«Κάτω οι κρεμάλες των Βρετανών, ζήτω η ΕΟΚΑ» – Το αιματοβαμμένο συλλαλητήριο της Αθήνας

«Κάτω οι κρεμάλες των Βρετανών, ζήτω η ΕΟΚΑ» – Το αιματοβαμμένο συλλαλητήριο της Αθήνας

9 Μαΐου 1956. Χιλιάδες κόσμου συρρέουν στην πλατεία Ομονοίας μετά από προτροπή της ΠΕΕΚ (Πανελλήνια Επιτροπή Ενώσεως Κύπρου). Διαδηλώνουν κατά των σκληρών βρετανικών μέτρων που έλαβε ο πρώην στρατάρχης Χάρτινγκ στην Κύπρο και κατά της απόφασης να σταλθούν στην αγχόνη ο Μιχαλάκης Καραολής και ο Ανδρέας Δημητρίου.

Κρατάνε πανό και πλακάτ με συνθήματα. «Χάρτινγκ θα πεθάνεις», «Ελλάς-Κύπρος-Ένωση», «Όλοι οι Έλληνες, είμεθα ΕΟΚΑ», «Αμερικάνοι είναι η τελευταία σας ευκαιρία».

Αυτή δεν ήταν η πρώτη διαδήλωση υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Είχαν ήδη ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του ’51. Ωστόσο αυτή ήταν η πρώτη με τραυματίες και νεκρούς.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ρευστότητα, φθορά και η μάχη για την πολιτική επιβίωση

Βουλευτικές Εκλογές 2026: Ρευστότητα, φθορά και η μάχη για την πολιτική επιβίωση

Οι Βουλευτικές Εκλογές της 24ης Μαΐου 2026 διαμορφώνονται ήδη ως μία από τις πιο σύνθετες και αμφίρροπες εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου. Τα δεδομένα του εκλογικού σώματος, οι πρώτες δημοσκοπικές ενδείξεις, η έντονη πολυδιάσπαση του κομματικού σκηνικού και οι εσωτερικές αναταράξεις σε παραδοσιακά κόμματα συνθέτουν ένα περιβάλλον πολιτικής αβεβαιότητας, όπου τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

BEST OF TOTHEMAONLINE