ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Τι επιτρέπεται να καταγράφουν τα Κλειστά Κυκλώματα και τι όχι - Διευκρινήσεις Επίτροπου

ΚΥΠΡΟΣ: Τι επιτρέπεται να καταγράφουν τα Κλειστά Κυκλώματα και τι όχι - Διευκρινήσεις Επίτροπου

Η λήψη εικόνας με την χρήση Κλειστών Κυκλωμάτων Βιντεοπαρακολούθησης (ΚΚΒΠ) επιτρέπεται μόνο αν δεν υπάρχει λιγότερο παρεμβατικός τρόπος για την πραγματοποίηση του σκοπού, λέει η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η λήψη εικόνας με την χρήση ΚΚΒΠ επιτρέπεται στην είσοδο/έξοδο κτηρίου, έξω από ασανσέρ, εστιάζοντας αποκλειστικά σ’ αυτό, πάνω από μηχάνημα κάρτας/ταμείου, εστιάζοντας αποκλειστικά σ’ αυτό και σε χώρο στάθμευσης.

Δεν επιτρέπεται η λήψη εικόνας με την χρήση ΚΚΒΠ μέσα σε ασανσέρ, σε χώρο αναμονής και σε εσωτερικό/εξωτερικό χώρος εστίασης καφετέριας ή εστιατορίου.

Η κ. Λοϊζίδου Νικολαϊδου αναφέρει ότι το Γραφείο της γίνεται δέκτης ερωτημάτων που αφορούν στη νομιμότητα της χρήσης καμερών και/ή Κλειστού Κυκλώματος Βιντεοπαρακολούθησης (ΚΚΒΠ) σε καταστήματα, εμπορικά κέντρα, επιχειρήσεις και κέντρα αναψυχής και σημειώνει ότι τα δεδομένα εικόνας και ήχου αποτελούν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Γενικά, συνεχίζει η Επίτροπος, δεν επιτρέπεται να ελέγχεται η προσωπική συμπεριφορά, οι προσωπικές επαφές και η αποδοτικότητα των ατόμων μέσω τέτοιων συστημάτων. Επίσης, τα άτομα θα πρέπει να ενημερώνονται μέσω προειδοποιητικών πινακίδων, οι οποίες θα πρέπει να είναι ευδιάκριτες, επαρκείς σε αριθμό και σε εμφανές μέρος. Η πινακίδα πρέπει να αναγράφει (α) ότι γίνεται βιντεογράφηση, (β) τον υπεύθυνο επεξεργασίας και (γ) το σκοπό της βιντεογράφησης.

Ακόμη αναφέρει ότι το υποκείμενο των δεδομένων μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα πρόσβασης σε περίπτωση καταγραφής του από ΚΚΒΠ. Όσον αφορά στο δικαίωμα διαγραφής, τα δεδομένα διατηρούνται για εύλογο χρονικό διάστημα, πάντα σε σχέση με τον σκοπό που εξυπηρετούν, συμπληρώνει.

Η εγκατάσταση ΚΚΒΠ σε ιδιωτικούς χώρους όπως οικίες/πολυκατοικίες για επεξεργασία που πραγματοποιείται από φυσικό πρόσωπο και αφορά σε δραστηριότητες προσωπικές ή οικιακές, δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, συνεχίζει. Λέει όμως ότι η εμβέλεια καταγραφής του ΚΚΒΠ, δεν πρέπει να είναι εκτός της περιμέτρου του ιδιωτικού χώρου.

Σε πολυκατοικίες η χρήση ΚΚΒΠ από ένα ένοικο δεν θα πρέπει να επηρεάζει την ιδιωτική ζωή των άλλων, ενώ αν το ΚΚΒΠ εγκατασταθεί από τη διαχειριστική επιτροπή, θα πρέπει να περιορίζεται σε κοινόχρηστους χώρους μετά από απόφαση των ενοίκων που συμμορφώνεται με τις πρόνοιες του Καταστατικού, καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χριστούγεννα στα κελιά για τον Hans Jonny Uven – Προφυλακίστηκε για εφτά μέρες

• Παιχνίδια Vs ηλεκτρονικά: Η τάση των δώρων φέτος και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα ξεπουλήματα

• Γλυκά Χριστούγεννα: «Χρυσό» το φλουρί - Πόσα κοστίζει το Christmas cake και η βασιλόπιτα

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• «Τυλίχθηκε» στις φλόγες δομή ανηλίκων στη Λάρνακα - Τρόφιμοι και προσωπικό εκκένωσαν το κτίριο



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top