, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρόνοια της νομοθεσίας ότι ο διαπραγματευτής δεν μπορεί να ασκεί άλλα καθήκοντα ή άλλες αρμοδιότητες στη δημόσια υπηρεσία, ωστόσο πρόσθεσε ότι «έχει ήδη προωθηθεί σχετικό νομοσχέδιο» για τροποποίηση της νομοθεσίας.

Επί τούτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι επαναλαμβάνεται το ίδιο και με τη ΔΕΑ, όπου η Κυβέρνηση προχώρησε σε προσωρινή τοποθέτηση του κ. Θεοδοσίου. Μας ενοχλεί, είπε, να παίρνονται αποφάσεις και εκ των υστέρων να προσπαθούμε να διορθώσουμε πράγματα και διερωτήθηκε τι θα συμβεί αν η Βουλή απορρίψει τις τροποποιήσεις τις οποίες θα προωθήσει η Κυβέρνηση στην Ολομέλεια.

Ο Υπουργός απάντησε πως σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το νομοσχέδιο από τη Βουλή, θα ληφθούν άλλες αποφάσεις από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας. Επί της ουσίας, σημείωσε ότι η τοποθέτηση Μαυρογιάννη στη Νέα Υόρκη δεν επηρεάζει καθ΄ οιονδήποτε τρόπο την προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών και πως στην παρούσα φάση η εκεί παρουσία του ενδεχομένως να είναι πιο σημαντική.

 

Διαφωνίες και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής

Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές συμμαχίες που δημιουργεί η Κύπρος, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως υπάρχει διαφορετική προσέγγιση και διαφορετική ανάγνωση. «Μπορεί οι διαφορές και οι διαφωνίες μας με τον Υπουργό να μην είναι τόσο μεγάλες, αλλά με τον τρόπο που εκφράζονται από την Κυβέρνηση, δια στόματος Κυβερνητικού Εκπροσώπου, οι διαφωνίες και οι διαφορές μας είναι πολύ μεγάλες».

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Φονικό στη Λεμεσό: Τι κατέδειξε η νεκροτομή - Λύνει άραγε το μυστήριο με τον νεκρό σύζυγο;

• Νέα παραπομπή και... νέα «επίθεση» στην ΚΟΠ από Ομόνοια: «Σιωπή, φίμωση, εκφοβισμός, τρομοκρατία, δικτατορία» - Eπιστολή

• Συντριβή αεροπλάνου στη Νότια Κορέα: Θα είχαν επιζήσει και οι 179 αν δεν υπήρχε ο τοίχος στο τέλος του αεροδρομίου

• Πως σχολιάζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου τη συνέντευξη Χριστοδουλίδη: «Σαν να μην πέρασε μια μέρα» - Αντιγράφει το πρόγραμμά μας

• «Πότε εννά παντρευτείς;» - Οι άβολες ατάκες από το κυπριακό οικογενειακό γιορτινό τραπέζι που θα σε στοιχειώνουν για το 2025, ίσως και για πάντα



ΠτΔ: Οι στόχοι για το 2025 - Οι φήμες για δημιουργία κόμματος και η απάντηση αν έχει ανάγκη το ΔΗΣΥ στη Βουλή

ΠτΔ: Οι στόχοι για το 2025 - Οι φήμες για δημιουργία κόμματος και η απάντηση αν έχει ανάγκη το ΔΗΣΥ στη Βουλή

Για τους στόχους του 2025 , για το Κυπριακό, το ΔΗΣΥ και άλλα θέματα μίλησε σε συνέντευξή του στο «Φ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top