Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, τόνισε ότι η ισότητα των φύλων δεν πρέπει να θεωρείται οικονομική επιβάρυνση για τις κυβερνήσεις και την κοινωνία γενικότερα, υποδεικνύοντας ότι η προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική ανάπτυξη.
Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι η κ. Δημητρίου προέβη στην τοποθέτηση κατά τη διάρκεια των εργασιών της Διάσκεψης Κορυφής Γυναικών Πολιτικών Ηγετών που ολοκληρώθηκε χθες στο Τόκιο, με θέμα την ανάληψη δράσεων για πρόοδο της κοινωνίας μέσω της υλοποίησης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ. Στη Διάσκεψη, στην οποία συμμετέχει η Κύπρος για πρώτη φορά, έλαβε μέρος η κ. Δημητρίου, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.
Στο πλαίσιο της ομιλίας της κατά τη συζήτηση του θέματος των εμποδίων που αναφύονται στη γυναικεία πολιτική καριέρα, η κ. Δημητρίου, η οποία ήταν και η κύρια ομιλήτρια, ανέλυσε την κατάσταση των γυναικών στην Κύπρο, εισηγήθηκε θετικά μέτρα για τη βελτίωση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική, αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα κοινοβούλια προς αυτή την κατεύθυνση και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις βέλτιστες πρακτικές που υιοθετεί η Κύπρος στον τομέα της ισότητας των φύλων.
Παρουσιάζοντας την κατάσταση των γυναικών στην Κύπρο, διαπίστωσε ότι παρά τη σθεναρή δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για παροχή ίσων ευκαιριών στα δύο φύλα, εντούτοις οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο Συμβούλιο Υπουργών και στα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σημασία διορισμού γυναικών από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε υψηλές πολιτικές θέσεις.
Σημείωσε ότι, εντούτοις, παγιωμένες κοινωνικές και πολιτισμικές αντιλήψεις εξακολουθούν να εντείνουν τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και ότι τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις αναπαράγονται από τα ΜΜΕ και το εκπαιδευτικό σύστημα και δρουν ανασταλτικά για την εμπλοκή των γυναικών στην πολιτική ζωή. Επεσήμανε επίσης ότι οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο χαρακτηρίζονται από πατριαρχικές δομές κυριαρχούμενες από άντρες και αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νεαρές γυναίκες για εκλογή τους, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για παρότρυνση των γυναικών να υποβάλλουν υποψηφιότητες.
Παρέθεσε θετικά μέτρα, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική ζωή π.χ. την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής μέσω της παροχής οικονομικά προσιτών και ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων, την υιοθέτηση πρωτοβουλιών για ενδυνάμωση των γυναικών να υποβάλουν υποψηφιότητα, την ενίσχυση των ηγετικών ικανοτήτων των γυναικών, την παροχή οικονομικών κινήτρων στα πολιτικά κόμματα, με στόχο να ενισχυθεί η παρουσία των γυναικών στις κομματικές δομές και ιδιαίτερα στην ηγεσία, αλλά και μέσω της διασύνδεσης της δημόσιας χρηματοδότησης προς τα πολιτικά κόμματα με την παρουσία γυναικών στις λίστες υποψηφίων.
Περαιτέρω η Κύπρια βουλευτής τόνισε το ρόλο κλειδί που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τα κοινοβούλια στην προώθηση της ισόρροπης εκπροσώπησης των δύο φύλων στην πολιτική ζωή μέσω της νομοθέτησης συγκεκριμένων μέτρων και της άσκησης αποτελεσματικότερου κοινοβουλευτικού ελέγχου για τον αντίκτυπο της νομοθεσίας στα δύο φύλα. Σημείωσε δε ότι τα κοινοβούλια μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά μέσω της έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού στην έγκριση και κινητοποίηση κονδυλίων για την προώθηση της ισότητας των φύλων.
Η κα Δημητρίου έκανε επίσης μνεία στις βέλτιστες πρακτικές που υιοθετούνται στην Κύπρο στον τομέα της ισότητας των φύλων.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις