ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Φάκελος Πιτίνο: Οι άγνωστες λεπτομέρειες από τη συμφωνία για παραμονή, ως το «Φεύγω»!

Φάκελος Πιτίνο: Οι άγνωστες λεπτομέρειες από τη συμφωνία για παραμονή, ως το «Φεύγω»!

Το «Slam Dunk» επιστρέφει ζουμερό και μονοθεματικό, αφιερωμένο σε όσα έγιναν με τον Ρικ Πιτίνο και τον Παναθηναϊκό. Ποιες απαιτήσεις του είχαν καλυφθεί πλήρως, πότε άλλαξε το 95% της παραμονής του και τι μένει να φανεί…

Όπως το τελευταίο «Slam Dunk» ήταν αφιερωμένο στον Κώστα Σλούκα και παρουσιάσε όλα τα δεδομένα της υπόθεσης, έτσι και το νέο θα είναι μονοθεματικό. Απόλυτος πρωταγωνιστής μας; Ποιος άλλος από το πρόσωπο των ημερών, τον Ρικ Πιτίνο…

* Ο Πιτίνο στους έξι μήνες παραμονής του στην Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει δύο τίτλους, να βγάλει τον Παναθηναϊκό από το αδιέξοδο στην Euroleague και να τον οδηγήσει στα πλέι οφ. Εκεί με το ρόστερ που βρήκε θα έπρεπε να πετύχει ένα… μπασκετικό θαύμα, για να επικρατήσει της Ρεάλ Μαδρίτης σε σειρά αγώνων.

* Η όλη στάση και συμπεριφορά του, ο τρόπος που μιλούσε, οι εμπειρίες που μετέφερε, οι παίκτες που κατάφερε να βγάλει μπροστά, σε συνδυασμό με τις επιτυχίες και τις νίκες του, δημιούργησαν ένα μείγμα, το οποίο δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να αμφισβητήσει. Ο Αμερικανός Hall of Famer προσέφερε στον Παναθηναϊκό και στο ελληνικό μπάσκετ συνολικά.

* Βέβαια, τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο ρόδινα. Ή έστω, δεν είναι τόσο ρόδινα όσο φαίνονται. Συμβαίνει αυτό στον αθλητισμό. Οι όποιες επιτυχίες κρύβουν εντέχνως τα μειονεκτήματα και το αντίθετο. Δηλαδή, όταν κάποιος είναι σε δυσχερή θέση, κανείς δεν του αναγνωρίζει όσα θετικά έχει κάνει.

* Όμως, δεν είμαστε εδώ για να μιλήσουμε με μισόλογα. Ο Παναθηναϊκός από τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα είναι φανερό πως θέλει να κρατήσει μια καλή επαφή με τον Αμερικανό κόουτς. Ωστόσο, η στάση του στο θέμα της παραμονής ή της αποχώρησής του επιδέχεται πολλών συζητήσεων.

* Βλέπετε, τα μπρος – πίσω που έκανε στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν είχαν προηγούμενο. Για παράδειγμα, αν τα έκανε αυτά ο Μάκης Γιατράς και όχι ο Ρικ Πιτίνο θα του είχαμε κρεμάσει κουδούνια και δικαιολογημένα θα παραπονιόταν μετά ο άνθρωπος ότι τον λέμε… ταβερνιάρη.

* Ο Πιτίνο τον τελευταίο μήνα πρέπει να άλλαξε τουλάχιστον πέντε φορές τα όσα έλεγε. Αυτές είναι αλήθειες που δεν θα τις διαβάσετε πουθενά αλλού. Σας τις λέμε, σας τις υπογράφουμε και όποιος θέλει ας έρθει να τις αμφισβητήσει.

* Στην αρχή ο Αμερικανός προπονητής έλεγε ότι θα μείνει αν το μπάτζετ ήταν στα 15 εκατομμύρια ευρώ και του φέρουν δύο παίκτες σαν τον Μαριάνοβιτς και τον Σλούκα. Ύστερα από λίγο καιρό έλεγε ότι το πρόβλημα είναι το προπονητήριο, που δεν έχει ζέστη το χειμώνα. Στη συνέχεια, ζητούσε τσάρτερ για όλα τα παιχνίδια της Euroleague. Ίσως ανακάλυπτε και την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό μπάσκετ στην πορεία…

* Άλλες απαιτήσεις του μπορεί να κριθούν νορμάλ και άλλες λίγο παράταιρες για την ελληνική πραγματικότητα. Για παράδειγμα, έβαζε στην κουβέντα της παραμονής του το αν θα καπνίζει ο κόσμος στο ΟΑΚΑ.

* Στο πρώτο από τα δύο ραντεβού που έκανε με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, στο φημισμένο δείπνο που αποκάλυψε το SDNA, όλες οι αντιρρήσεις του έμπειρου προπονητή κάμφθηκαν. Πήρε αρκετά από όσα ήθελε και ζήτησε και το κυριότερο είναι πως εκείνο το βράδυ συζητήθηκε και η αμοιβή του.

* Λάθος. Δεν συζητήθηκε απλά η αμοιβή του. Συμφωνήθηκε η αμοιβή του. Και ήταν μεγάλη μαγκιά του Πιτίνο ότι δεν ζήτησε 2 ή 3 εκατομμύρια δολάρια, όπως θα μπορούσε να κάνει με βάση την αξία του στο παγκόσμιο χρηματιστήριο του μπάσκετ. Αντιθέτως, συμφώνησε για ένα μεγάλο ποσό, το οποίο όμως θα επέτρεπε στο «τριφύλλι» να κάνει τις κινήσεις που πρέπει στο μεταγραφικό παζάρι και να πάρει παίκτες αξίας, όχι λαχεία.

* Γι’ αυτό και τις αμέσως επόμενες ημέρες έδωσε λίστα με τους παίκτες, με τους οποίους ο Παναθηναϊκός έπρεπε να τρέξει να μιλήσει. Αυτό ο Ρικ θα το εκλάμβανε ως μια δέσμευση από την μεριά του Παναθηναϊκού και του Γιαννακόπουλου, ως ένα σημάδι πως θα τηρηθούν όσα ειπώθηκαν στο τραπέζι.

* Ένα από αυτά τα πρότζεκτ, από τους παίκτες που ζητήσε ο Πιτίνο, έκλεισε μέσα σε λίγες μέρες. Αναφερόμαστε στον Τζέικομπ Ουάιλι. Γι’ αυτόν και για έναν – δύο ακόμα παίκτες ο Πιτίνο ήταν της -ορθής- άποψης πως ο Παναθηναϊκός πρέπει να βιαστεί να τους κλείσει, πριν βγουν στην αγορά και τους διεκδικήσουν περισσότερες ομάδες.

* Το δεύτερο μεγάλο «ΟΚ» που πήρε ο Πιτίνο αφορούσε το μπάτζετ. Το τρίτο είχε να κάνει με τη ζέστη στο κλειστό. Ακόμα και για τα τσάρτερ, κάτι κέρδισε από όλη αυτή την κουβέντα με τον Γιαννακόπουλο. Ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού προκειμένου να κρατήσει τον Αμερικανό κόουτς θα υποχρέωνε τον κόσμο ακόμα και να πίνει… σπιτική λεμονάδα στο ΟΑΚΑ.

* Εν κατακλείδι, όταν φτάσαμε στην εβδομάδα των τελικών, όλα έδειχναν παραμονή του Πιτίνο στην Αθήνα. Για να είμαστε σωστοί και ακριβείς, οι δύο πλευρές δεν είχαν δώσει τα χέρια, αλλά όλα τα δεδομένα έδειχναν προς αυτή την κατεύθυνση.

* Η πληροφορία που έγραψε ο Δημήτρης Καρύδας στο Twitter την Παρασκευή ήταν απολύτως αληθής. Ο Πιτίνο είχε βάλει λυτούς και δεμένους να ψάξουν σε όλη την Αθήνα για να του βρουν ένα καλύτερο και μεγαλύτερο σπίτι από αυτό που έμενε. Ένας άνθρωπος που σκέφτεται να φύγει δεν κάνει τέτοια έρευνα αγοράς.

* Επίσης, ο τρόπος που αποχαιρέτησε τους συνεργάτες του ήταν περισσότερο της λογικής του «εις το σύντομο επανιδείν», παρά του την κατεύθυνση του «οριστικού αντίο».

* Την ημέρα που έφυγε για τις ΗΠΑ αν κάποιος μιλούσε με πιθανότητες για την παραμονή του θα έδινε κάτι σαν 95-5. Έμοιαζε τελείως απίθανο να μην συνεχίσει ο Πιτίνο με βάση τα στοιχεία, τις κουβέντες και την συνολική κλίση του ζητήματος. Δεν ήταν θέμα αισιοδοξίας, που προέκυπτε από την μεριά των «πρασίνων». Αυτό έδειχνε ο ίδιος μιλώντας σε συνεργάτες του και στο στενό του περιβάλλον.

* Από την ημέρα που γύρισε στην πατρίδα του και μέσα σε ελάχιστα 24ωρα, δηλαδή μέχρι την Τετάρτη, το 95-5 έγινε πολύ γρήγορα 30-70. Την Πέμπτη έγινε 20-80 και την Παρασκευή όλοι είχαν καταλάβει ότι η ανακοίνωση της απόφασής του θα είναι τυπική υπόθεση. Τα όσα έλεγε τις τελευταίες δύο μέρες πρόδιδαν ότι κάτι άλλαξε. Κι αυτό φυσικά δεν ήταν η γνώμη της γυναίκας του.

* Τις τελευταίες δύο – τρεις μέρες έθεσε θέματα, τα οποία δεν είχαν ξανατεθεί. Όλοι κατάλαβαν πως έπρεπε να αρχίσουν να τους ζώνουν τα φίδια. Ήταν θέματα που δεν είχαν να κάνουν ούτε με τον Παναθηναϊκό, ούτε με κάτι άλλο από όσα έχουν ήδη αναφερθεί. Μάλιστα, ήταν θέματα που δεν είχαν συζητηθεί ποτέ ξανά.

* Όταν, λοιπόν, έφτασε η ώρα της ανακοίνωσης της απόφασής του, πέρα από τα τυπικά «ευχαριστώ», εκείνο που αξίζει να κρατήσουμε είναι το tweet του Άντριαν Βοϊναρόφσκι. Ο Πιτίνο φεύγοντας από την Ελλάδα δεν είχε ούτε μία πρόταση στο mail του. Δεν υπήρξε κάποια ομάδα που να τον θέλει για προπονητή.

* Άρα, αυτό που μένει να δούμε και να λύσει το μυστήριο, είναι αν άλλαξε κάτι από τη στιγμή της επιστροφής του στην πατρίδα του, διότι στα 67 του και με τα γνωστά προβλήματα στις ΗΠΑ, κάτι πρέπει να του πείραξε το μυαλό (με την καλή έννοια) και να τον έκανε να αναζητήσει κάτι καινούργιο. Το προσεχές διάστημα θα μάθουμε τι ήταν αυτό…

* Όλα αυτά δεν αποτελούν καμία αιχμή για τον ίδιο. Όμως, είναι καλό να ξέρει κάποιος την πραγματικότητα, να γνωρίζει τι ακριβώς έγινε και ειπώθηκε όλο αυτό το διάστημα.

Πηγή: www.sdna.gr

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μονή Αββακούμ: Ραγδαίες εξελίξεις - Πληροφορίες ότι η Κλαϊδη εγκαταλείπει την υπεράσπιση του Νεκτάριου

Κατακλυσμός 2024: Όλες οι εκδηλώσεις της Κύπρου – Αυτοί είναι οι τραγουδιστές –έκπληξη- που θα έρθουν στο νησί

«Χρυσό» το καρπούζι: Αυτός είναι ο λόγος που πήραν «φωτιά» οι τιμές - Αναμένεται νέα άνοδος και σε άλλα προϊόντα

ΗΠΑ: Σάλος από διαφήμιση με twerking σε γυμναστήριο σχολείου για τουρνουά μπάσκετ - Ακυρώθηκε η εκδήλωση

Ανείπωτη θλίψη για τον 41χρονο Παναγιώτη - Καταγγελία ότι απεβίωσε λόγω ασυνεννοησίας γιατρών

Άννα Μονογιού: Τα συγκινητικά λόγια για τον Διονύση Τσακνή - Εμφανίστηκε σε live σύνδεση



ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

ΟΗΕ: Δεν προγραμματίστηκε ταξίδι της Ολγκίν στην Κύπρο

Δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ στην Κύπρο, δήλωσε την Παρασκευή ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΓΓ, Φαρχάν Χακ κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη, ενώ στις 19 Ιουνίου είχε αναφερθεί σε προσεχές ταξίδι της κ. Ολγκίν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top