Άμεσα τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για τους αγνοούμενους και το οποίο κινείται σε δύο άξονες, τον διπλωματικό και της έρευνας, σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας Φώτη Φωτίου.
Σε ό,τι αφορά τον πρώτο άξονα, ο κ. Φωτίου εξήγησε, ερωτηθείς για το θέμα μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με την Υπουργό Διασποράς της Ρουμανίας, πως θα πρέπει να πειστούν χώρες που μπορούν να βοηθήσουν και να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, καθώς και διεθνείς οργανισμοί όπως η ΕΕ, που είναι και ο κύριος χορηγός του προγράμματος της ΔΕΑ, και τα Ηνωμένα Έθνη, «να πιέσουν και να πείσουν την κατοχική δύναμη ότι θα πρέπει να συνεργαστεί».
Ο κύριος λόγος, επεσήμανε, για τα φτωχά αποτελέσματα όσον αφορά τον εντοπισμό οστών στα κατεχόμενα είναι γιατί η κατοχική δύναμη δεν συνεργάζεται. «Υπάρχουν οι πληροφορίες στα αρχεία του τουρκικού στρατού και για τους ομαδικούς μας τάφους, από τις περισυλλογές των νεκρών μας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του ΄74, υπάρχουν οι πληροφορίες στα αρχεία του τουρκικού στρατού ακόμα και για το δεύτερο μεγάλο έγκλημα, αυτό των μετακινήσεων. Εκεί είναι το κλειδί της λύσης του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων» σημείωσε, προσθέτοντας πως «45 χρόνια μετά κι ακόμα αναζητούμε τους μισούς αγνοούμενους μας».
«Γι΄αυτό στον πρώτο άξονα που είναι σε επίπεδο διπλωματικό μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών και όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται θα δούμε κινήσεις που θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα» συμπλήρωσε.
Ο δεύτερος άξονας, συνέχισε, έχει να κάνει με μια πιο αποτελεσματική στρατηγική στα θέματα έρευνας. Στόχος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Φωτίου, είναι να αξιοποιηθούν πιθανές πληροφορίες και μαρτυρίες, να υπάρξουν νέες πληροφορίες και μαρτυρίες, να μελετηθούν σημαντικά αρχεία άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα χωρών που είχαν αποσπάσματα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, και να μελετηθούν αρχεία των Ηνωμένων Εθνών και του Ερυθρού Σταυρού.
Αυτός ο σχεδιασμός που αφορά το 2019, είπε, «θα μπει άμεσα σε εφαρμογή και έχουμε πει με τον Υπουργό Εξωτερικών ότι θα εμπλακούν όλες εκείνες οι υπηρεσίες που πρέπει για να πετύχουμε αυτό το στόχο».
Ο Επίτροπος Προεδρίας τόνισε πως «τα αποτελέσματα όσον αφορά τον εντοπισμό οστών στα κατεχόμενα είναι όχι φτωχά, απογοητευτικά. Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός σε αυτή την προσπάθεια. Όσο περνούν τα χρόνια τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα γιατί πληροφορίες ή μάρτυρες ολοκληρώνουν το βιολογικό τους κύκλο» και γι΄ αυτό θα πρέπει τους επόμενους μήνες να προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης που έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις