Δήλωση για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα κάνει το απόγευμα της Πέμπτης 11/4 στη Βουλή των Κοινοτήτων η Τερέζα Μέι.
Μετά από την απόφαση των 27 να δώσουν νέα παράταση του Άρθρου 50 έως τις 31 Οκτωβρίου, η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι λυπάται για τη νέα καθυστέρηση του Brexit.
Πρόσθεσε όμως ότι ικανοποιήθηκε ένα βασικό αίτημα της, δηλαδή να είναι η νέα παράταση «ελαστική» και να επιτρέπει την έξοδο από την ΕΕ νωρίτερα, εφόσον κυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης.
Ωστόσο, η πλειοψηφία των Βρετανών πολιτικών σχολιαστών εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο για την πρωθυπουργό να περάσει από τη Βουλή των Κοινοτήτων τη Συμφωνία Αποχώρησης.
Η νέα παράταση χαρακτηρίζεται από αρκετούς ως μη επαρκώς σύντομη για να διατηρήσει την πίεση του χρόνου επί κομμάτων και βουλευτών, αλλά και ενδεχομένως μη επαρκώς μεγάλη για να επιτρέψει την εξασφάλιση κάποιου εναλλακτικού σχεδίου.
Οι υποστηρικτές ενός δεύτερου δημοψηφίσματος τονίζουν ότι η νέα διορία μόλις και επιτρέπει τη διοργάνωση ενός, καθώς απαιτούνται περίπου 24 εβδομάδες για όλα τα διαδικαστικά και την πραγματοποίηση του.
Μετά από την εξασφάλιση της νέας παράτασης, εξάλλου, ανακοινώθηκε ότι η Βουλή θα διακόψει τελικά τις εργασίες της για το βρετανικό Πάσχα (21 Απριλίου) σήμερα το απόγευμα και έως τις 23 Απριλίου.
Σήμερα και τις επόμενες ημέρες, ωστόσο, θα συνεχιστούν οι συνομιλίες κυβέρνησης και Εργατικού Κόμματος για ένα εναλλακτικό σχέδιο για το Brexit. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως εξακολουθεί να δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει μετατοπιστεί από τις θέσεις της και δεν αποδέχεται το αίτημα για διατήρηση μιας τελωνειακής ένωσης με τους Ευρωπαίους.
Η μεγαλύτερη έμφαση στις σημερινές αναλύσεις του χθεσινοβραδινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δίνεται, ωστόσο, στο τι σημαίνει η νέα παράταση για το μέλλον της πρωθυπουργού.
Εξοργισμένοι ευρωσκεπτικιστές από το Συντηρητικό Κόμμα δηλώνουν ανωνύμως σε εφημερίδες ότι η πίεση επί της κ. Μέι να παραιτηθεί μετά από τις τοπικές εκλογές στις 2 Μαΐου ή μετά από τις ευρωεκλογές στις 23 Μαΐου θα είναι τεράστια.
Το καταστατικό του κόμματος δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση διαδικασίας δυσπιστίας σε βάρος της ηγέτιδος μέχρι το Δεκέμβριο, δηλαδή ένα χρόνο μετά από την αποτυχημένη εσωκομματική προσπάθεια εκθρονισμού της στα τέλη του περασμένου έτους.
Το σχέδιο αυτών των ευρωσκεπτικιστών ορίζει πως η κα Μέι θα εξωθηθεί σε παραίτηση αλλά θα παραμείνει πρωθυπουργός έως ότου εκλεγεί νέος αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος, πιθανότατα λίγο πριν από την έναρξη των θερινών διακοπών του πολιτικού κόσμου τον Ιούλιο.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι αν αυτός ο υποτιθέμενος νέος ηγέτης των Συντηρητικών και της χώρας θελήσει να διεξαγάγει εκλογές για να λάβει ανανεωμένη εντολή διαφορετικού χειρισμού του Brexit, θα λειτουργεί υπό πολύ στενά χρονικά περιθώρια με βάση τη διορία της 31ης Οκτωβρίου.
Η ίδια η κα Μέι, σε ερωτήσεις που δέχθηκε στις Βρυξέλλες για το μέλλον της, απέφυγε να απαντήσει, σημειώνοντας ότι εργάζεται σκληρά ώστε να κυρωθεί το συντομότερο δυνατό η Συμφωνία Αποχώρησης. Από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων προ μηνός η κα Μέι είχε πει ότι «ως πρωθυπουργός» δε θα αποδεχόταν παράταση του Brexit πέρα από την 30η Ιουνίου.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι παρά τις εσωκομματικές πιέσεις η πρωθυπουργός είναι αποφασισμένη να παραμείνει στη θέση της μέχρι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η κύρωση εξόδου από την ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Βρετανίας, όπως ο δρ Άνταμ Μάρσαλ από το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο δηλώνουν ανακουφισμένοι από την αποτροπή του άτακτου Brexit αύριο 12 Απριλίου. Προσθέτουν όμως ότι «ο εκνευρισμός με αυτή τη φαινομενικά ατελείωτη πολιτική διαδικασία είναι απτός».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις