Συγκεκριμένη πρόταση σε σχέση με το περιεχόμενο των όρων αναφοράς κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, κατά την άτυπη συνάντηση που είχε την Παρασκευή 9/8 με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.
Επιδίωξη της ε/κ πλευράς κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν να ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μέσα από μια αλληλουχία γεγονότων, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υπογραμμίζει στον συνομιλητή του τη σημασία της δημιουργίας κατάλληλου κλίματος πριν καθίσουν οι πλευρές ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι ικανοποιημένος από τη συνάντηση της Παρασκευής 9/8 καθώς παρά τις διαφωνίες και διαφορές που καταγράφονται, υπάρχει δίαυλος συνεννόησης, ενώ από την πλευρά του κ. Ακιντζί φαίνεται πως υπάρχει θέληση να συνεχιστεί η πορεία προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Αν και δεν έγινε διαπραγμάτευση το πρωί της Παρασκευής, στην άτυπη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε συγκεκριμένη πρόταση σε σχέση με τους όρους αναφοράς, με στόχο να επιταχυνθεί η διαδικασία. Συγκεκριμένα, είπε στον Τ/κ ηγέτη ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως στη βάση της Κοινής Δήλωσης της 11ης Φεβρουαρίου του 2014, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί και οι οποίες οδήγησαν στη διάσκεψη του Κραν Μοντάνα, καθώς και στη βάση της συζήτησης επί των έξι παραμέτρων του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως αυτή εξελίχθηκε κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο μέχρι το δείπνο της 6ης Ιουλίου 2017.
Διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες που φαίνεται να υπάρχουν, μπορούν, σύμφωνα με την ε/κ πλευρά, να συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο δρόμος προς την επανέναρξη των συνομιλιών
Μετά τη συνάντηση της Παρασκευής φαίνεται να διαμορφώνονται πιο ξεκάθαρα τα επόμενα βήματα με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Στη βάση αυτή, αναμένεται η συνεχιζόμενη εμπλοκή των δύο πλευρών με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, για τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς και η τριμερής συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης, στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Επόμενος σταθμός μετά την τριμερή στη Νέα Υόρκη είναι μια κοινή άτυπη σύσκεψη των εμπλεκομένων μερών στο Κυπριακό, στην παρουσία της Τουρκίας, της Ελλάδας και του Ηνωμένου Βασιλείου, για να αποφασιστεί η διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Σε αυτό το στάδιο δεν αναμένεται εμπλοκή της ΕΕ, η οποία θα είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις, εφόσον επαναρχίσουν, με το καθεστώς του παρατηρητή.
Πάντως, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την άτυπη κοινή σύσκεψη, η ε/κ πλευρά σημειώνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η ανάγνωση της ε/κ πλευράς όσον αφορά την «αίσθηση του επείγοντος» που αναφέρεται στη σημερινή δήλωση των Ηνωμένων Εθνών εκ μέρους των ηγετών είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει τις έκνομες ενέργειές της.
Από τώρα μέχρι και την τριμερή στη Νέα Υόρκη αναμένεται να υπάρξουν επαφές με την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, ώστε να προετοιμαστεί η συνάντηση των ηγετών με τον Αντόνιο Γκουτέρες. Αν και την πρωτοβουλία των κινήσεων έχει η κ. Λουτ, οι επαφές των δύο πλευρών στην Κύπρο με την αξιωματούχο του ΟΗΕ αναμένεται να πραγματοποιηθούν είτε στα τέλη Αυγούστου, είτε στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Όπως εξάλλου πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά τη συνάντηση της Παρασκευής οι ηγέτες έθιξαν και τα όσα ακούγονται για εναλλακτικές προτάσεις σε σχέση με τη λύση Κυπριακό, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί να επιβεβαιώνουν την κοινή τους αντίληψη για την επιδίωξη μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Το τελικό περιεχόμενο της λύσης, η οποία θα πρέπει να είναι λειτουργική, θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με την ε/κ πλευρά.
Για το φυσικό αέριο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διατύπωσε την πρόταση για ενημέρωση του Τ/κ ηγέτη σε σχέση με τα θέματα του φυσικού αερίου. Υπογράμμισε παράλληλα στον κ. Ακιντζί ότι είναι διατεθειμένος να δοθούν από την ε/κ πλευρά πρόσθετες διασφαλίσεις, προκειμένου να καθησυχαστούν ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, όπως ανέφερε και σε σχετική επιστολή που απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2019.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ο Πρόεδρος επανέφερε την πρότασή του για κατάλογο με 21 ΜΟΕ, ενώ πρόταξε το ζήτημα της Αμμοχώστου στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της πρότασης για δημιουργία μιας επιτροπής υπό τα ΗΕ. Όσον αφορά το τελευταίο, ο Πρόεδρος ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του, βάσει της οποίας δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης των περιουσιακών δικαιωμάτων στα Βαρώσια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις