Η εισβολή της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και η σκοπούμενη γεώτρηση, συνιστούν ενέργειες που παραβιάζουν κατάφωρα τη διεθνή σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τους πάγιους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, εκφράζοντας την άποψη ότι "η πειρατική και αρπακτική συμπεριφορά της Τουρκίας θα δικαιολογούσε πλήρως, δυνάμει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, στρατιωτική αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτική σύρραξη, άρα σε διατάραξη της ειρήνης στην περιοχή".
Κάτι τέτοιο, ωστόσο, σημειώνει, δεν είναι δυνατόν, λόγω της στρατιωτικής αδυναμίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όμως, "το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως το εκτελεστικό όργανο της συλλογικής βούλησης της διεθνούς κοινότητας, θα μπορούσε να καταδικάσει την προκλητική ενέργεια της Τουρκίας. Όπως ορίζει με σαφήνεια ο Καταστατικός Χάρτης του Διεθνούς Οργανισμού. Νοουμένου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του, εξαιτίας της απειλής διατάραξης της ειρήνης. Όπως ακριβώς προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης".
Αναφέρει, τέλος, ότι η κίνηση αυτή της κυπριακής Κυβέρνησης, επιβάλλεται, ότι οι μηχανισμοί και οι προσφερόμενες διαδικασίες του ΟΗΕ, υπάρχουν κυρίως για τις αδύνατες χώρες και πως "δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αποφυγή προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για ρητή και κατηγορηματική καταδίκη της τουρκικής πρόκλησης".
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις