Σε καταγγελίες για δυσλειτουργία του ΓεΣΥ.
Διασπάθιση δημόσιου χρήματος στο ζήτημα της αμοιβής των προσωπικών γιατρών, αλλά και για την ταυτόχρονη άσκηση ιδιωτικής ιατρικής από γιατρούς οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο σύστημα, προέβηκε την Τετάρτη (10/07) η Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου (ΕΙΚ), προτείνοντας αλλαγές.
Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, στη Δημοσιογραφική Εστία, ο Πρόεδρος της ΕΙΚ Χάρης Αρμεύτης ανέφερε για τον τρόπο υπολογισμού της αμοιβής των προσωπικών γιατρών ότι «το να αμείβεται κάποιος με βάση τον αριθμό των πολιτών που έχει καταχωρημένους σε λίστα θεωρούμε ότι είναι ένας μη αντιπροσωπευτικός τρόπος αμοιβής».
Πρακτικά είπε «ένας γιατρός για να εξυπηρετήσει λίστα 2.500 δικαιούχων θα πρέπει να εξετάζει βάσει του μέσου αριθμού επισκέψεων στην Κύπρο περίπου 45 ασθενείς την ημέρα που σε 8 ώρες είναι φύσει αδύνατον να αντεπεξέλθει, με επακόλουθο να δημιουργούνται λίστες αναμονής μηνών, ταλαιπωρία και επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τους ασθενείς».
Αναφορά έκανε και στα προσόντα που απαιτούνται για να εκτελέσει κάποιος χρέη προσωπικού γιατρού, κάνοντας λόγο για «ανομοιογένεια». Πρόσθεσε ακόμη ότι «είναι λογικό και αναμενόμενο να υπάρχει κύμα φυγής ικανών ιατρών από το δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα για να γίνουν προσωπικοί γιατροί μια και έχουν την μοναδική ευκαιρία να πολλαπλασιάσουν κατά πολύ τις αμοιβές τους για την ίδια εργασία που κάνουν σήμερα».
Στο ερώτημα αν υπάρχει διασπάθιση δημόσιου χρήματος εκτίμησε ότι «είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, είτε ενοχληθούν ορισμένοι είτε όχι η απάντηση είναι, ναι υπάρχει διασπάθιση δημοσίου χρήματος».
Ο κ. Αρμεύτης συνέχισε λέγοντας ότι «δυστυχώς, καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών όπου γίνεται άσκηση ιδιωτικής ιατρικής εντός ΓεΣΥ». Αναφορά έκανε σε προφορικές μαρτυρίες γιατρών «που αναφέρουν ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) τους δίνει το δικαίωμα να μην εγγράψουν παιδιά στους καταλόγους τους και να τα χρεώνουν ιδιωτικά ειδικά αν έχουν ιδιωτική ασφάλεια.
Σε σχέση με κανονισμό που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Βουλή είπε ότι προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι «αφαιρεί την υποχρέωση του ειδικού γιατρού να κάνει εγγραφή δικαιούχου στο σύστημα ανοίγοντας ένα παραθυράκι όπου όσοι πολίτες δεν έκαναν εγγραφή σε προσωπικό γιατρό να θεωρούνται ως δικαιούχοι που δεν ενεργοποίησαν το δικαίωμα τους και να μπορεί ο ειδικός γιατρός να τους χρεώνει ιδιωτικά».
Κάλεσε τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου «να τοποθετηθεί και να μας εξηγήσει που εξυπηρετεί αυτός ο κανονισμός τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των ασθενών».
«Ο βασικός λόγος που μπορεί να έχεις απώλεια ασθενούς είναι ο χρόνος», είπε ο κ. Αρμεύτης απαντώντας σε ερώτηση. Πρόσθεσε ότι «το να διερευνούμε σε ένα ασθενή ένα πιθανό καρκίνο του πνεύμονα και το ραντεβού να πάει τέσσερις μήνες για βιοψία, το πιο πιθανό είναι από χειρουργήσιμος που μπορεί να ήταν την ώρα της υποψίας, της διάγνωσης, στους τέσσερις μήνες να είναι μεταστατικός και η πρόγνωση να είναι κακή για τον ασθενή».
Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι ανεπίτρεπτο μέσα σε μήνα, Ιούλιο, να έχει γιατρούς που δίνουν λίστες αναμονής τρεις μήνες». Ο προσωπικός γιατρός έχει διαφημιστεί, έτσι έλεγε ο ΟΑΥ, ότι είναι ο γιατρός που μέσα σε 72 ώρες ο ασθενής, ο δικαιούχος μπορεί να τον επισκεφθεί. Αυτές οι 72 ώρες έγιναν τρεις μήνες, πρόσθεσε.
Οι προτάσεις της ΕΙΚ
-----
Ο κ. Αρμεύτης παρέθεσε την πρόταση της ΕΙΚ σύμφωνα με την οποία ο ασθενής θα έχει δικαίωμα να κάνει ελεύθερη χρήση ή και μεταφορά του δικαιώματος που του αναλογεί από το σύστημα για οποιαδήποτε ιατρική πράξη, στο γιατρό της επιλογής του. Το ύψος της αποζημίωσης που προσφέρει το ΓεΣΥ να μπορεί να ακολουθεί τον ασθενή, ο οποίος να συμπληρώνει το ποσό που του προσφέρει ο ΟΑΥ για την συγκεκριμένη υπηρεσία, εξήγησε. «Είναι δικαίωμα χρήσης και δεν είναι υποχρεωτικό», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση την πρόταση αυτή, «θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για την συμπληρωμή που αφορά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με σκοπό να διαφυλάξουμε το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης». Αναφορά έκανε σε αυτή την πτυχή της πρότασης απαντώντας σε σχετική ερώτηση από το κοινό.
Ο ΕΙΚ προτείνει επίσης κατάργηση της λίστας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την αμοιβή ανά υπηρεσία ή και επίσκεψη. «Ο ασθενής να έχει πρόσβαση στον οποιονδήποτε γιατρό της επιλογής του», είπε ο κ. Αρμεύτης, προσθέτοντας ότι «αυτό θα εξυπηρετήσει πρωτίστως τους ασθενείς εξαφανίζοντας τις λίστες αναμονής γιατί ο ασθενής θα μπορεί να επισκέπτεται το γιατρό της επιλογής τους δίνοντας του πολλές επιλογές και στους γιατρούς κίνητρα να εξυπηρετήσουν άμεσα και ποιοτικά σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού».
Εισηγείται επίσης οι αμοιβές για όλες τις ιατρικές πράξεις, ενδονοσοκομειακά και εξωνοσοκομειακα, να είναι σταθερές με βάση τις επικαιροποιημένες τιμές, να υπάρχει διαχωρισμός αμοιβής γιατρού και νοσηλευτηρίου στα σημερινά πρότυπα και να παρέχεται το δικαίωμα συνταγογράφησης εκτέλεσης παραπεμπτικών για εξετάσεις σύμφωνα με τις διαδικασίες του συστήματος.
Η σύμβαση συνεργασίας που θα υπογραφεί από τα συμβαλλόμενα μέρη, είπε ο κ. Αρμεύτης, «θα προκύψει μετά από διαπραγμάτευση των μερών». «Το υφιστάμενο συμβόλαιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», πρόσθεσε.
Οι προτάσεις έχουν υιοθετηθεί από τον ΠΙΣ και έχει αποσταλθεί επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατία, όπως λέχθηκε.
«Αναμένουμε ανταπόκριση στην πρότασή μας και είμαστε έτοιμοι για συνεργασία», ανέφερε ο κ. Αρμεύτης, προσθέτοντας ότι οι ιδιώτες γιατροί είναι υπέρ ενός ποιοτικού ΓεΣΥ. «Το ζητούμενο είναι το ΓεΣΥ να έχει διάρκεια», σημείωσε.
(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΑΑΡ)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις