Πολλές είναι “οι τρύπες” του πλαισίου αφερεγγυότητας για να μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματικό, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι το Κίνημα θα καταθέσει "πολλές αλλά καλές" τροπολογίες.
Ο κ. Περδίκης είπε ότι το πλαίσιο αφερεγγυότητας όπως έχει κατατεθεί, “έχει πάρα πολλές ελλείψεις και πάσχει από τη φιλοσοφία του”, προσθέτοντας ότι “δεν είναι δυνατό να καθορίζεται ότι σε οποιαδήποτε διευθέτηση και αν γίνει η τράπεζα, ο πιστωτής θα έχει να παίρνει ίσο ή περισσότερα από την εκποίηση”.
“Είναι νομοσχέδια που κύριο στόχο έχουν να εξασφαλίσουν το λαβείν των τραπεζών και αυτό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε χιλιάδες δανειολήπτες, θα οδηγήσει σε μαζικές εκποιήσεις και όπως είναι το σχέδιο δεν αποτελεί επί ουδενί ικανοποιητικό δίχτυ προστασίας”, πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι “υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτίωσης, θα προσπαθήσουμε να τα προωθήσουμε”, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του ότι “κάποιες πολιτικές δυνάμεις που έχουν κρίσιμο ρόλο σε αυτή την υπόθεση έχουν από την αρχή τοποθετηθεί θετικά γεγονός που περιορίζει σε μεγάλο βαθμός τις δυνατότητες διεκδίκησης”.
Είπε ότι το Κίνημα έχει καταθέσει “αρκετές σοβαρές τροποποιήσεις τουλάχιστον για το νομοσχέδιο examinership” και πρόσθεσε ότι “είναι απαράδεκτο όταν έχουμε αποδεχτεί ότι τα δάνεια είναι φορτωμένα με καταχρηστικές ρήτρες και υπερβολικούς τόκους υπερημερίας να γίνεται διαπραγμάτευση στη βάση αυτών των δανείων”.
Αναφέροντας ότι η απάντηση της Κεντρικής Τράπεζας ήταν ότι έτσι θα καταφύγουν όλοι στη διαδικασία της αφερεγγυότητας, ο κ. Περδίκης είπε ότι “αν είναι αφερέγγυοι και δεν μπορούν να πληρώσουν, βεβαίως θα καταλήξουν”.
Ανέφερε επίσης ότι πρέπει να αφαιρεθεί και ο όρος ότι η τράπεζα δεν πρέπει να είναι σε χειρότερη θέση από αυτόν που του εκποιούν την περιουσία.
Ο κ. Περδίκης διερωτήθηκε πώς αυτές οι πολιτικές δυνάμεις “έχουν υποχωρήσει από τη θέση που είχαν τον περασμένο Νιόβρη ότι μετά την εκποίηση οι εγγυητές απαλλάσσονται από τις υποχρεώσεις τους” και “είχαμε υπογράψει όλα τα κόμματα αντιπολίτευσης σχετική πρόταση νόμου που ψηφίστηκε”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις