Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών απ’ εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά επανέλαβε από την Αυστραλία ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, προσθέτοντας ωστόσο πως η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ έχει δηλητηριάσει έντονα το κλίμα.
«Έχοντας αυτό το αρνητικό σκηνικό να μας ανησυχεί, και οπωσδήποτε να μας προβληματίζει, αναμένουμε τη συνέχεια της εκδήλωσης του ενδιαφέροντος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για απεμπλοκή από το σημερινό αδιέξοδο», ανέφερε ο κ. Φωτίου σε ομιλία του σε ομιλία του σε εκδήλωση καταδίκης της Τουρκικής εισβολής στην Αδελαΐδα.
Όπως είπε, είναι όμως γενικά παραδεκτό, και αυτό φαίνεται και από τις αντιδράσεις που προκάλεσε διεθνώς η κατάφωρη παραβίαση από την Τουρκία του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ότι η συμπεριφορά και οι ενέργειες της Τουρκικής ηγεσίας έχουν δηλητηριάσει έντονα το όλο κλίμα, σε βαθμό ώστε να επιβάλλονται κινήσεις που θα ενθαρρύνουν, αντί να αποτρέπουν, την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για την επανέναρξη των συνομιλιών.
«Από δικής μας πλευράς», πρόσθεσε, «έχουμε διακηρύξει, όπως τονίζεται και σε πρόσφατη επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κύριο Γκουτέρες, την ετοιμότητα μας να συμβάλουμε σε αυτή τη νέα προσπάθεια επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν, από το σημείο που σταμάτησαν κατά τη διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα».
Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Φωτίου. εξαιτίας της Τουρκικής στάσης, η πρωτοβουλία που ανέλαβε κατά την περίοδο που ακολούθησε η ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, δεν έφθασε στο επιζητούμενο αποτέλεσμα, την κατάληξη, δηλαδή, σε συμφωνία για τους «όρους αναφοράς» οι οποίοι θα χρησίμευαν ως βάση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας.
Ο κ. Φωτίου χαρακτήρισε την τ/κ εξαγγελία για επανεγκατάσταση της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου υπό καθεστώς τουρκικής κατοχής ως «μια έκδηλη προσπάθεια εφαρμογής ενός σχεδίου ‘βήτα’», τονίζοντας πως αυτή δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη από το Γενικό Γραμματέα και το Συμβούλιο Ασφαλείας, γιατί πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση, αρχικά, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 1977 και του 1979, όπως και για παραβίαση, ακολούθως, όλων των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ από το 1977 μέχρι το 1992 που προβλέπουν επιστροφή των Αμμοχωστιανών στην πόλη τους υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.
Αναφέρθηκε στη διπλωματική προσπάθεια της κυβέρνησης για την καταγγελία των τουρκικών προθέσεων και ενεργειών, στις σχετικές επιστολές του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και κινήσεις που έγιναν και επαφές με ξένες κυβερνήσεις ενώ έντονα καταδικαστική για τις προκλήσεις ειδικά στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη ήταν η στάση των 28 ηγετών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Το μεγάλο ζητούμενο τώρα είναι με ποιο τρόπο θα ενεργήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ως θεματοφύλακας του διεθνούς δικαίου και των αρχών και αξιών που πρεσβεύουν τα Ηνωμένα Έθνη. Πώς θα συμβάλει ακολουθώντας μία αποφασιστική στάση ώστε να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και να αποτραπεί αυτή από το να προχωρήσει σε οποιαδήποτε άλλη προκλητική ενέργεια», είπε.
Ο κ. Φωτίου είπε πως η Κύπρος βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και ότι οι συγκυρίες «δείχνουν ότι είναι η ώρα της ευθύνης, της διεκδίκησης, της συνολικής και συλλογικής προσπάθειας, ώστε τα εμπόδια που εγείρονται στην προσπάθεια επανένωσης της πατρίδας μας να αντιμετωπίζονται αποφασιστικά».
Χαρακτήρισε τέλος ως ανεκτίμητη τη συμβολή της όπου γης ομογένειας για τη λύτρωση και δικαίωση της μαρτυρικής μας πατρίδας, μέσω της προβολής των θέσεων μας και της επιρροής της στα σημαντικά κέντρα αποφάσεων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις