Οι προτάσεις αφορούν την αναστολή πρόνοιας νόμου για ιδιοκτήτες χωρίς τίτλο ιδιοκτησίας και πώλησης δανείων ως τις 19/05, καθώς και πρόταση νόμο για αναδρομική απαγόρευση επιτοκίων υπερημερίας
Aύριο Τρίτη συνεχίζεται η συζήτηση των πέντε νομοσχεδίων που αφορούν το πλαίσιο αφερεγγυότητας, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλα Παπαδόπουλο να δηλώνει ότι στην αυριανή συνεδρία θα αποφασιστεί τι θα γίνει με τα πέντε νομοσχέδια.
Παράλληλα, σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής τη Δευτέρα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οδηγούνται στην Ολομέλεια της Πέμπτης δύο προτάσεις ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ για αναστολή της πρόνοιας του νόμου για τις εκποιήσεις για ιδιοκτήτες που δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας και έχουν πρόβλημα λόγω αδυναμίας του πωλητή να πληρώσει την τράπεζα.
Στην Ολομέλεια φαίνεται να οδηγείται την Πέμπτη και πρόταση νόμου για αναστολή της πρόνοιας που αφορά την πώληση δανείων ως τις 19 Μαΐου καθώς και πρόταση νόμου που αφορά την αναδρομική απαγόρευση επιτοκίων υπερημερίας.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια που έχουν να κάνουν, ακριβώς, με το πλαίσιο αφερεγγυότητας αυτά θα τα συζητήσουμε αύριο, τα τέσσερα που έχουν ήδη εξεταστεί σε έκταση από την Επιτροπή Οικονομικών συν το πέμπτο το οποίο όλοι παραδεχόμαστε ότι δεν έχει δοθεί αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί η εξέτασή του».
«Θα αποφασιστεί στην αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών μαζί με τη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών τι θα γίνει με αυτά τα πέντε νομοσχέδια», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής συνέχισε λέγοντας ότι «σήμερα συζητήσαμε μια σειρά άλλων προτάσεων νόμου που έχουν να κάνουν επίσης με το πλαίσιο προστασίας που θέλουμε να θέσουμε σε λειτουργία και που θα προστατεύσει τους δανειολήπτες και έχουμε πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις».
Σε ό,τι αφορά τα νομοσχέδια και τις προτάσεις νόμου που έχουν πρόθεση να ρυθμίσουν τα ζητήματα της πώλησης πακέτων δανείων, έχει αποφασιστεί από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής πως θα πρέπει να αναμένουμε ποια είναι η συγκεκριμένη εισήγηση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου σε σχέση με αυτό το πολύ επίμαχο και αμφιλεγόμενο θέμα.
Η Κεντρική Τράπεζα μας έχει ζητήσει χρόνο ως τα μέσα του Μαΐου για να καταθέσει δική της εισήγηση και έχουμε αποφασίσει να δώσουμε αυτό το χρόνο. Έχει αποφασιστεί ότι θα ανασταλεί η εξέταση αυτού του ζητήματος μέχρι και τις 19 Μαΐου.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «έχει καταθέσει νομοσχέδιο η Κεντρική Τράπεζα για την κατάργηση των περιορισμών για πώληση δανείων, έχουμε καταθέσει μια πρόταση νόμου εμείς όπου απαγορεύεται η πώληση δανείων με κάποιες εξαιρέσεις για να μπορούν οι τράπεζες να λειτουργούν και να μπορούν να διεξάγουν τις συνήθεις τους εργασίες, έχει καταθέσει μια πρόταση νόμου το ΑΚΕΛ όπου μπαίνουν όρια σε στεγαστικά δάνεια και σε δάνεια για μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου θα απαγορεύεται να πωληθούν σε τρίτους και υπάρχει και πρόταση νόμου για αναστολή του συγκεκριμένου άρθρου μέχρι τις 19 Μαΐου, όπου θα αναμένουμε, ακριβώς, να δούμε ποια είναι η εισήγηση της Κεντρικής Τράπεζας».
«Όπως όλα δείχνουν, αυτή η πρόταση θα πάει έτσι ώστε να αναμένουμε να ακούσουμε τις εισηγήσεις της Κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας», είπε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχει υποκρισία σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα γιατί η υφιστάμενη νομοθεσία της Κεντρικής Τράπεζας απαγορεύει την πώληση δανείων». Το πρόβλημά τους, πρόσθεσε, «είναι ότι η Βουλή προσπάθησε, ακριβώς, να διευκρινίσει κάποια ζητήματα και επειδή ανέλαβε η Βουλή αυτή την πρωτοβουλία, υπήρξε η αντίδραση της Κεντρικής Τράπεζας».
Όμως, είπε, «υπάρχει πρόνοια στη νομοθεσία που απαγορεύει – και εμείς επιμένουμε σ` αυτό - την πώληση των δανείων εκτός με την άδεια της Κεντρικής Τράπεζας».
Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις νόμου που εξετάσαμε από κοινού μαζί με την Επιτροπή Εσωτερικών και έχουν να κάνουν με το πλαίσιο αφερεγγυότητας, όπου ακριβώς η Βουλή έχει ετοιμάσει επιπρόσθετες προτάσεις που έχουν ως στόχο τη διαμόρφωση ενός πλαισίου προστασίας που θα επεκτείνεται πέραν από το πλαίσιο αφερεγγυότητας.
Η πρόταση νόμου που έχει να κάνει με την ποινικοποίηση της τοκογλυφίας και για τις τράπεζες δεν είναι έτοιμη γιατί πρέπει να επανεξεταστεί νομοτεχνικά και έχει αποφασιστεί ότι θα ζητηθεί και η άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Όσον αφορά πρόταση νόμου που προβλέπει την αναδρομική απαγόρευση επιτοκίων υπερημερίας θα οδηγηθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια.
Άλλη πρόταση νόμου που έχει να κάνει με τον καθορισμό του ρυθμού των εκποιήσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων δεν είναι έτοιμη, θα επανεξεταστεί.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ακόμη ότι «οι προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ που έχουν να κάνουν με την αναστολή της διάταξης του νόμου των εκποιήσεων για τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν ακίνητα για τα οποία δεν έχουν εκδοθεί τίτλοι ιδιοκτησίας και ο εργολάβος ή ο κατασκευαστής δυσκολεύεται να πληρώσει την τράπεζα ή /και βρίσκεται σε εκκαθάριση και προκύπτουν προβλήματα για τον αγοραστή θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια με στόχο να αναμένουμε από την Κυβέρνηση να μας φέρει, όπως είχε υποσχεθεί ο Υπουργός Οικονομικών, μια εισήγηση για το πως θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πραγματικό πρόβλημα, όπου κάποιοι άνθρωποι καλούνται στην ουσία να πληρώσουν το σπίτι τους δύο φορές”.
Όσον αφορά την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για αναστολή της εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων σε ό,τι αφορά την κύρια κατοικία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι το ορόσημο που είχε περιλάβει ο ΔΗΣΥ είναι οι 3 Απριλίου «αλλά αντιλαμβάνομαι ότι γίνονται σκέψεις να αλλάξει η ημερομηνία, έτσι ώστε να δοθεί μεγαλύτερη αναστολή».
Σε ερώτηση αν το ΔΗΚΟ θα στηρίξει την πρόταση του ΔΗΣΥ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «θεωρούμε πως πρέπει να ψηφιστεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας, αυτό το πλαίσιο προστασίας, το συντομότερο δυνατόν γιατί αν δεν το πράξουμε θα πάει κόσμος φυλακή». Δεν είναι μεταφορικά που μιλώ, πρόσθεσε, «είναι κυριολεκτικά που μιλώ, γιατί κάποιοι δυστυχώς έχουν διαμορφώσει μια λανθασμένη εντύπωση, ότι επειδή αναστείλαμε το νόμο των εκποιήσεων αναστάληκαν και τα χρέη».
Δεν είναι έτσι τα πράγματα, είπε, «τα χρέη συνεχίζουν, τα επιτόκια συνεχίζουν να επιβάλλονται και να προστίθενται στα δάνεια, οι μικρές επιχειρήσεις και τα κυπριακά νοικοκυριά γονατίζουν κάτω από το βάρος αυτών των δανείων κάτω από το βάρος αυτών των δανείων, οι τράπεζες συνεχίζουν να τους απειλούν».
Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν είναι μόνο οι εκποιήσεις ο μόνος τρόπος που έχουν οι τράπεζες για να εισπράξουν τα χρήματά τους. Οι εκποιήσεις είναι μόνο ένα μέτρο είσπραξης, υπάρχουν κι άλλα, όπως είναι οι πτωχεύσεις, όπως είναι η διάλυση εταιρείας, όπως είναι οι εκκαθαρίσεις, όπως είναι η κατάσχεση κινητής περιουσίας, όπως είναι τα φυλακιστήρια για τα χρέη».
«Αυτοί που ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να περάσουμε το πλαίσιο αφερεγγυότητας και να το ψηφίσουμε σε νόμο θα πρέπει να μας εξηγήσουν τι θα κάνουμε για να σταματήσουμε τις τράπεζες να παίρνουν κόσμο φυλακή», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.
Επανέλαβε παράλληλα τη θέση ότι «το πλαίσιο αφερεγγυότητας πρέπει να ψηφιστεί το συντομότερο δυνατόν, αν θέλουμε να προστατέψουμε τους δανειολήπτες αν το επιχείρημα είναι ότι δεν είναι ικανοποιητικό, θα πρέπει αυτοί που ισχυρίζονται ότι δεν είναι ικανοποιητικό να μας πουν τι εισηγούνται, λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις του Συντάγματος, τις πρόσφατες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου».
Υποσχέθηκε ότι το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο να εξετάσει με κάθε καλή διάθεση επιπρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες.
«Εμείς θέλουμε να δούμε ένα σοβαρό, ολοκληρωμένο νόμο δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για ελλειμματικές, ούτε για αμφιλεγόμενες νομοθεσίες, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν τόσο σοβαρά ελλείμματα στη λειτουργία των θεσμών», ανέφερε από την πλευρά του ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης σε δικές του δηλώσεις μετά τη συνεδρία.
Αυτός, πρόσθεσε, «είναι ο στόχος της ΕΔΕΚ και αυτό το στόχο θα επιδιώξουμε τις επόμενες μέρες».
Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι «είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουμε με μία συνεδρία ή με δύο μέχρι τις 19 του μηνός να ολοκληρώσουμε αυτή τη συζήτηση και για το 5ο νομοσχέδιο, αλλά και για ζητήματα που είναι ακόμη ανοιχτά στα προηγούμενα 4 νομοσχέδια αλλά και στο βασικό νόμο για τις εκποιήσεις». Άρα, είπε, «κατά πάσα πιθανότητα ενδεχομένως να χρειαστεί παράταση της αναστολής του νόμου για τις εκποιήσεις».
«Ως Κίνημα Οικολόγων διατυπώνουμε ξεκάθαρα τη θέση ότι αποσπασματικά δεν μπορούν να ψηφιστούν τα νομοσχέδια του πλαισίου αφερεγγυότητας», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.
Ο κ. Περδίκης χαιρέτισε το γεγονός ότι η Βουλή προσπαθεί με προτάσεις νόμου να εξασφαλίσει ακόμη περισσότερο τους οφειλέτες. Μια από αυτές, ανέφερε, είναι «η και πρόταση νόμου των Οικολόγων για να θεωρείται τοκογλυφία το υπερβολικό επιτόκιο και από τις Τράπεζες όχι μόνο από τους ιδιώτες δανειστές».
Εξέφρασε την ελπίδα ότι «η Βουλή θα σταθεί στο λόγο της και θα επιμένει μέχρι τέλους να περάσουν και τα πέντε νομοσχέδια για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, ιδιαίτερα το τελευταίο που αφορά τα φυσικά πρόσωπα γιατί διασυνδέονται μεταξύ τους».
«Δάνεια που μπαίνουν στη διαδικασία της αφερεγγυότητας πρέπει εξ υπαρχής να απελευθερώνονται από καταχρηστικές ρήτρες και από υπερβολικούς και μη δικαιολογημένους τόκους υπερημερίας», είπε.
Σε ερώτηση για την αναστολή του νόμου που αφορά τις εκποιήσεις, εξέφρασε την ευχή «να υπάρξει συμφωνία για μια λογική αναβολή ώστε να μπορέσουμε να ψηφίσουμε και τα πέντε νομοσχέδια μαζί», θέτοντας το Κίνημα στη διάθεση των υπόλοιπων κομμάτων προς αυτό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις