Εντολή για δημιουργία ενός νέου συστήματος γρήγορης χορήγησης βίζας σε επιστήμονες που θέλουν να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, έδωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στους αρμόδιους υπουργούς του.
Η εντολή δόθηκε στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου και με σκοπό, όπως ο ίδιος ο κ. Τζόνσον δήλωσε, να καταστεί η Βρετανία «μαγνήτης» για κορυφαία επιστημονικά μυαλά από όλο τον κόσμο μετά από το Brexit.
Το νέο σύστημα θα προβλέπει την κατάργηση του αριθμητικού ορίου των 2.000 θεωρήσεων εισόδου ανά έτος για υψηλής ειδίκευσης μετανάστες από τρίτες χώρες που ισχύει σήμερα.
Αυτοί οι μετανάστες της λεγόμενης «Κατηγορίας Ένα» για εξαιρετικά ταλέντα αποκτούν τη βίζα που χρειάζονται για να εργαστούν στη Βρετανία μέσα από μία διαδικασία αξιολόγησης κριτηρίων που μπορεί να διαρκέσει έως και 100 ημέρες και να κοστίσει περίπου 8.000 λίρες.
Ο κ. Τζόνσον έδωσε εντολή στα δύο αρμόδια υπουργεία, Εσωτερικών και Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής, να καταστήσουν πιο γρήγορη και πιο απλή τη διαδικασία για επιστήμονες, μηχανικούς και επαγγελματίες του τεχνολογικού τομέα, καθώς και για μέλη της οικογένειάς τους.
Θα διευρυνθεί επίσης ο αριθμός των βρετανικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων που θα μπορούν να επωφελούνται από τη χορήγηση βίζας σε ξένους επιστήμονες.
Το νέο σύστημα θα αφορά και τους Ευρωπαίους επιστήμονες μετά από το Brexit.
Αν και η επιστημονική κοινότητα της Βρετανίας χαιρέτισε την πρόθεση του πρωθυπουργού, πολλά μέλη της επισήμαναν ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν θα αντισταθμίσουν τη ζημιά στην επιστημονική έρευνα και καινοτομία στη χώρα που θα επιφέρει το Brexit, πολύ δε περισσότερο ένα σκληρό Brexit.
Πρόσφατη έρευνα της Βασιλικής Εταιρείας επιστημόνων σημείωνε ότι το 33% των επιστημονικών συγγραμμάτων στη Βρετανία είναι προϊόν συνεργασίας με Ευρωπαίους επιστήμονες, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 17,6% που προκύπτει από συνεργασία με Αμερικανούς συναδέλφους.
Παράλληλα, πολλαπλές είναι οι αναφορές για Ευρωπαίους επιστήμονες που είτε έχουν φύγει από βρετανικά ερευνητικά ιδρύματα λόγω της αβεβαιότητας για το μέλλον μετά από το Brexit είτε δεν δέχονται θέσεις που τους προσφέρονται στη Βρετανία για τον ίδιο λόγο.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις