Στις 24 Απριλίου θα συνεχιστεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας η ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση για έκδοση στη Γερμανία του Κούρδου Τσερκέζ Κορκμάζ, ο οποίος τελεί υπό κράτηση από τις 21 Μαρτίου 2019 όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου βρισκόταν για να ταξιδέψει στην Αθήνα.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΛΑΡΝΑΚΑ: Διαμαρτυρία για την σύλληψη Κούρδου ύποπτου για τρομοκρατία - 'Κρύβεται η Τουρκία πίσω από το αίτημα' ισχυρίζονται ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Στη σημερινή διαδικασία ο εκζητούμενος οδηγήθηκε στην αίθουσα του Δικαστηρίου από πάνοπλους άνδρες του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού, στη παρουσία και μελών της ΑΔΕ Λάρνακας, ενώ την υπόθεση παρακολούθησε αντιπροσωπεία Κούρδων μελών του Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν «Θεόφιλος» και μέλη της ΕΔΕΚ.
Ο εκζητούμενος με τη βοήθεια διερμηνέα κατέθεσε την Τρίτη 16/4 ενώπιον του Δικαστηρίου αφού πρώτα διαβεβαίωσε ότι θα πει «την αλήθεια, όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια».
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Ευστάθιου Ευσταθίου, συνηγόρου υπεράσπισης του, ο Κορκμάζ αναφέρθηκε στην ιστορία του Κουρδιστάν, στους διωγμούς που υπέστησαν από την Τουρκία εκατομμύρια Κούρδων και σημείωσε πως το 1984 όταν ξεκίνησε η δράση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ο ίδιος συμμετείχε στο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο.
Πρόσθεσε ότι το 1994 συνελήφθη στην Τουρκία, βασανίστηκε, εξέτισε ποινή φυλάκισης 10μιση χρόνων και στη συνέχεια διέφυγε στην Κύπρο το 2009. Ανέφερε ακόμα ότι ήρθε στην Κύπρο επειδή ήταν πιο κοντά στο Κουρδιστάν όπου διαμένουν άτομα της οικογένειας του, πως στη Λεμεσό όπου διέμενε συνέχισε να ασχολείται σε πολιτικό επίπεδο, με τον αγώνα των Κούρδων στο Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΛΑΡΝΑΚΑ: Ύποπτος για τρομοκρατία συνελήφθη στο Αεροδρόμιο Λάρνακας μετά από αίτημα της Ιντερπόλ
Σε άλλες ερωτήσεις ο εκζητούμενος απάντησε πως στην Κύπρο αιτήθηκε και του δόθηκε ο τίτλος του πολιτικού πρόσφυγα, ότι το 2013 πήγε στη Γερμανία όπου άρχισε να εργάζεται ως ηγετικό στέλεχος στο Κίνημα του Δημοκρατικού Κουρδικού Αγώνα και πως από το 2014 που επέστρεψε στην Κύπρο άρχισε να πηγαινοέρχεται στην Αθήνα, αφού δεν μπορούσε να πάει ξανά στην Γερμανία.
Ανέφερε ακόμα ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα αλλά διάφοροι Σύλλογοι και Κινήματα που ενημερώνουν, όπως είπε, τους ευρωπαίους για τον αγώνα των Κούρδων, πως μετά το 2014 δεν ξαναπήγε Γερμανία και ότι από την Κύπρο έφυγε αρχές του 2019 και μετέβη στην Αθήνα όπου και διέμενε.
Αντεξεταζόμενος από την Θεανώ Κουμή, εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής και ερωτηθείς κατά πόσον έλαβε οποιαδήποτε μέτρα για ακύρωση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε στη Γερμανία, ο εκζητούμενος απάντησε αρνητικά και πρόσθεσε πως το σχετικό ένταλμα εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.
Σε υποβολή της κας. Κουμή ότι όσα ανέφερε πως έκανε στα ταξίδια του στη Γερμανία αποτελούν ισχυρισμούς υπεράσπισης τους οποίους μπορεί να θέσει ενώπιον των Γερμανικών Δικαστηρίων και ότι δεν αφορούν την παρούσα διαδικασία, απάντησε πως «εδώ είναι Δικαστήριο, απάντησα σε αυτά που ερωτήθηκα και έχω δικαίωμα να απαντήσω».
