«Αράπικα» – Η κυπρομαρωνίτικη γλώσσα του Κορμακίτη

«Αράπικα» – Η κυπρομαρωνίτικη γλώσσα του Κορμακίτη

Στο χωριό του Κορμακίτη της Κερύνειας, οι Μαρωνίτες κάτοικοι, δημιούργησαν το αμάλγαμα μιας δικής τους γλώσσας.

Περήφανοι για τη διατήρηση των «κορματζιθκιανών», όπως επικράτησε η ονομασία τους, πρόκειται για ένα γλωσσολογικό χρυσωρυχείο, το οποίο σήμερα απειλείται με εξαφάνιση. Κι αυτό γιατί μιλιέται μόνο από τους εγκλωβισμένους Μαρωνίτες του Κορμακίτη και είναι κατανοητή από άλλα 1000 άτομα.

Ωστόσο, η γλώσσα «Sanna», ενδέχεται να εξαφανιστεί με την επόμενη γενεά, καθώς οι ομιλητές της είναι άνω των 30 ετών και οι Μαρωνίτες της τελευταίας γενιάς δεν τη διδάσκονται όσο θα έπρεπε.

Διαβάστε περισσότερα στον Κυπριακό Χρονογράφο

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

«Θωρακίζεται» η Κύπρος με αποθέματα σιτηρών για 45 ημέρες - Τι ανακοίνωσε ο Χριστοδουλίδης

«Θωρακίζεται» η Κύπρος με αποθέματα σιτηρών για 45 ημέρες - Τι ανακοίνωσε ο Χριστοδουλίδης

Η Κυβέρνηση προχωρεί στην εξασφάλιση στρατηγικών αποθεμάτων σιτηρών, ικανών να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας για περίοδο 45 ημερών, ανέφερε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης. Σημείωσε πως οι συγκεκριμένες ποσότητες, θα είναι ανεξάρτητες από τα αποθέματα που διατηρούνται για εμπορικούς σκοπούς.

BEST OF TOTHEMAONLINE