Το φυσικό αέριο μπορεί να ενεργήσει ως καταλύτης για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek El Molla, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και αντιπροσωπεία της Βουλής, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αίγυπτο.
Την ετοιμότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων να προωθήσει γρήγορα ζητήματα που άπτονται της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας εξέφρασε ο κ. Συλλούρης σε παρέμβασή του, ενώ και οι Βουλευτές έκαναν λόγο για τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν σε αυτή τη συνεργασία.
Ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αιγύπτου Tarek El Molla ανέφερε κατά την δική του παρέμβαση ότι στον τομέα της ενέργειας «έχουμε κάνει πολλή πρόοδο τα τελευταία χρόνια». Προς αυτό έδωσε το παράδειγμα της κύρωσης και από τα δύο κοινοβούλια της συμφωνίας για αγωγό από το Αφροδίτη στην Αίγυπτο, κάτι που αποτελεί σύμφωνα με τον ίδιο το πρώτο βήμα.
Το δεύτερο βήμα, ανέφερε, θα είναι, αφού μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, αυτό να χρησιμοποιηθεί είτε να υγροποιηθεί και να εξαχθεί στον υπόλοιπο κόσμο. Περισσότερο φυσικό αέριο, είπε, σημαίνει «επιπρόσθετη αξία», πιο πολλές σχετικές βιομηχανίες.
Ο Αιγύπτιος Υπουργός αναφέρθηκε και στο νεοσύστατο East Mediterranean Gas Forum, στην πρώτη σύνοδο του οποίου συμμετείχαν τον Ιανουάριο, στο Κάιρο οι Υπουργοί Ενέργειας από Αίγυπτο, Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιορδανία, Ιταλία και Παλαιστίνη.
Ομάδες εργασίες έχουν ετοιμάσει τα έγγραφα με τους κανονισμούς που θα διέπουν το φόρουμ, είπε, προσθέτοντας ότι η δεύτερη συνάντηση των κρατών μελών που συμμετέχουν στο φόρουμ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί εντός Ιουνίου.
Η ιδέα, σημείωσε, είναι οι χώρες να συντονιστούν και να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές τους, έτσι ώστε να έχουν καλύτερες στρατηγικές για τους φυσικούς πόρους τους. «Στόχος μας είναι μαζί να αποτελέσουμε μια εναλλακτική, αξιόπιστη πηγή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, είτε δια μέσου αγωγών είτε δια μέσου της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου», είπε.
Αναφορά έκανε ο κ. El Molla στο γεγονός ότι και άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στο φόρουμ. Το φόρουμ και το φυσικό αέριο μπορούν να δράσουν ως καταλύτης προς όφελος όλων των χωρών και για τη προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, σημείωσε.
Σε δική του παρέμβαση ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «σίγουρα, αν υπάρχουν οποιεσδήποτε νομοθεσίες, οι οποίες θα πρέπει να ψηφιστούν προς την κατεύθυνση των συνεργασιών μας, εμείς ως Βουλή δηλώνουμε και εδώ -και είμαι σίγουρος ότι ισχύει και για την αιγυπτιακή Βουλή- ότι θα είναι προτεραιότητά μας».
Όμως, σημείωσε, «η Βουλή έχει και ένα άλλο ρόλο, μια άλλη υποχρέωση, να παρακολουθεί και να ελέγχει την εκτελεστική εξουσία στην Κύπρο και ιδιαίτερα το θέμα του σωστού τρόπου συνεργασίας, αλλά και της επιτάχυνσης στην πλήρη υλοποίηση των προγραμμάτων είναι θέμα της Βουλής», προσθέτοντας ότι οι παρόντες Βουλευτές είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης, «θα πρέπει να το έχουμε στην προτεραιότητά μας ώστε να επιταχυνθούν τα πράγματα».
«Όταν υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν, νομίζω ότι έχουμε τον τρόπο να λειτουργήσουμε καταλυτικά ως Βουλή για να γίνονται τα σωστά πράγματα στο σωστό χρόνο και όσο πιο γρήγορα γίνεται», είπε ο κ. Συλλούρης.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αιγυπτιακής Βουλής και Πρόεδρος της ομάδας φιλίας Αιγύπτου – Κύπρου Karim Darwish, ο οποίος συμμετείχε επίσης στην συνάντηση, διαβεβαίωσε για την «προσήλωση του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου παράλληλα με την προσήλωση του κυπριακού Κοινοβουλίου να κάνουμε το παν για να έρθουν πιο κοντά οι δύο χώρες σε όλους τους τομείς, αλλά ιδιαίτερα σε αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής Ανδρέας Κυπριανού αναφέρθηκε στις ανακαλύψεις τα τελευταία χρόνια στην Αίγυπτο και σε άλλες ανακαλύψεις στη Μεσόγειο, λέγοντας ότι πιστεύει ότι ο παγκόσμιος ενεργειακός χάρτης σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο έχει αλλάξει. Σε αναφορά του στο East Mediterranean Gas Forum είπε ότι θεωρεί ότι θα μπορέσουν όλοι να αναπτύξουν καλύτερα τις γνώσεις τους και πώς να προχωρήσουν, με στόχο την κοινή ευημερία των χωρών που συμμετέχουν.
«Για εμάς η συνεργασία με την Αίγυπτο είναι στρατηγικής σημασίας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η διαρκής φιλία μεταξύ των δύο λαών αποτελεί εγγύηση επιτυχίας. Εξέφρασε την ελπίδα ότι δια μέσου των ορθών πολιτικών και στρατηγικών συμφωνιών θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τους πόρους μας με ασφάλεια προς όφελος των χωρών μας.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης είπε ότι συμφωνεί πως ο τομέας της ενέργειας όντως «μπορεί να αποβεί καταλυτικός στην προσπάθεια να ενισχύσουμε το βιοτικό επίπεδο των λαών μας και να ενισχύσει ταυτόχρονα και την προοπτική της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας». Αναφέρθηκε επίσης στις απειλές της Τουρκίας έναντι της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην ΑΟΖ της και ευχαρίστησε την Αίγυπτο «για την πλήρη στήριξη που παρέχει» σε αυτό το ζήτημα.
Διαβεβαίωσε ακόμη ότι η Κύπρος όπως και η Αίγυπτος, θα εργαζόμαστε με συνέπεια έτσι ώστε το ζήτημα της ενέργειας «πραγματικά να αποβεί ευλογία». Προϋπόθεση γι αυτό είναι η επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου, είπε και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα ενεργήσει σε αυτό το πλαίσιο ώστε να υποβοηθηθεί η γενικότερη συνεργασία στην περιοχή μας.
Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Αίγυπτος ήταν και η πρώτη χώρα μαζί με τη οποία η Κύπρος υπέγραψε το 2003 συμφωνία οριοθέτησης των ΑΟΖ τους, λέγοντας ότι εκείνη η συμφωνία «έθεσε τη βάση όχι μόνο της μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας η οποία συνεχίζεται διαχρονικά».
Αναφερόμενη στη νέα συμφωνία εξέφρασε την ελπίδα ότι τα πράγματα θα προχωρήσουν πιο γρήγορα στο μέλλον με σαφή αποτελέσματα προς όφελος των δύο λαών.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα αλλιώς θα χάσουμε την ευκαιρία για να είμαστε σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Ο Πρόεδρος του CIPA Μιχάλης Μιχαήλ μίλησε για το πόσο σημαντικό είναι να συνεχιστεί η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και να αξιοποιηθούν οι τεράστιες ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε αυτόν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις