ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Γλύτωσαν τις Κεντρικές Φυλακές οι δυο επιχειρηματίες -Αποπειράθηκαν να αποσπάσουν από το κράτος 77.556 ευρώ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Γλύτωσαν τις Κεντρικές Φυλακές οι δυο επιχειρηματίες -Αποπειράθηκαν να αποσπάσουν από το κράτος 77.556 ευρώ

Γλύτωσαν τον εγκλεισμό στις Κεντρικές Φυλακές οι μεγαλομέτοχοι του Οργανισμού Συγκοινωνιών Επαρχίας Λευκωσίας (ΟΣΕΛ) Ιορδάνης Ιορδάνους και Κυριάκος Κυριάκου.

Του Φάνη Μακρίδη

Τον Σεπτέμβριο του 2017 (17/09) είχαν επιβληθεί στους προαναφερθέντες συντρέχουσες ποινές φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή. Ο Γενικός Εισαγγελέας είχε εφεσιβάλει την πρωτόδικη απόφαση, θεωρώντας την ως «έκδηλα ανεπαρκή και ότι ασκήθηκε λανθασμένα η διακριτική εξουσία του Δικαστηρίου με την αναστολή εκτέλεσης της ποινής φυλάκισης».

Ωστόσο, την περασμένη Τρίτη (09/04) το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι «η επιλογή του πρωτόδικου Δικαστηρίου να αναστείλει την ποινή δεν έχει καταδειχθεί εσφαλμένη» κι έτσι απέρριψε την έφεση.

77.556 ευρώ
Αυτό σημαίνει ότι έστω και αν οι καταδικασθέντες είχαν αποπειραθεί δια ψευδών παραστάσεων να εξασφαλίσουν από την Κυπριακή Δημοκρατία το ποσό των 77.556 ευρώ χρησιμοποιώντας πλαστά τιμολόγια, δεν θα εκτίσουν ποινή στις Κεντρικές Φυλακές.

Είχαν επιστρέψει 90.752,80
Το Ανώτατο φαίνεται να υιοθέτησε τα όσα είχαν αποφασιστεί στις 17/09 του 2017 από το Πρωτόδικο Δικαστήριο, το οποίο έλαβε υπόψιν την «έμπρακτη μεταμέλεια των Κατηγορούμενων», καθώς όπως είχε σημειωθεί στην απόφαση της δικαστού Μαριλένας Μηλιώτου αυτό «διαφαίνεται και από την αποκατάσταση των συνεπειών της εγκληματικής τους συμπεριφοράς, καθώς και της νομιμότητας, εφόσον με λογιστικές διορθώσεις αποκόπηκαν τα χρήματα που εισέπραξαν από την Εταιρεία ΟΣΕΛ, από χρήματα που δικαιούνταν να εισπράξουν (90.752,80)». Εξ ου και είχαν απαλλαγεί από σχετική κατηγορία που αντιμετώπιζαν.

Η κα Μηλιώτου στην απόφασή της είχε σημειώσει μεταξύ άλλων ότι «…κρίνω πως το λευκό ποινικό μητρώο, η έμπρακτη μεταμέλεια, οι προσωπικές περιστάσεις των Κατηγορούμενων, καθώς και το μεγάλο χρονικό διάστημα που παρήλθε, κατά το οποίο φαίνεται να απέχουν από οποιαδήποτε παραβατική ή αντικοινωνική συμπεριφορά…». Εξάλλου, σε άλλο σημείο της απόφασης σημειώνεται: «Η παρέλευση τόσου χρόνου εντός του οποίου αποκαταστάθηκε η νομιμότητα θεραπεύεται με επιείκεια στην ποινή».

Στον Ιορδάνη Ιορδάνους και στον Κυριάκο Κυριάκου, επιβλήθηκε η ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή τριών ετών. Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΟΣΕΛ, Ιορδάνης Ιορδάνους και Κυριάκος Κυριάκου, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης παραδέχθηκαν ενοχή στις 142 κατηγορίες από τις 148 που αντιμετώπιζαν. Ανάμεσα σ’ αυτές που παραδέχθηκαν ενοχή είναι και η 145η που κάνει λόγο περί απόπειρας εξασφάλισης χρημάτων δια ψευδών παραστάσεων.

Συγκεκριμένα, Ιορδάνους και Κυριάκου παραδέχθηκαν ότι τον Σεπτέμβριο του 2011 «δια ψευδών παραστάσεων αποπειράθηκαν να εξασφαλίσουν από την Κυπριακή Δημοκρατία το χρηματικό ποσό των 77.556 ευρώ χρησιμοποιώντας πλαστά τιμολόγια». Μάλιστα, σύμφωνα με την εν λόγω κατηγορία, «ψευδώς αιτήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία το πιο πάνω ποσό ως περαιτέρω αποζημίωση λόγω των υπηρεσιών της εταιρείας τους ΟΣΕΛ».

Μέσω Οδυσσέα…
Η υπόθεση είχε προκύψει τον Νοέμβριο του 2012 μετά από καταγγελία του τότε Διευθυντή Ελέγχου του Υπουργείου Συγκοινωνιών και νυν Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαλίδη. Είχε διαπιστώσει καταχρήσεις και ατασθαλίες στον ΟΣΕΛ. Την 1η Δεκεμβρίου του 2015 μετά από πολλές αναβολές αναμενόταν να αρχίσει η ακροαματική διαδικασία. Όμως, ένα «υ» προκάλεσε την αναστολή της ποινικής δίωξης και την εκ νέου καταχώρηση της υπόθεσης μετά από λίγες ημέρες. Συγκεκριμένα, έλειπε έναν «υ» από το όνομα ενός εκ των δύο κατηγορούμενων που πέρασε απαρατήρητο τα προηγούμενα χρόνια. Το όνομα Κυριάκος γράφτηκε «Κριάκος».

Στο μεσοδιάστημα οι Ιορδάνους και Κυριάκου με λογιστικές πράξεις επέστρεψαν 90.752,80 ευρώ, κάτι που λήφθηκε υπόψιν στην ποινή που τους είχε επιβληθεί (η σχετική κατηγορία είχε αποσυρθεί και η κίνησή τους να επιστρέψουν το ποσό ερμηνεύτηκε ως έμπρακτη μεταμέλεια).

Οι προσωπικές συνθήκες

Να σημειωθεί ακόμη ότι σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Ευημερίας για τον μεγαλομέτοχο του ΟΣΕΛ Ιορδάνη Ιορδάνους, «τα μηνιαία εισοδήματά του ανέρχονται στα 11.000 ευρώ, ενώ της συζύγου στα 5.000 ευρώ. Πέραν της οικογενειακής στέγης, είναι ιδιοκτήτες οικίας στον Πρωταρά και τριών αυτοκινήτων, συνολικής αξίας 100.000 περίπου».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top