ΚΟΙΝΩΝΙΑ

« Τα συστήματα που έχει η Κύπρος θα μπορούσαν κ να καταρρίψουν αυτό το αντικείμενο» - Κίνδυνος και για τις πτήσεις αεροσκαφών

« Τα συστήματα που έχει η Κύπρος θα μπορούσαν κ να καταρρίψουν αυτό το αντικείμενο» - Κίνδυνος και για τις πτήσεις αεροσκαφών

Η Κύπρος διαθέτει συστήματα που της παρέχουν αντιπυραυλική προστασία αλλά ο βαθμός ετοιμότητας καθορίζεται με βάση την αξιολόγηση των κινδύνων που μπορεί να υπάρχουν, και αναλόγως των περιστάσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή, με αφορμή τη συντριβή αντικειμένου στα κατεχόμενα, που πιστεύεται πως είναι πύραυλος.


Φαίνεται να πρόκειται για ένα εντελώς μεμονωμένο περιστατικό που δεν δικαιολογεί να υπάρχει ετοιμότητα σαν να γίνεται πόλεμος ή να υπάρχει κίνδυνος για πόλεμο. Αξιολογώντας πάντοτε τις πληροφορίες πράττεις με βάση τα στρατιωτικά πρωτόκολλα, ανέφερε η ίδια πηγή.
 
Τα συστήματα που έχει η Κύπρος θα μπορούσαν και να εντοπίσουν και να καταρρίψουν αυτό το αντικείμενο, εφόσον υπήρχαν οι περιστάσεις στις οποίες να δικαιολογείτο να ήταν σε ετοιμότητα αυτά τα συστήματα. Υπό τις παρούσες συνθήκες δεν υπάρχει αιτιολόγηση για να έχουμε τέτοιο βαθμό ετοιμότητας, σημείωσε η ίδια πηγή, επισημαίνοντας πως το συμβάν στα κατεχόμενα φαίνεται να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και πως στόχος του πυραύλου δεν ήταν η Κύπρος.
 
Πρόσθεσε πως κάθε ημέρα "αξιολογούμε πληροφορίες που έχουν σχέση με την άμυνά μας και δεν υπήρχε ίχνος αιτιολόγησης για ενεργοποίηση αυτών των συστημάτων".
 
Το περιστατικό αξιολογείται σε κάθε του λεπτομέρεια. Ενεργοποιούμε τους μηχανισμούς μας με χώρες από τις οποίες πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντλήσουμε κάποια πληροφόρηση στα πλαίσια αξιολόγησης του όλου περιστατικού, ώστε να καταλήξουμε σε σωστά συμπεράσματα, σημείωσε η ίδια πηγή. Σημειώνεται πως μεταξύ των χωρών αυτών είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, ο Εκτελεστικός Διευθυντής Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων, Χρίστος Πέτρου, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, δήλωσε πως "ένας πύραυλος που μπαίνει στο FIR μας σίγουρα είναι ένας κίνδυνος για την ασφάλεια πτήσεων και είναι κάτι που που μας ανησυχεί".

"Τέτοιου είδους περιστατικά θέτουν σε κίνδυνο τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών, κυρίως αυτών που είναι στη φάση είτε της προσγείωσης είτε της απογείωσης ή για οποιουσδήποτε λόγους κατεβαίνουν σε χαμηλότερο επίπεδο", επεσήμανε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα τραγωδία: Έχασε την μάχη ο 52χρονος εγκαυματίας μετά την φωτιά σε εγκαταλελειμμένη οικία - Τα στοιχεία του στη δημοσιότητα

• Κίτρινη προειδοποίηση για βροχές και καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ και πόσο θα διαρκέσει

• Πέντε σημάδια που δείχνουν ότι βρίσκεστε στα όρια του αλκοολισμού: Τι να μην κάνετε στις γιορτές

• Περιπέτεια υγείας για τη Σοφία Μουτίδου: «Πέρασα δεινά ένα εικοσιτετράωρο»

• Αυστραλία: Βίασε τρεις γυναίκες σε μπάτσελορ - Συγκρατούμενος του στη φυλακή «εκδικήθηκε»

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε ο Παντελής Ιγνατίου- Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία του



Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Λετυμπιώτης: «Στη βάση διεθνούς δικαίου να είναι η όποια συμφωνία Τουρκίας - Συρίας»

Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας - Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top