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ: Καταζητούμενος για τρομοκρατία- Διαθέτει και κυπριακά έγγραφα- Τον ψάχνουν στη Γερμανία
Ερωτηθείς κατά πόσον αντιλαμβάνεται πως με το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του, ουσιαστικά ζητείται η έκδοση του στη Γερμανία για να διωχθεί, ο εκζητούμενος απάντησε ότι «ζητείται η έκδοση μου αλλά εγώ δεν θέλω να πάω γιατί η Γερμανία κάνει όσα κάνει επειδή τα ζητά η Τουρκία».
Σε τοποθέτηση της κας. Κουμή ότι το πολιτικό άσυλο που του δόθηκε στην Κύπρο ήταν επειδή ο ίδιος κινδύνευε στην Τουρκία και πως το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του αφορά αίτημα της Γερμανίας για έκδοση του στη χώρα, ο κ. Κορκμάζ είπε ότι τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά και πρόσθεσε πως «γνωρίζω ότι τελικά θα καταλήξω στην Τουρκία».
Στη θέση της Κατηγορούσας Αρχής ότι το γεγονός πως είναι πολιτικός πρόσφυγας δεν αποτελεί εμπόδιο στην έκδοση του στην Γερμανία, ο εκζητούμενος είπε πως «οι φάκελοι ετοιμάζονται στην Γερμανία αλλά αποστέλλονται στην Τουρκία».
Σε υποβολή της κας. Κουμή ότι το ένταλμα σύλληψης του τηρεί τις πρόνοιες του Νόμου και όσα ανέφερε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου, είναι θέσεις του για αποφυγή της έκδοσης του στη Γερμανία, ο κ. Κορκμάζ ανέφερε ότι «δεν είναι έτσι».
Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Μαρία Λοϊζου ζήτησε από τον εκζητούμενο να διευκρινίσει κατά πόσον το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν είναι η ίδια Οργάνωση με το PKK, με τον κ. Κορκμάζ να αναφέρει πως «όχι δεν είναι η ίδια Οργάνωση».
Σε άλλες διευκρινιστικές ερωτήσεις της κας. Λοϊζου, απάντησε πως στη Γερμανία συμμετείχε σε Κουρδικό Πολιτιστικό Σύλλογο και ότι στη Λεμεσό διαμένει με 2-3 άλλα άτομα στο Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος».
Ανέφερε ακόμα ότι το 2013 έμεινε στην Κύπρο περίπου 4 μήνες, το 2014 επτά μήνες, το 2015 και το 2016 όλο το χρόνο, το 2017 δύο μήνες, το 2018 τέσσερις μήνες και το 2019 έμεινε στην Κύπρο μόνο ένα μήνα αφού τους άλλους δύο μήνες βρισκόταν στην Αθήνα. Είπε επίσης ότι το υπόλοιπο διάστημα από το 2013 και 2014 πηγαινοερχόταν στη Γερμανία, αφού δεν μπορούσε να μείνει εκεί περισσότερους από δύο μήνες και πως από το 2015 και εντεύθεν πηγαινοερχόταν από την Κύπρο στην Αθήνα.
Η κα. Λοϊζου όρισε την επόμενη δικάσιμο για τις 24 Απριλίου στις 09.00 το πρωί, με τον συνήγορο υπεράσπισης του εκζητούμενου να αναφέρει ότι αναμένεται να παρουσιάσει στο Δικαστήριο δύο μάρτυρες υπεράσπισης.
Μέχρι τις 24 Απριλίου ο εκζητούμενος θα κρατείται στις Κεντρικές Φυλακές όπου και οδηγήθηκε μετά το τέλος της σημερινής διαδικασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ντύθηκε στα λευκά το Τρόοδος: Μαγευτικές εικόνες από τα πρώτα χιόνια - Δείτε βίντεο
• Καταγγελία βόμβα στην Βουλή από Κέττηρο: «Ο υπόκοσμος διαχειρίζεται τ/κ περιουσίες» - Βίντεο
• Πυρκαγιά σε αυτοκίνητο στη Λευκωσία: Εκκενώθηκε πολυκατοικία - Zημιές και σε δεύτερο όχημα
• Συναγερμός στις Αρχές μετά από πυρκαγιά σε κατοικία - Τι έδειξαν οι πρώτες εξετάσεις
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις