ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουάσινκγτον δηλώνει ότι δεν θα γίνει ποτέ όμηρος στους 'πυρηνικούς εκβιασμούς' της Τεχεράνης

Η Ουάσινκγτον δηλώνει ότι δεν θα γίνει ποτέ όμηρος στους 'πυρηνικούς εκβιασμούς' της Τεχεράνης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες "δεν θα γίνουν ποτέ όμηρος του πυρηνικού εκβιασμού του ιρανικού καθεστώτος", δήλωσε ο Μπράιαν Χουκ, ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το Ιράν.


"Το καθεστώς ανακοίνωσε σήμερα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την αποχώρησή μας από τη συμφωνία", που υποτίθεται ότι είχε στόχο να εμποδίσει την Τεχεράνη από την παραγωγή της ατομικής βόμβας, "την πρόθεσή του να επεκτείνει το πυρηνικό του πρόγραμμα", είπε ο διπλωμάτης σε δημοσιογράφους. "Αυτό είναι αντίθετο προς τα διεθνή πρότυπα και μια άλλη απόπειρα του καθεστώτος να εκβιάσει", πρόσθεσε.

Η Τεχεράνη αποφάσισε να πάψει να εφαρμόζει "ορισμένες" από τις "δεσμεύσεις της", τις οποίες είχε αναλάβει στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν το 2015, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ κάλεσε τη "διεθνή κοινότητα να καταστήσει υπεύθυνο το καθεστώς για την απειλή του να επεκτείνει το πυρηνικό του πρόγραμμα", το οποίο τονίζει κατά τον ίδιο την "πρόκληση" που "συνεχίζει να αντιπροσωπεύει το Ιράν για την ειρήνη και την παγκόσμια ασφάλεια".

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι "αποφασισμένες να εμποδίσουν το ιρανικό καθεστώς" να αποκτήσει τη δυνατότητα κατασκευής ενός πυρηνικού όπλου" και θα "συνεχίσουν να επιβάλουν μέγιστη πίεση" μέχρι οι Ιρανοί να "εγκαταλείψουν τις φιλοδοξίες τους για αποσταθεροποίηση της περιοχής", προειδοποίησε ο Χουκ, διαμηνύοντας ότι οποιαδήποτε επίθεση του Ιράν εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων του θα απαντηθεί με χρήση βίας.

Ένας δημοσιογράφος του CNN στο twitter ανέφερε ότι οι νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον θα αφορούν τη μεταλλευτική βιομηχανία του Ιράν.

Ο Χουκ συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα χορηγήσουν επιπλέον εξαιρέσεις σε χώρες επιτρέποντας τους να αγοράζουν πετρέλαιο από το Ιράν χωρίς να βρεθούν αντιμέτωπες με αμερικανικές κυρώσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top