Η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να μην επιτρέψουν την παρουσία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη νεκρή ζώνη παρά το τέρμα της οδού Λήδρας, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την πρόθεση της Τουρκίας να ανεγείρει πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των διοργανωτών, όπως αυτή εκφράστηκε εκ μέρους τους από τον ακτιβιστή, Μουράτ Κανατλί.
Ωστόσο, το γεγονός αυτό, δεν επηρέασε την πραγματοποίηση της εκδήλωσης διαμαρτυρίας η οποία διεξήχθη κανονικά και σε αυτή δήλωσαν συμμετοχή μεταξύ πολλών άλλων, το ΑΚΕΛ, το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, το Κόμμα Νέα Κύπρος (YKP), το Κόμμα Ενωμένη Κύπρος (BKP), το Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου (KSP), η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία ΠΕΟ, η Ένωση Τουρκοκυπρίων Δασκάλων, η Ένωση Τουρκοκυπρίων Καθηγητών, η ΕΔΟΝ, το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ και το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης.
Οι συμμετέχοντες σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα, θέλοντας να στείλουν σε όλους όσοι ζουν στην Κύπρο «το κοινό μας μήνυμα ενάντια στα πυρηνικά», αναφέρθηκε σε ανακοίνωση, η οποία διαβάστηκε στην τουρκική και έπειτα στην ελληνική γλώσσα.
Εδώ και χρόνια, συνέχιζε η ανακοίνωση, «έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες που θα έχει η εγκατάσταση ενός πυρηνικού σταθμού μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Κερύνειας».
Η πυρηνική ενέργεια, σημειώνεται, «έχει αποδειχτεί πόσο επικίνδυνη μπορεί να καταστεί και αυτό μας το υπενθυμίζουν καθημερινά τα θύματα του Τσέρνομπιλ και της Φουκοσίμα».
«Ένα ατύχημα ή μια διαρροή, εκτός της περιβαλλοντικής καταστροφής, θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων πολιτών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου» ήταν το μήνυμα που έστειλαν Ε/κ και Τ/κ.
Τέλος, με την ευκαιρία της πραγματοποίησης της εκδήλωσης αλλά και τη συμπλήρωση των 33 χρόνων από το καταστροφικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ, οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες, επανέλαβαν για μία ακόμη φορά την αντίθεσή τους στην ανέγερση του πυρηνικού σταθμού του Ακκουγιου.
Αρκετοί, φορώντας κίτρινα γιλέκα, που μετά τις ογκώδεις εκδηλώσεις στη Γαλλία ταυτίστηκαν με τους λαϊκούς αγώνες για ένα ανθρώπινο και καθαρό περιβάλλον, οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ στο οποίο αναγραφόταν η φράση «Όχι στα πυρηνικά» στα ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά.
Καλλιτέχνες και από τις δύο κοινότητες διάνθισαν μουσικά την εκδήλωση στην οποία παρέστησαν αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και από τις δύο κοινότητες, νυν και υποψήφιοι Ευρωβουλευτές και Ε/κ και Τ/κ που διαμένουν στην Κύπρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις