Απομακρύνθηκαν οι μέδουσες από τα ανατολικά παράλια της Κύπρου.
Κατόπιν επισκόπησης που πραγματοποιήθηκε στα ανατολικά παράλια της Κύπρου, δεν έχει παρατηρηθεί επανεμφάνιση των μεδουσών του είδους Pelagia noctiluca, αναφέρει το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, το είδος Pelagia noctiluca θεωρείται το πιο συνηθισμένο είδος μέδουσας στη Μεσόγειο θάλασσα λόγω της ευρείας εξάπλωσης, της αφθονίας, της σημασίας που έχει στην τροφική αλυσίδα αλλά και της αρνητικής επίδρασης που έχει με τους λουομένους.
«Σύμφωνα με μελέτες, η αύξηση του πληθυσμού τους είναι αποτέλεσμα κλιματικών συνθηκών, όπως είναι η αυξημένη θερμοκρασία και άλλοι σχετικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, που επικρατούν στην ανοιχτή θάλασσα και ευνοούν την αναπαραγωγή τους» αναφέρεται.
Προστίθεται ότι μετά την «άνθηση» του πληθυσμού που λαμβάνει χώρα στην ανοιχτή θάλασσα, μπορεί οι μέδουσες να παρασυρθούν από τα θαλάσσια ρεύματα προς τις ακτές. Η παρουσία ωστόσο των μεδουσών στις ακτές είναι παροδικό φαινόμενο που συνήθως διαρκεί από μερικές ώρες μέχρι μερικές ημέρες, συμπληρώνεται.
Το Τμήμα Αλιείας λέει επίσης πως οι μέδουσες διαθέτουν κεραίες που είναι εξοπλισμένες με νηματοειδείς κατασκευές που ονομάζονται νηματοκύστες ή κνιδοκύτταρα και η επαφή τους με το δέρμα προκαλεί ερεθισμούς λόγω της απελευθέρωσης τοξινών. Επειδή το μέγεθος και η διάρκεια του ερεθισμού ποικίλουν από άτομο σε άτομο, το κοινό καλείται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να αποφεύγει το κολύμπι σε περιοχές όπου παρατηρείται το φαινόμενο αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις