ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Τριπλασιάστηκε ο αριθμός ξένων φοιτητών στα κυπριακά πανεπιστήμια»

Πρόεδρος Αναστασιάδης: «Τριπλασιάστηκε ο αριθμός ξένων φοιτητών στα κυπριακά πανεπιστήμια»

Περήφανος για τον αριθμό των ξένων φοιτητών που φοιτούν σε πανεπιστήμια της Κύπρου, και ο οποίος τριπλασιάστηκε από το 2012-13, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ενώ αναφέρθηκε και στην υψηλού επιπέδου, ποιοτική ανώτατη εκπαίδευση που προσφέρουν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα του τόπου.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή αποφοίτησης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε επίσης ότι αποτελεί ακόμη μια επιβεβαίωση της αριστείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου η υψηλή θέση του σε συστήματα κατάταξης Πανεπιστημίων από έγκριτους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

 «Πραγματικά νιώθω περήφανος όταν αναλογίζομαι ότι οι ξένοι φοιτητές το 2012-2013 που φοιτούσαν στα πανεπιστήμια της Κύπρου ήταν μόλις οκτώ χιλιάδες. Σήμερα είναι 24 χιλιάδες οι ξένοι φοιτητές που προτιμούν τα κυπριακά πανεπιστήμια και μεταξύ αυτών βεβαίως στην πρώτη γραμμή είναι και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου», είπε ο Πρόεδρος.

Ανέφερε ακόμη ότι πρώτιστο μέλημα της κυβερνητικής πολιτικής είναι η προσφορά ποιοτικών ευκαιριών πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης σε τομείς αιχμής, η διεθνοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης της Κύπρου, αλλά και ο στόχος να καταστεί η χώρα μας ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και αριστείας.

Ακόμη, αναφέρθηκε στη στήριξη του σύνολου των Ιδρυμάτων της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης, Δημόσιων και Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, ενώ είπε ότι ενδυναμώνεται η ήδη εξαίρετη συνεργασία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων με τα Υπουργεία, ενθαρρύνοντας μεταξύ τους σημαίνουσες και αποδοτικές συνέργειες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνέχισε, λέγοντας ότι ενισχύεται το κύρος και η αξιοπιστία των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, μέσα από την υιοθέτηση μηχανισμών διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητάς τους, ως επίσης και των προγραμμάτων τους. Σταθμό στην προσπάθεια αυτή αποτελεί η ίδρυση του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο, είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στην υπογραφή Μνημονίων Συναντίληψης στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης και Συμφωνιών Αμοιβαίας Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών με άλλα κράτη, ώστε οι απόφοιτοι των κυπριακών πανεπιστημίων να είναι ισότιμοι σε πλειάδα χωρών του εξωτερικού πέραν της διεθνούς αναγνώρισης των πανεπιστημίων.

Καθοριστικής σημασίας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος και την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 30 Μαΐου, όταν εγκρίθηκαν μέτρα στήριξης της Ιδιωτικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι διασφαλίζεται το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών φοίτησης και πρόσβασης στην Ανώτερη Εκπαίδευση, μέσω στοχευμένης οικονομικής στήριξης, στη βάση κοινωνικοοικονομικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων. Επίσης, είπε ότι προβάλλονται τα συγκριτικά αυτά αποτελέσματα της Κύπρου ως ιδανικού προορισμού σπουδών, μέσω της συμμετοχής σε διεθνείς εκπαιδευτικές εκθέσεις και της «εκπαιδευτικής διπλωματίας».

«Επιβεβαίωση των μέτρων που λάβαμε ως Κυβέρνηση για την αναβάθμιση της ποιότητας των Πανεπιστημίων μας, αποτελούν οι καταγεγραμμένες διακρίσεις τους», οι οποίες, όπως είπε, αφορούν μεταξύ άλλων τις υψηλές θέσεις που λαμβάνουν στα διεθνή συστήματα κατάταξης Πανεπιστημίων.

Αναφέρθηκε εξάλλου στο γεγονός ότι από τους 400 φοιτητές της Ιατρικής Σχολής μόλις 20 είναι Κύπριοι, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία είναι Ευρωπαίοι, κάτι που όπως είπε «αποδεικνύει το ανώτατο επίπεδο παιδείας που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο όταν προτιμάται από Γερμανούς, Αυστριακούς».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα, αλλά και υποχρέωση η δημιουργία προοπτικών απασχόλησης για τους νέους, εστιάζοντας στη διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της οικονομίας, καθώς και στη σύνδεση της γνώσης με την έρευνα και την επιχειρηματική καινοτομία, σε κάτι που, όπως είπε, και πάλι διακρίνεται το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο.

Προς αυτή την κατεύθυνση είπε ότι εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι πόροι που αφορούν την επιμόρφωση, την κατάρτιση και την επιχορήγηση της νεανικής επιχειρηματικότητας, ενώ η Πολιτεία στηρίζει το Έργο «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους, με ποσό ύψους €7,1 εκατομμυρίων.

Ακόμη αναφέρθηκε στη σύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας και στην υιοθέτηση του θεσμού του Επικεφαλής Επιστήμονα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα με την έγκριση και του Κοινοβουλίου, να έχουμε σύντομα το Υφυπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Έρευνας και Καινοτομίας.

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος συνεχάρη τους απόφοιτους, ευχόμενος σε όλους καλή σταδιοδρομία, αλλά και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου που με αίσθημα ευθύνης και θέτοντας στο επίκεντρο τους φοιτητές εστιάζει, όπως είπε, με ζήλο στην κατάκτηση και την προαγωγή της γνώσης.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Άγρια συμπλοκή στη Λευκωσία: Κουκουλοφόροι ξυλοφόρτωσαν, έκλεψαν και έστειλαν στο Νοσοκομείο 31χρονο

• Απίστευτο περιστατικό: Διανομέας έφερε ενισχύσεις και επιτέθηκε σε πελάτες επειδή αρνήθηκαν να παραλάβουν παραγγελία

• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς

• Μετά την ELENA, τι; - Πώς θα κάνουμε αλλαγή του χρόνου – Πόσα εκατοστά έφτασε το χιόνι - Δείτε βίντεο

• Ελένη Φουρέιρα: Περιμένει ακόμα τον Άγιο Βασίλη με προκλητικό ντεκολτέ και ένα ποτήρι κρασί στο χέρι - Δείτε φωτογραφίες

• Διακοπή παροχής ρεύματος: Στις τόσες μέρες εφαρμόζεται – Πώς λειτουργεί το σχέδιο εξόφλησης με μηνιαίες πληρωμές



Λετυμπιώτης: Σημαντική σύνοδος η Τριμερής στο Κάιρο - Ενέργεια, περιφερειακή ασφάλεια και οικονομία στην ατζέντα

Λετυμπιώτης: Σημαντική σύνοδος η Τριμερής στο Κάιρο - Ενέργεια, περιφερειακή ασφάλεια και οικονομία στην ατζέντα

Σε θέματα ενέργειας, περιφερειακής ασφάλειας, οικονομίας, και τεχνολογίας θα εστιάσει μεταξύ άλλων, η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, που θα διεξαχθεί στις 8 Ιανουαρίου 2025 στο Κάιρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top