ΚΥΠΡΟΣ - ΜΕΛΚΟΝΙΑΝ: Η ιστορία του εντυπωσιακού σχολείου που «χτίστηκε» από τα τσιγάρα Μελκονιάν

ΚΥΠΡΟΣ - ΜΕΛΚΟΝΙΑΝ: Η ιστορία του εντυπωσιακού σχολείου που «χτίστηκε» από τα τσιγάρα Μελκονιάν

Στα τέλη του 19ου αιώνα, γύρω στο 1882 δύο αδέλφια από την Καισαρεία με αρμένικη καταγωγή, έστησαν μία καπνοβιομηχανία στην Αίγυπτο.

Τα νέα τσιγάρα ήταν μάρκα «Μελκονιάνς», ονομασία που προήλθε από το επίθετο των δύο αδελφών. Οι Κρικόρ και Γκαραμπέτ Μελκονιάν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δημιούργησαν μία τεράστια περιουσία. Τα τσιγάρα τους έγιναν τα πιο δημοφιλή της Μέσης Ανατολής.

Εν τέλει αποφάσισαν να πουλήσουν την επιχείρησή τους. Ανύπαντροι και οι δύο, η μόνη τους έννοια ήταν η ευημερία του αρμένικου λαού, που υπέφερε από τη Γενοκτονία και έδινε αγώνα επιβίωσης στην προσφυγιά.

Το πρώτο μέλημα των δύο αδελφών ήταν η παροχή εκπαίδευσης στα φτωχά Αρμενόπουλα, καθώς και οι ίδιοι δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ακόμα μια συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, είχαν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης για το κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, στη Γενεύη.

BEST OF TOTHEMAONLINE