ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Αυξήσεις σε νερό και τσιγάρα φέρνουν απεργίες

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ: Αυξήσεις σε νερό και τσιγάρα φέρνουν απεργίες

Αύξηση 2 Τουκικών Λιρών (33 σεντ) από σήμερα (10/4) στο πακέτο τα τσιγάρα στα κατεχόμενα, ακολουθώντας την αντίστοιχη αύξηση που έγινε στην Τουρκία στις 6 Απριλίου. Την ίδια ώρα πέντε «δήμοι» ανακοίνωσαν αύξηση από αυτό το μήνα στην τιμή του νερού που ελέγχουν και πουλούν οι ίδιοι από πηγάδια εντός των ορίων τους.

 Οι αυξήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις αυξήσεις σε ηλεκτρικό και καύσιμα, που προκάλεσαν την ανακοίνωση από τρεις συντεχνίες «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS, Kamu İs, Kamu Sen) σε γενική απεργία, μεθαύριο Παρασκευή (12/4), καλώντας τους πολίτες να βρίσκονται στις 10.30 το πρωί μπροστά από το «πρωθυπουργικό γραφείο». Οι ηγεσίες των τριών συντεχνιών πραγματοποίησαν χθες (9/4) συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του «υπουργού οικονομικών» με σύνθημα «υπάλληλοι και εργάτες χέρι με χέρι πάμε σε γενική απεργία!».

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί και οι οδηγοί λεωφορείων στην Αμμόχωστο δένοντας συμβολικά με σχοινί τα αστικά λεωφορεία. Διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν πάρει αύξηση στην «κρατική χορηγία» για την μεταφορά μαθητών και φοιτητών που είναι κυρίως οι επιβάτες τους και γι’ αυτό κάλεσαν σε παραίτηση τον «υπουργό παιδείας», Κεμάλ Οζγιγίτ.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας επρόκειτο να πραγματοποιήσει σήμερα και η συντεχνία των υπαλλήλων στις τηλεπικοινωνίες (Tel Sen) ενάντια στην μεταρρύθμιση και αναδιοργάνωση του αρμοδίου «τμήματος» που θα καταλήξει στην ιδιωτικοποίησή του, όπως αναφέρουν οι συνδικαλιστές. Η εν λόγω συντεχνία εξήγγειλε χθες σειρά μέτρων που θα άρχιζαν σήμερα από την Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με την Κίπρις, οι αυξήσεις σε πέντε «δήμους» στο κόστος του νερού, περιλαμβανομένης και την Λευκωσίας, είναι αναπόφευκτη αφού το «τμήμα υδάτων» έχει αυξήσει το κόστος εκμετάλλευσης του νερού από τοπικές πηγές, την διαχείριση των οποίων παρέδωσε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις πέντε «δημάρχων» για το τι σκοπεύουν να πράξουν ή έπραξαν, δεδομένης και της κακής οικονομικής τους κατάστασης. Στην Αμμόχωστο και την Λεύκα οι αυξήσεις ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ. Οι αυξήσεις θα κυμαίνονται έως και 3 ΤΛ (50 σεντ) τον τόνο.
 

Απο ΚΥΠΕ

*Φωτογραφία αρχείου

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

VIDEO - ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

VIDEO - ΠτΔ για Ανεξαρτησία: Μοναδικός στόχος και επιδίωξη η επανένωση - Ευθύνες στον Ερντογάν για ανυπαρξία προόδου

Για εμάς μοναδικός στόχος και επιδίωξη είναι η επανένωση επανένωση μέσω μιας λύσης που θα μετεξελίξει την Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα σύγχρονο κράτος, κυρίαρχο σε όλη του την επικράτεια, χωρίς κατοχικό στρατό και χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα, στο οποίο όλοι οι νόμιμοι πολίτες του θα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε τηλεοπτικό του μήνυμα για την επέτειο της Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.