Σε κυπριακά χέρια βρίσκεται από την Τρίτη 14/5 η λειψανοθήκη που είχε κλαπεί, μετά την τουρκική εισβολή, από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου, και είχε πωληθεί στο εξωτερικό.
Το ιερό κειμήλιο παραδόθηκε από τη διευθύντρια του Οίκου δημοπρασιών Hargeshseimer, Σουζάν Χάργκεχαϊμερ, στον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, Αρχιμανδρίτη Φώτιο Ιωακείμ, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Οίκου στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Την Τετάρτη επαναπατρίζεται και θα τύχει υποδοχής στην προσωρινή έδρα της Μητρόπολης Μόρφου, στην Ευρύχου.
Η λειψανοθήκη είχε τεθεί προς πώληση σε δημοπρασία που έγινε στις 12 Απριλίου στον Οίκο Hargeshseimer. Αποσύρθηκε ωστόσο ενώ η δημοπρασία βρισκόταν σε εξέλιξη έπειτα από ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε στην κ. Χάργκεχαϊμερ, η Κύπρια ιστορικός τέχνης Μαρία Παφίτη, ενημερώνοντας την για την προέλευση και την ιστορία της, ύστερα από παράκληση της Μητρόπολης Μόρφου. Τελικά η κ. Χάργκεσχαϊμερ και ο σύζυγός της Φρανκ, αποφάσισαν να την αγοράσουν και να την δωρίσουν στον νόμιμο ιδιοκτήτη της, τη Μητρόπολη Μόρφου. Παρόντες στη σημερινή τελετή ήταν επίσης η κ. Παφίτη, εκπρόσωποι της Πρεσβείας της Κύπρου στη Γερμανία και του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου.
Ο Αρχιμανδρίτης Φώτιος Ιωακείμ, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, μετά την τελετή παράδοσης της λειψανοθήκης, εξέφρασε τη χαρά του για την εξέλιξη αυτή, σημειώνοντας πως αύριο Τετάρτη η λειψανοθήκη επιστρέφει στην Κύπρο.
«Γύρω στις 4.30 το απόγευμα θα φθάσουμε στην Ευρύχου όπου βρίσκεται η προσωρινή έδρα της Ιεράς Μητρόπολης Μόρφου. Εκεί θα μας αναμένει ο Μητροπολίτης και κληρικοί της Μητρόπολης καθώς και κόσμος. Θα δαφνοστρώσουν τον δρόμο και εγώ θα μεταφέρω τη λειψανοθήκη στη Μητρόπολη με τη συνοδεία των λειτουργών του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Γιώργου Φιλοθέου και Στέλλας Πισσαρίδου, καθώς και της Μαρίας Παφίτη», ανέφερε.
Είπε πως μετά την υποδοχή θα πραγματοποιηθεί δέηση και η επίσημη παράδοση της λειψανοθήκης στη Μητρόπολη, βάσει του πρωτοκόλλου. Η λειψανοθήκη αφού συντηρηθεί θα φυλαχθεί στη Μητρόπολη Μόρφου, στην Ευρύχου, και θα παραμείνει εκεί μέχρι την απελευθέρωση της κατεχόμενης κωμόπολης, οπόταν θα μεταφερθεί πίσω στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μάμαντος", σημείωσε ο Αρχιμανδρίτης Φώτιος.
Ανέφερε ακόμη πως μετά τη συντήρηση της λειψανοθήκης, θα γίνει επίσημη Θεία Λειτουργία στην εκκλησία Αγίου Αυξιδίου στον Αστρομερίτη. Εκεί θα τιμηθούν επίσημα από τον Μητροπολίτη όσοι συνέβαλαν στον επαναπατρισμό της και η λειψανοθήκη τεθεί σε προσκύνημα από του πιστούς, πρόσθεσε.
Είπε πως η Μητρόπολη έχει τους δικούς της συντηρητές στους οποίους θα ανατεθεί η συντήρηση της λειψαοθήκης μαζί με τον Βυζαντινολόγο Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου. «Θα δούμε ποιες επιδιορθώσεις χρειάζονται να γίνουν χωρίς να αλλοιωθεί η λειψανοθήκη, η οποία δεν θα είναι ένα εκθεσιακό κομμάτι. Αφού συντηρηθεί σε ορισμένες μεγάλες θρησκευτικές γιορτές και σε αγρυπνίες θα τίθεται για προσκύνημα από τους πιστούς», σημείωσε ο Αρχιμανδρίτης Φώτιος.
Εξάλλου, μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης της λειψανοθήκης, στον Οίκο Hargeshseimer, η διευθύντριά του Σουζάν Χάργκεσχαϊμερ αναφέρθηκε στη δημοπρασία στην οποία αυτή συμπεριλήφθηκε προς πώληση και στο ενδιαφέρον που υπήρξε για αγορά της, τονίζοντας τη συμβολή της Κύπριας ιστορικού τέχνης Μαρίας Παφίτη, που έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα προς τον Οίκο, στην έγκαιρη απόσυρσή της από τη δημοπρασία, προς μεγάλη απογοήτευση των ενδιαφερόμενων για αγορά της.
Ήταν μόνο το δικό της ηλεκτρονικό μήνυμα, που έφθασε κοντά μας κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας, που μας έκανε να την αποσύρουμε, υπογράμμισε.
Η Χάργκεσχαϊμερ αναφέρθηκε εξάλλου στην πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, σημειώνοντας πως ενώ η Παναγία των Παρισίων μπορεί να αποκατασταθεί, εικόνες και άλλα κειμήλια τα οποία κάποιοι κλέβουν και πωλούν παράνομα στο εξωτερικό, όπως έγινε μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, μπορεί να μην ανακτηθούν ποτέ, και υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει τέτοιου είδους αντικείμενα, που αποστέλλονται σε δημοπρασίες για πώληση, να μπορούν να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.
Σημείωσε ακόμη πως το άτομο που κληρονόμησε τον αποβιώσαντα κάτοχο της λειψανοθήκης δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει για το πώς αυτή κατέληξε στη Γερμανία και για την ιστορία της, λόγω της έλλειψης σχετικών εγγράφων.
Αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της ιδίας και του συζύγου της να αγοράσουν τη λειψανοθήκη, να αποζημιώσουν τον αποστολέα της, και να τη δωρίσουν στον ιδιοκτήτη της, τη Μητρόπολη Μόρφου.
Είμαι τόσο χαρούμενη που επιστρέφω αυτό το έργο τέχνης που είναι τόσο σημαντικό για την πολιτιστική ταυτότητα του λαού της Κύπρου, είπε η κ. Χάργκεσχαϊμερ, λίγο πριν την παραδώσει στον Αρχιμανδρίτη Φώτιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις