ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Στην Ολομέλεια της Βουλής οι δύο προτάσεις νόμου για τα τετράμηνα

ΚΥΠΡΟΣ: Στην Ολομέλεια της Βουλής οι δύο προτάσεις νόμου για τα τετράμηνα

Οδηγούνται την προσεχή Παρασκευή (12/7) προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής οι  δύο προτάσεις νόμου για την εφαρμογή του θεσμού των τετράμηνων.

Η σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής ήταν καταλυτική για το τι μέλει γενέσθαι με τις εξετάσεις τετραμήνων, αφού οι εμπλεκόμενοι φορείς συζήτησαν τη σταδιακή εφαρμογή του θεσμού με τη νέα σχολική χρονιά, στη βάση της πρότασης νόμου, που κατέθεσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκκος Λεωνίδου.

Η συγκεκριμένη πρόταση προβλέπει ότι από την νέα σχολική χρονιά ο θεσμός των τετραμήνων θα εφαρμοστεί μόνο στην πρώτη λυκείου, ενώ το 2020-2021 θα εφαρμοστεί στη δευτέρα λυκείου και το 2021-2022 στην τρίτη λυκείου. Επίσης, προβλέπει  διαδικασίες αξιολόγησης των μαθητών.

Η πρόταση νόμου του ΔΗΚΟ θα τεθεί ενώπιον της τελευταίας συνεδρίας της Ολομέλειας. Εξάλλου, ενώπιον της Ολομέλειας θα τεθεί και η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, η οποία αφορά στην πλήρη κατάργηση των τετραμήνων στην εκπαίδευση.

Εισαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων και στα Γυμνάσια από την σχολική χρονιά 2021-2022

Σημειώνεται ότι στο βασικό νόμο προβλέπεται η εισαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων και στα Γυμνάσια από την σχολική χρονιά 2021-2022.

Όπως αναφέρεται στο βασικό νόμο «η εισαγωγή των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων τετραμήνων στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου θα γίνει από τη σχολική χρονιά 2021-2022, με βάση τα πορίσματα και εισηγήσεις της αξιολόγησης της Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Προετοιμασίας και Αξιολόγησης των διαδικασιών αξιολόγησης του μαθητή, που συστήνεται δυνάμει του Κανονισμού 47 των περί Λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κανονισμών».

Κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού,  Κώστας Χαμπιαούρης μετέφερε τη θετική θέση της κυβέρνησης επί της πρότασης Λεωνίδου, εκτιμώντας ότι η συγκεκριμένη πρόταση συνάδει με την φιλοσοφία των τετραμήνων.

Όπως είπε ο κ. Χαμπιαούρης «είναι μια πρόταση, η οποία συνάδει ως επί των πλείστων με τη φιλοσοφία των τετράμηνων», για να σημειώσει ότι θεωρεί πως μέσα από το διάλογο που έχει γίνει «ως Υπουργείο Παιδείας έχουμε δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί».

«Είναι μια πρόταση (η πρόταση Λεωνίδου) που συζητούμε και συνάδει με τη φιλοσοφία των τετράμηνων. Υπάρχουν κάποια σημεία για τα οποία εκφράσαμε κάποιες δικές μας θέσεις και έχουν καταγραφεί. Αλλά δεν είμαστε αρνητικοί να συζητήσουμε την πρόταση και θα σεβαστούμε την απόφαση της Βουλής και είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το θεσμό από τον προσεχή Σεπτέμβριο», είπε.

Ερωτηθείς αν το Υπουργείο του αποδέχεται αυτή την πρόταση, ο κ. Χαμπιαούρης είπε πως «υπάρχει η υφιστάμενη νομοθεσία και υπάρχει μια πρόταση, για την οποία ως Υπουργείο Παιδείας έχουμε τοποθετηθεί θετικά».

Εν μέρει αποδεκτή η πρόταση πλην του ΑΚΕΛ

Την πρόταση του ΔΗΚΟ στηρίζουν οι οργανωμένοι γονείς Μέσης Εκπαίδευσης, ενώ η ΟΕΛΜΕΚ εκ πρώτης όψεως δεν την απορρίπτει, όπως διαφάνηκε κατά τη συζήτηση. Από τα κόμματα το ΑΚΕΛ έχει διαφωνήσει και εμμένει στη δική του πρόταση, που αφορά στη κατάργηση των τετράμηνων.

Ως εκ τούτου και οι δύο προτάσεις οδηγούνται στην Ολομέλεια και σύμφωνα με εκτιμήσεις μελών της Επιτροπής Παιδείας η πρόταση ΑΚΕΛ «μένει μετέωρη», ενώ η  πρόταση του ΔΗΚΟ περνά πλειοψηφικά.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, είπε ότι «με βάση τη συζήτηση σε αυτό που έχει καταλήξει η Βουλή είναι ότι πλειοψηφικά θα περάσει η πρόταση και βεβαίως αυτό θα το δούμε ενώπιον της Ολομέλειας», για να σημειώσει πως «υπάρχει μια επιφύλαξη ακόμα από πλευράς ΔΗΣΥ, για μια παράμετρο που αφορά ένα μικρό διαγώνισμα, που θα γίνεται κατά τη διάρκεια του τετράμηνου, το οποίο θα αξιολογείται ως βαρύτητα και ποσοστό 10% στο συνολικό 30% της γραπτής αξιολόγησης».

«Πιστεύω ότι εντός της ημέρας θα ξεπεραστεί και αυτό και θα είμαστε έτοιμοι να πάμε με μια πρόταση, η οποία ελπίζω και εύχομαι να περάσει και από την Ολομέλεια πλειοψηφικά. Ουσιαστικά η πρόταση του ΑΚΕΛ μένει μετέωρη, γιατί φαίνεται πως η πρόταση του ΔΗΚΟ περνά πλειοψηφικά», είπε.

Πρόσθεσε ότι μόνο το ΑΚΕΛ διαφωνεί, ενώ σημείωσε ότι «κάποιες επιφυλάξεις ασφαλώς από όλους υπήρξαν, αλλά η θέση και η πρόταση μας δεν είναι πολιτική θέση, αλλά είναι μια θέση που στηρίζεται σε επιστημονικά κριτήρια σε απόψεις ειδικών και ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε τα πράγματα και να πάμε μπροστά».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς, είπε πως «ότι έπρεπε να γίνει εδώ και ένα χρόνο επιχειρείται να γίνει σε μια συνεδρία και μοιραία φτάσαμε σε ένα σημείο και σε  μια διαδικασία, η οποία θυμίζει ανατολίτικό παζάρι απλά και μόνο για να κλείσουμε ένα deal και να πουλήσουμε αυτή τη συμφωνία επικοινωνιακά στην κοινωνία».

«Και ασφαλώς», είπε, «γι’ αυτό δεν ευθύνεται η πρόταση του ΔΗΚΟ, αλλά ευθύνεται το Υπουργείο, το οποίο για ένα χρόνο ενώ αναγνώριζε την ανάγκη να γίνουν τροποποιήσεις στους κανονισμούς που αφορούν τα θέματα των εξετάσεων των τετραμήνων δεν έπραξε τίποτα. Αντίθετα παρέμεινε αγκυλωμένο στη θέση για εφαρμογή των εξετάσεων των τετραμήνων,  χωρίς ουσιαστικά να μιλά με κανέναν».

Όπως είπε ο κ. Καυκαλιάς «η πρόταση του ΔΗΚΟ όπως έχει διαμορφωθεί δεν θα υποστηριχθεί από το ΑΚΕΛ, γιατί με τη συμπερίληψη των κεντρικών διαγωνισμάτων, τύπου παγκύπριων εξετάσεων, κινείται στο πνεύμα της πρότασης του Υπουργείου, γεγονός που αν τελικά περάσει αυτή η πρόταση θα ενισχύσει το εξετασιοκεντρικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης μας εις βάρος της διαδικασίας, της μάθησης του ωφέλιμου χρόνου για τους μαθητές».
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε πως «εμείς δηλώνουμε ότι θα πρέπει να κάνουμε το μεγάλο βήμα μπροστά», για να προσθέσει πως «η υλοποίηση των τετραμήνων, όπως είναι η σημερινή νομοθεσία, καθορίζει ότι πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν».

«Δεν  μπορεί να χαθεί άλλη χρονιά. Άλλη μια χρονιά θα σημαίνει τίμημα βαρύ για τα παιδιά μας, τίμημα βαρύ για τα δημόσια σχολεία. Δεν μπορεί κάποιοι -εάν και εφόσον δεν συνάδει με τα δικά τους τα συμφέροντα, να έρχονται να το παρεμποδίζουν», είπε.

Η πρόταση του ΔΗΚΟ συμπεριλαμβάνει επιγραμματικά τα εξής:

Ο βαθμός κάθε τετραμήνου για τα εξεταζόμενα μαθήματα, είναι το άθροισμα της προφορικής επίδοσης και της γραπτής αξιολόγησης, με αναλογία εξήντα τοις εκατόν (60%) για την προφορική επίδοση και σαράντα τοις εκατόν (40%) για τη γραπτή αξιολόγηση.

Η προφορική επίδοση είναι η επίδοση που αφορά τις εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης εκτός των σαρανταπεντάλεπτων και ενενηντάλεπτων διαγωνισμάτων που διεξάγονται κατά τη διάρκεια των τετραμήνων και αξιολογείται ως ακολούθως: α) Συμμετοχή του μαθητή στην τάξη ή/και στο εργαστήριο, β) κατ’ οίκο εργασία γ) Εικοσάλεπτη γραπτή βαθμολογητέα άσκηση (προειδοποιημένη) ή μια βαθμολογητέα ατομική ή ομαδική μελέτη-project (δημιουργική εργασία) δ) δραστηριότητες διάκρισης εκτός αίθουσας διδασκαλίας που σχετίζονται με το συγκεκριμένο μάθημα, ή/και εθελοντική εργασία.

Η γραπτή αξιολόγηση θα περιλαμβάνει ένα μόνο προειδοποιημένο σαρανταπεντάλεπτο γραπτό διαγώνισμα ανά τετράμηνο. Νοείται ότι για τα μαθήματα που δεν εξετάζονται γραπτώς οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα της δεύτερης ευκαιρίας με ένα επιπλέον σαραντάλεπτο γραπτό διαγώνισμα σε ημερομηνίες που καθορίζονται από την σχολική μονάδα (στο τέλος κάθε τετραμήνου). Ο βαθμός της δεύτερης ευκαιρίας, θα είναι και ο τελικός βαθμός της γραπτής αξιολόγησης.

Κατά την περίοδο των κεντρικών δοκιμίων αξιολόγησης θα διεξάγονται κανονικά τα μαθήματα, πλην της ημέρας διεξαγωγής τους, ενώ η νέα μορφή αξιολόγησης των μαθητών για σκοπούς προαγωγής θα τεθεί σε ισχύ από την σχολική χρονιά 2019-2020 και θα εφαρμοστεί μόνο για την Α΄ Λυκείου.

Νοείται ότι για την Β’ Λυκείου η νέα μορφή αξιολόγησης των μαθητών θα τεθεί σε ισχύ από την σχολική χρονιά 2020-2021 και για την Γ΄ Λυκείου θα τεθεί σε ισχύ από την σχολική χρονιά 2021-2022.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top