Είμαστε σε καλό δρόμο, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, δυο εβδομάδες πριν την υλοποίηση της πρώτης φάσης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), σημειώνοντας παράλληλα πως έχει γίνει προγραμματισμός ούτως ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα, που αναμένεται να προκύψουν με την εφαρμογή του συστήματος.
Ο κ. Ιωάννου είπε ακόμη πως μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί στο ΓεΣΥ σχεδόν 400 χιλιάδες άτομα. Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε το πρωί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ. Ακολούθως ο Πρόεδρος είχε διαδοχικές συναντήσεις με αντιπροσωπεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Αλέκο Σταμάτη, στην παρουσία του κ. Ιωάννου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά τις συναντήσεις, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Ιωάννου είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στέλνει το μήνυμα ότι προχωρούμε κανονικά και καλεί όλους τους συμβαλλόμενους να δείξουν καλή θέληση και να προσέλθουν και να συνεργαστούν με τον ΟΑΥ. Είπε ακόμη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε για ακόμα μια φορά τη στήριξή του σε αυτή την τεράστια μεταρρύθμιση.
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ και των σχεδιασμών στα αυτόνομα πλέον δημόσια νοσηλευτήρια.
Σημείωσε πως η ενημέρωση του Προέδρου γίνεται κάθε εβδομάδα, απλώς ο ίδιος ο Υπουργός θεώρησε σωστό να παρευρεθούν και ο Πρόεδρος και ο Διευθυντής του ΟΑΥ όπως και ο Πρόεδρος του ΟΚΥπΥ για να κάνουν μια κατ’ ιδίαν ενημέρωση στον Πρόεδρο.
Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε πως σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς για την ένταξη των προσωπικών γιατρών των ενηλίκων και των παιδιάτρων οι αριθμοί είναι πολύ ικανοποιητικοί. Η ροή εγγραφής των δικαιούχων συνεχίζεται κανονικά. `Εχουν σχεδόν γραφτεί 400 χιλιάδες, δηλαδή ο μισός πληθυσμός, σημείωσε.
Οσον αφορά τις υπόλοιπες υπηρεσίες δηλαδή τα φαρμακεία, τα κλινικά εργαστήρια, τα ακτινολογικά, όλα αυτά έχουν ήδη συμφωνηθεί και έχουν τροχιοδρομηθεί, πρόσθεσε. Πρόσθεσε πως κοίταξαν τους σχεδιασμούς για τις τελευταίες δυο εβδομάδες, τι πρέπει να γίνει τόσο επικοινωνιακά για να ενημερωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα και ο κόσμος για τις πρόνοιες, τα ωφελήματα και τι να αναμένει, και ενημέρωσαν τον Πρόεδρο για τις πιθανές εστίες προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν στην αρχή.
Υπογράμμισε πως έχει γίνει προγραμματισμός, ούτως ώστε να επιλυθούν τα οποιαδήποτε πιθανά προβλήματα προκύψουν με την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
Κληθείς να πει ποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν, ο κ. Ιωάννου είπε πως μπορεί π.χ. να προκύψει πρόβλημα με την εφαρμογή του λογισμικού και πως ο ΟΑΥ έχει προνοήσει για αυτό, ενώ έχουν γίνει και ασκήσεις προσομοίωσης.
Μπορεί να προκύψουν και προβλήματα σίγουρα λόγω έλλειψης ενημέρωσης τόσο των παρόχων, όσο και των δικαιούχων στην πλοήγηση μέσα στο σύστημα, άρα θα εντατικοποιήσουμε την προσπάθεια ενημέρωσης και του κόσμου αλλά και των παρόχων, διότι έγιναν ενημερωτικά σεμινάρια από τον ΟΑΥ, αλλά οι πάροχοι τώρα συμβάλλονται, άρα μπορεί να μην είναι ενήμεροι πώς δουλεύει το σύστημα, ανέφερε.
Ο Υπουργός Υγείας είπε πως η άρνηση βασικών συντελεστών να συμβληθούν ή τουλάχιστον να συνομιλήσουν δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες στην εφαρμογή του ΓεΣΥ. "Εμείς τις αντιμετωπίζουμε. Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν προβλήματα στην αρχή αλλά με τις εβδομάδες θα υλοποιηθεί και θα λειτουργήσει πολύ πιο σωστά το όλο σύστημα", επεσήμανε.
Απαντώντας σε ερώτηση για την ενημέρωση των γιατρών και την αντίδραση του ΠΙΣ, ο κ. Ιωάννου είπε πως η ενημέρωση προς τους γιατρούς δεν γίνεται μόνο τελευταία αλλά είναι συνεχής. Υπογράμμισε πως "η ιατρική κοινότητα είναι βασικός πυλώνας της εφαρμογής του ΓεΣΥ, είναι στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης των ασθενών, και οφείλουμε και πρέπει να ακούσουμε και τους προβληματισμούς τους και τις πιθανές λύσεις που έχουν σε υπαρκτά ή μη προβλήματα, τα οποία θεωρούν ότι θα υπάρξουν στην όλη διαδικασία".
Είπε πως τις τελευταίες εβδομάδες είχε καλέσει τις επιστημονικές εταιρείες να προσέλθουν για να συζητήσουν αυτά τα θέματα και έχει λάβει επιστολή από τον ΠΙΣ ότι το απαγορεύει αυτό στις επιστημονικές εταιρείες και ότι θα πρέπει η διαβούλευση να γίνεται μέσω του ΠΙΣ, με την προϋπόθεση ότι για να προσέλθουν στο τραπέζι και να συνομιλήσουν πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία όπως το έχουν θέσει.
Αρα στην ουσία είναι σαν να μας λεν ότι δεν έρχονται να συνομιλήσουν, πρόσθεσε.
«Εμείς κάνουμε τις επαφές μας. Οφείλουμε να τις κάνουμε, οφείλουμε να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι επιστημονικές εταιρείες και οφείλουμε να ακούσουμε και τους προβληματισμούς τους αλλά και τις πιθανές λύσεις που έχουν να προτείνουν ούτως ώστε να βελτιώσουμε εκεί και όπου χρειάζεται την τελική πρόταση», σημείωσε ο Υπουργός Υγείας.
Τόνισε πως η βελτίωση είναι συνεχιζόμενη και πως οτιδήποτε φανεί στην πορεία υλοποίησης ότι χρήζει βελτίωσης θα βελτιώνεται.
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΟΑΥ, Θωμάς Αντωνίου, απαντώντας σε ερώτηση είπε πως υπάρχει μια σταθερή ροή εγγραφής φαρμακείων. Θα έχουμε επάρκεια φαρμακείων στο ΓεΣΥ όπως θα έχουμε επάρκεια και ακτινολογικών και προσωπικών γιατρών και χημείων. Αρα την 1η του μήνα θα έχουμε μια πολύ καλή βάση έναρξης του ΓεΣΥ, πρόσθεσε.
"Είναι τεράστια μεταρρύθμιση. Δεν αναμένεται να είναι χωρίς προβλήματα. Εμείς δουλεύουμε εντατικά για είναι ο ελάχιστος δυνατός αριθμός των προβλημάτων", υπογράμμισε και ανέφερε πως ο Κύπριος πολίτης θα έχει το ΓεΣΥ από την 1η του Ιούνη «όπως το έχουμε υποσχεθεί».
Ερωτηθείς για το θέμα των φαρμάκων, ο κ. Αντωνίου είπε πως την 1η του Ιούνη οι πολίτες θα έχουν φάρμακα και οι γιατροί θα μπορούν να επιλέξουν φάρμακα στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Είπε πως πιθανόν να υπάρξουν και εκεί κάποια μικροπροβλήματα, τα οποία θα αντιμετωπιστούν μέρα με τη μέρα.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Αντωνίου είπε πως τα φαρμακεία είναι 520 και γύρω στους 480 φαρμακοποιούς έχουν ενδιαφερθεί. Η πλειοψηφία τους έχουν ήδη υπογράψει, ανέφερε, επισημαίνοντας πως θα υπάρχει επάρκεια φαρμακείων στο σύστημα.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις