Το σενάριο του έργου που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας με το τουρκικό πλοίο/γεωτρύπανο Fatih («Πορθητής»), ήταν καλά «χωνεμένο» από τον Ιούλιο του 2017, σχεδόν πριν από δυο χρόνια δηλαδή.
Του Φάνη Μακρίδη
Το θέμα των προθέσεων και απειλών της Άγκυρας περί γεώτρησης στα δυτικά της Κύπρου είχε τεθεί στις 13 Ιουλίου του 2017, στο πλαίσιο συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου.
Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίας, μέρος των οποίων δημοσιεύουμε, το σενάριο είχε θέσει μέσω εύλογων ερωτημάτων η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με τον υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργο Λακκοτρύπη, να δείχνει διαβασμένος και να τοποθετείται σχετικά.
Πιο κάτω , λοιπόν, παρουσιάζουμε τα κυριότερα μέρη της συζήτησης στην επίμαχη συνεδρία, προς ενημέρωση των πολιτών, αποφεύγοντας κάποιες αναφορές για ευνόητους λόγους.
Αρχικά, η κα Χαραλαμπίδου είχε θέσει το ζήτημα να προλάβει η Τουρκία να εγκαταστήσει πλατφόρμα στα δυτικά του νησιού μας πριν από την Κυπριακή Δημοκρατία, θέτοντας ερώτημα κατά πόσον είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο. Είπε επ΄ ακριβώς: «Το πρόβλημά μας θα είναι στο οικόπεδο 6 που για κάποιο λόγο η Τουρκία θεωρεί ότι εμπίπτει στη δική της ζώνη. Και σας ρωτώ, επειδή η Τουρκία είναι πάντα πολύ προχωρημένη σε ενέργειες και πράξεις και επειδή ακούγονται διάφορα για θερμά επεισόδια, προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δε θα υπάρξει κάτι τέτοιο, αλλά εκείνο το οποίο βλέπω πιο πιθανό είναι ίσως να μας προλάβει η Τουρκία και να πάει η ίδια να βάλει πλατφόρμα. Τι σχεδιασμούς έχει κάνει η κυβέρνησή μας για να προλάβει τέτοιες ενέργειες γιατί υπάρχουν πάντα πολύ πιο έξυπνοι τρόποι διπλωματικά να δράσει κανένας από του να κατεβάσει πολεμικά και να κάμει συρράξεις όπως πολλοί υπολογίζουν. Δηλαδή, εγώ βλέπω τα δεδομένα να εξελίσσονται δραματικά όταν θα πάμε στο οικόπεδο 6 ανέπτυξε τη δική της λογική, τους δικούς της χάρτες και θεωρώ πολύ πιθανό να επιχειρήσει και να μας προλάβει να στήσει δική της πλατφόρμα. Θέλω να ξέρω εάν όλα αυτά έχουν προβλεφθεί από τη δική μας κυβέρνηση, τι ενέργειες σκοπεύετε να κάμετε και αν η Τουρκία όντως ενεργήσει με τέτοιο τρόπο πώς θα αντιδράσουμε και τι περιθώρια έχουμε αντίδρασης; Τούτο είναι το ένα».
Ο κ. Λακκοτρύπης, έδειξε πλήρως διαβασμένος, συμφωνώντας με τις ανησυχίες: «Και όχι μόνο. Όπως έχω πει προηγουμένως, θα πάω σε ένα σημείο μέχρι εκείνα που μπορώ να πω, τα υπόλοιπα, αν θέλετε, σε κλειστή συνεδρία ευχαρίστως να παρευρεθώ. Να πω εισαγωγικά ότι η Τουρκία αμφισβητεί, αν θέλετε, την ΑΟΖ μας σε τρία επίπεδα … Οπόταν, η μια περιοχή που αμφισβητεί έντονα πλέον ως δική της, ως Τουρκία, είναι αυτή που σας έχω περιγράψει, δυτικά, το μισό βόρειο κομμάτι του 6, το μισό 5, το μισό 4».
Αφού πρώτα διευκρινίστηκε ότι η περιοχή που θέλει να δεσμεύσει η Τουρκία είναι νοτιοδυτικά της Κύπρου, η κα Χαραλαμπίδου ανέφερε στον υπουργό: «Μας ενδιαφέρει εμείς τι κάνουμε».
Και επανήλθε λέγοντας: «Πάντως, έμαθα να ακούω τι λένε οι Τούρκοι και θεωρώ την απειλή τους ιδιαίτερα βάσιμη, ότι μπορεί να μας εγκαταστήσουν μια πλατφόρμα και να δημιουργήσουν τετελεσμένα».
Ο κ. Λακκοτρύπης δεν διαφώνησε: «Μα, πολύ σωστά, κυρία Χαραλαμπίδου, μας λένε συνήθως τι θέλουν να κάνουν, γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρακολουθούμε προσεκτικά. Παρακολουθούμε από παντού, αλλά υπάρχει το εξής θέμα και θα το παραλληλίσω με κάτι άλλο που είχε γίνει με το Μπαρμπαρός το 2014-2015. Όταν ήρθε το Μπαρμπαρός, που είναι σκάφος που ανήκει στην ΤPAO, την κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας, ήταν στελεχωμένο με προσωπικό το οποίο ήταν μιας εταιρείας ονόματι Polarcus, μιας νορβηγικής, νομίζω, εταιρείας. Εμείς αντιληφθήκαμε αυτό το πράγμα, έγινε τι έγινε το 2014, 2015, θυμάστε, και ήρθε η Polarcus, μετά από περίπου ένα χρόνο, να μας ζητήσει άδεια εκ μέρους των αιγυπτιακών αρχών, για να δουν λίγο μέσα στην AOZ μας, με τα σεισμικά τους, για να στρίψουν, για να εκτελέσουν σεισμογραφικές έρευνες εντός Αιγύπτου. Και εγώ έστειλα μία επιστολή στον ομόλογό μου στην Αίγυπτο, αρνούμενος να δώσω άδεια στη συγκεκριμένη εταιρεία, με αποτέλεσμα να χάσει το συμβόλαιο».
Ο υπουργός αναφερόμενος τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιδράσει η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε: «…εξετάζει το Υπουργείο Εξωτερικών -επιτρέψετέ μου να μην επεκταθώ εδώ- και διπλωματικά βεβαίως, είναι γι’ αυτό που η Τουρκία προσπαθεί να αγοράσει πλατφόρμα, γιατί γνωρίζει ότι δε θα της ενοικιάσει κάποιος είτε θα έρθει κάποιος τρίτος, διότι θα είναι εκτεθειμένη απέναντί μας πλέον ως κράτος. Αυτοί είναι οι τρόποι που προσπαθούμε να προστατεύσουμε τα τεμάχιά μας».
Μετά από παρεμβάσεις άλλων συμμετεχόντων στη συνεδρία, ακολούθησε η εξής στιχομυθία:
Χαραλαμπίδου: Κύριε Υπουργέ, σας υπέβαλα την ερώτηση, έχοντας υπόψη ότι δόθηκε σε εταιρείες. Δε θεωρώ ότι οποιοδήποτε ξένο κράτος θα έρθει για να δημιουργήσει...
Γ. Λακκοτρύπης: Να παραβιάσει τα τεμάχια τα δικά μας...
Χαραλαμπίδου: Όμως, η Τουρκία ξέρει να δημιουργεί τετελεσμένα. Και το να εγκαταστήσει μια πλατφόρμα εκεί είναι πιθανό σενάριο, για να μην πω και προβλεπτό.
Γ. Λακκοτρύπης: Και εμείς το ίδιο. Θεωρώ, ότι και εμείς δημιουργούμε τις συνθήκες που χρειάζονται για να κάνουμε τις εργασίες μας είτε αυτές αφορούν το γύρο αδειοδότησης, που είναι και εκείνο μια πράξη κυριαρχίας είτε αφορά τη γεώτρηση που τρέχει τώρα, που είναι πράξη κυριαρχίας, είτε ακόμα και το ελικόπτερο που πάει από τη Λάρνακα στην πλατφόρμα είναι πράξη κυριαρχίας. Είναι πράγματι ένα θέμα το οποίο καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε … Για να κάνουμε τη γεώτρηση τώρα που εκτελείται από χθες έγινε απίστευτη δουλειά σε πολλά επίπεδα και νομίζω είναι κατανοητό, χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες. Απίστευτη δουλειά! Η επίσκεψη του Κασουλίδη την περασμένη βδομάδα, συντονισμένη, στο Παρίσι. Τηλεφωνήματα όλοι μας!.
Χαραλαμπίδου: Ναι, αλλά σας λέω ότι αυτό το τεμάχιο τώρα δε δημιουργεί το πρόβλημα. Είναι στο 6 που θα δημιουργηθεί το πρόβλημα και το ξέρουμε όλοι καλά.
Γ. Λακκοτρύπης: Αν εξασφαλίσουν πλατφόρμα, αν εξασφαλίσουν το προσωπικό να τη στελεχώσει, διότι δε μιλούμε τώρα για μια γεώτρηση για νερό, μιλούμε για ολόκληρο πλωτό εργοστάσιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις