ΚΥΠΡΟΣ - ΜΕΛΚΟΝΙΑΝ: Η ιστορία του εντυπωσιακού σχολείου που «χτίστηκε» από τα τσιγάρα Μελκονιάν

ΚΥΠΡΟΣ - ΜΕΛΚΟΝΙΑΝ: Η ιστορία του εντυπωσιακού σχολείου που «χτίστηκε» από τα τσιγάρα Μελκονιάν

Στα τέλη του 19ου αιώνα, γύρω στο 1882 δύο αδέλφια από την Καισαρεία με αρμένικη καταγωγή, έστησαν μία καπνοβιομηχανία στην Αίγυπτο.

Τα νέα τσιγάρα ήταν μάρκα «Μελκονιάνς», ονομασία που προήλθε από το επίθετο των δύο αδελφών. Οι Κρικόρ και Γκαραμπέτ Μελκονιάν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δημιούργησαν μία τεράστια περιουσία. Τα τσιγάρα τους έγιναν τα πιο δημοφιλή της Μέσης Ανατολής.

Εν τέλει αποφάσισαν να πουλήσουν την επιχείρησή τους. Ανύπαντροι και οι δύο, η μόνη τους έννοια ήταν η ευημερία του αρμένικου λαού, που υπέφερε από τη Γενοκτονία και έδινε αγώνα επιβίωσης στην προσφυγιά.

Το πρώτο μέλημα των δύο αδελφών ήταν η παροχή εκπαίδευσης στα φτωχά Αρμενόπουλα, καθώς και οι ίδιοι δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία της ολοκληρωμένης εκπαίδευσης.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Συνταξιοδοτικό: «Αγκάθια» και ερωτήματα στο τραπέζι - Τι ζητούν οι κοινωνικοί εταίροι

Συνταξιοδοτικό: «Αγκάθια» και ερωτήματα στο τραπέζι - Τι ζητούν οι κοινωνικοί εταίροι

Καταθέτουν απορίες στο Υπουργείο Εργασίας και ζητούν διευκρινίσεις οι κοινωνικοί εταίροι για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, μετά την παρουσίαση του προσχεδίου του νομοσχεδίου την Τετάρτη. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων αναφέρθηκαν στα πρώτα κενά που εντοπίζουν από τα όσα μέχρι σήμερα παρουσιάστηκαν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, τη θετική διάθεση για εξεύρεση συγκλίσεων εντός των χρονικών πλαισίων που ορίστηκαν.

BEST OF TOTHEMAONLINE