Το Ινστιτούτο Κύπρου και το Ερευνητικό Κέντρο για την Μεσόγειο Θάλασσα του Ισραήλ (MERCI) υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα Μνημόνιο Συνεργασίας σε κοινά πεδία δραστηριότητας, όπως την προώθηση και ανάπτυξη της θαλάσσιας έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Έμφαση θα δοθεί στην παρακολούθηση και την έρευνα των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος στο θαλάσσιο περιβάλλον, τη θαλάσσια αρχαιολογία, καθώς και την παρακολούθηση και την έρευνα για τις επιπτώσεις από την εξερεύνηση και τις γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ανακοίνωση του Ινστιτούτου Κύπρου αναφέρει ότι το μνημόνιο υπόγραψαν ο επικεφαλής του MERCI, καθηγητής Zvi Ben-Avraham, και ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, καθηγητής Κώστας Παπανικόλας.
Στη τελετή παρευρέθηκαν επίσης ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Shmuel (Sammy) Revel, ο επικεφαλής επιστήμονας της Δημοκρατίας και Μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου, Κυριάκος Κόκκινος, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ Ανδρέας Πίττας, και ο Δρ Πέτρος Καρέκλας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου.
Μιλώντας στην τελετή, ο καθηγητής Zvi Ben-Avraham σημείωσε ότι η Κύπρος είναι στρατηγικός εταίρος για το Ισραήλ, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο.
"Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια από τις πιο σημαντικές περιοχές παγκοσμίως για τη θαλάσσια έρευνα, όμως το ίδρυμα που διεξάγει την πιο εξέχουσα έρευνα για την περιοχή βρίσκεται στον Καναδά. Αυτό το μνημόνιο θα θέσει τα θεμέλια έτσι ώστε οι χώρες μας να αναπτύξουν τους ηγετικούς ρόλους που τους αξίζει σε αυτό τον σημαντικό τομέα δραστηριοτήτων», είπε.
Ο Πρέσβης του Ισραήλ σημείωσε ότι «τίποτα δεν με κάνει πιο ευτυχισμένο από το να βλέπω μια σχέση μεταξύ ιδρυμάτων από το Ισραήλ και την Κύπρο να ωριμάζει, όπως αυτή που βλέπουμε σήμερα. Η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν 60 χρόνια σχέσεων, και παρόλο που η Μεσόγειος συνδέει τις δύο χώρες μας, οι επιστημονικές μας κοινότητες μόλις τα τελευταία χρόνια εντατικοποίησαν την συνεργασία τους σε αυτό τον τομέα, και η σημερινή υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας είναι απόδειξη για αυτό».
Ο Δρ Ανδρέας Πίττας επεσήμανε τη σημασία αυτής της συνεργασίας και το γεγονός ότι ο καθηγητής Zvi Ben-Avraham, ένας παγκόσμιου φήμης επιστήμονας και χαρισματικός ομιλητής, θα ενταχθεί στο ακαδημαϊκό προσωπικό του Ινστιτούτου Κύπρου.
Ο Κυριάκος Κόκκινος σημείωσε ότι είναι ιδιαίτερα ευτυχής ως Επικεφαλής Επιστήμονας της Δημοκρατίας αλλά και ως μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου, που βλέπει τέτοιες συνεργασίες που προωθούν όχι μόνο την έρευνα αλλά και την καινοτομία, έναν τομέα στον οποίο το Ισραήλ είναι παγκόσμιος ηγέτης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις