Έσπασε παράδοση αιώνων στην Ινδία: Παύουν τα διαζύγια με τη λέξη ταλάκ

Έσπασε παράδοση αιώνων στην Ινδία: Παύουν τα διαζύγια με τη λέξη ταλάκ

Το κοινοβούλιο της Ινδίας ενέκρινε την Τρίτη 30/7 το νομοσχέδιο με το οποίο τίθεται εκτός νόμου το "αυτόματο διαζύγιο" των μουσουλμάνων, μια παράδοση αιώνων με βάση την οποία ένας άνδρας μπορεί να χωρίσει τη σύζυγό του λέγοντας τρεις φορές τη λέξη "ταλάκ".



Η ινδουιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ασκούσε πιέσεις για να ποινικοποιηθεί το "τριπλό ταλάκ". Πρόκειται για μια πρακτική με την οποία ένας μουσουλμάνος άνδρας λέει τρεις φορές "ταλάκ" (σημαίνει "διαζύγιο" στα αραβικά) παρουσία της συζύγου του και την χωρίζει χωρίς καμία άλλη διατύπωση.


Μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από την Άνω Βουλή σήμερα, απαιτείται μόνο η υπογραφή του προέδρου της Ινδίας για να γίνει νόμος. Η Κάτω Βουλή ψήφισε την περασμένη εβδομάδα υπέρ του νομοσχεδίου αυτού που προβλέπει την ποινική δίωξη όσων εφαρμόζουν το "τριπλό ταλάκ".
Η Ινδία ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες στον κόσμο όπου ίσχυε ακόμη αυτή η παράδοση.

"Πρόκειται για ιστορική ημέρα, το κοινοβούλιο της Ινδίας δικαίωσε τις μουσουλμάνες", είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ραβί Σανκάρ Πρασάντ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο.

Ορισμένες οργανώσεις μουσουλμάνων της Ινδίας, μολονότι δέχονταν ότι το "τριπλό ταλάκ" είναι λάθος, υποστήριζαν ότι το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί από τους ηγέτες των κοινοτήτων και όχι από την κυβέρνηση. 

Ο Ασαντουντίν Οουαΐσι, βουλευτής τους αντιπολιτευόμενου μουσουλμανικού κόμματος All India Majlis-e-Muslimeen, είπε ότι το κυβερνών κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) στοχοθετεί τους μουσουλμάνους μολονότι δεν κατάφερε να μεταρρυθμίσει την ινδουιστική κοινωνία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης…με «πολιτικό ρεαλισμό»

Τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης…με «πολιτικό ρεαλισμό»

Επιστρέψαμε από τη Νέα Υόρκη, πανηγυρίζοντας ότι καταφέραμε κάτι, 51 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή. Θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα μας είπε ο ΓΓ των ΗΕ μετά το τέλος ακόμα μιας σύναξης, άτυπης ή τυπικής-αυτό ολίγο μας ενδιαφέρει- για να μας πει ότι το θέμα είναι πολύπλοκο-και εμείς οι αφελείς, που νομίζαμε ότι είναι θέμα εισβολής και κατοχής- Προχωράμε λοιπόν σε νέα ΜΟΕ που περιλαμβάνουν τη δημιουργία συμβουλευτικού οργάνου, για τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, την ανταλλαγή πολιτιστικών αντικειμένων, την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και την αντιμετώπιση της ρύπανσης από μικροπλαστικα.

BEST OF TOTHEMAONLINE