Οφείλουμε απέναντι σε όλους τους αγωνιστές και τους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού να σταθούμε ενωμένοι μαζί με την ηγεσία μας που διεκδικεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με αποφασιστικότητα για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και της επιβουλής κατά της Κύπρου, δήλωσε την Κυριακή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
Στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της Κοινότητας Δυμών, Ιωάννη Τσαγγάρη στον Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου στις Δύμες, ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε πως οφείλουμε να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έχει να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα στη θάλασσα και μεθοδεύσεις που θέλουν να απαλείψουν το κεκτημένο από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις για μια λύση με ασφάλεια της Κύπρου.
Μέσα από αυτό το πνεύμα τιμούμε πραγματικά και μπορούμε να πούμε εκείνο που οφείλουμε ότι αιωνία θα είναι η μνήμη του πολεμιστή των Δυμών, Ιωάννη Τσαγγάρη, ο οποίος έπεσε για την ελευθερία του τόπου και του λαού μας, συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στην εισβολή, ο Εκπρόσωπος ότι τα κατοχικά στρατεύματα επεδίωξαν να θέσουν τέρμα στην ειρηνική συνύπαρξη αιώνων και να επιβάλουν εθνοκάθαρση στο βόρειο καταπατημένο τμήμα της χώρας.
Το αποτέλεσμα αυτού που η Τουρκία και πολλοί στα κατεχόμενα αποκαλούν ως «ειρηνευτική επιχείρηση», συνέχισε, ήταν χιλιάδες πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες τους, άμαχοι πολίτες που δολοφονήθηκαν άνανδρα από τους εισβολείς, αιχμάλωτοι και αγνοούμενοι για τους οποίους ακόμα και σήμερα, 45 χρόνια μετά η αναλγησία του κατοχικού καθεστώτος δεν επέτρεψε να μάθουν οι οικογένειές τους τι απέγιναν και πού βρίσκονται».
Ταυτόχρονα, είπε, η σύληση και η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα δείχνει μια βάρβαρη συμπεριφορά αρπαγής και απολίτιστης αγριότητας. Όσον δε αφορά τη δήθεν προστασία των Τουρκοκυπρίων, η δημογραφική αλλοίωση στα κατεχόμενα μαρτυρά το αντίθετο. Πρόκειται για άμεσο έλεγχο και αδίστακτο επεκτατισμό της Τουρκίας και όχι για προστασία, τόνισε.
"Δίνουμε από τότε αγώνα για τον τερματισμό της κατοχής, για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την αποκατάσταση συνθηκών ομαλότητας, με αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους. Όλες οι διαδοχικές απόπειρες προσκρούουν μέχρι τώρα στην τουρκική αδιαλλαξία. Η Τουρκία επιμένοντας με τη βία να ασκεί έλεγχο στην πατρίδα μας, έχει οδηγήσει αλλεπάλληλες απόπειρες διαπραγμάτευσης σε αδιέξοδο διεκδικώντας στο όνομα των Τουρκοκυπρίων την επικυριαρχία", είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι "σε κάθε νέα προσπάθεια και φάση διαπραγματεύσεων προβάλλει νέες απαράδεκτες αξιώσεις, όπως τώρα που διαστρέφοντας τη γενική αρχή της πολιτικής ισότητας που διέπει κάθε ομοσπονδία, αξιώνει τον έλεγχο του ομοσπονδιακού πολιτεύματος μέσω της απαίτησης για την αναγκαιότητα μιας τουρκοκυπριακής θετικής ψήφου για κάθε απόφαση του κράτους. Ή ακόμα με την αξίωση να καταργηθεί η οντότητα του κυπριακού κράτους και να υποκατασταθεί στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του στον ενεργειακό φυσικό πλούτο από κάποια αυτοσχέδια «μικτή επιτροπή για τους υδρογονάνθρακες". Προκειμένου και πάλι να νομιμοποιηθούν άνομες τουρκικές ορέξεις και να εφαρμοσθούν σχεδιασμοί της Άγκυρας εις βάρος του φυσικού πλούτου της Κύπρου".
Στη μακροχρόνια αυτή πορεία, συνέχισε, «επιδιώκουμε την επανένωση του τόπου μας, την ειρήνη, την ασφάλεια και τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων, προϋποθέσεις οι οποίες αφενός θα δικαιώσουν τις θυσίες των ηρώων μας και αφετέρου θα διασφαλίσουν το μέλλον των παιδιών μας».
Το τελευταίο διάστημα, ανέφερε, με θράσος η Τουρκία προχωρά σε μια σειρά ιδιαίτερα προκλητικών και παράνομων ενεργειών στα χωρικά ύδατα και στην περιοχή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Υποσκάπτει έτσι και τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών που επιδιώκει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για επανέναρξη του διάλογου με στόχο την επίλυση του Κυπριακού.
Αυτές τις μέρες, είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έτοιμος από καιρό και με διακηρυγμένη πολιτική βούληση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, περιμένει, μετά τα θετικά σημεία που προέκυψαν από την πρόσφατη συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ότι η τουρκική πλευρά συνολικά θα προσέλθει σε σοβαρές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Οδηγός πρέπει να είναι οι έξι παράμετροι που πρότεινε ο Γ.Γ. πρόπερσι στη διάσκεψη των ΗΕ για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά.
"Αντί λοιπόν, όπως δυστυχώς κάποτε συμβαίνει, κάποιοι να παρασύρονται είτε από αντιπολιτευτική εμμονή είτε από ανεξέλεγκτη και αφελή εμμονή για μια οποιαδήποτε συμφωνία και να μη διστάζουν να καταφέρονται κατά την ελληνικής κυπριακής πλευράς, τώρα είναι η ώρα να εμφανιστούμε ενωμένοι, μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος με υπομονή, επιμονή και μεθοδικότητα, βασισμένος στην ουσία των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Η.Ε., αλλά και στις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε., αγωνίζεται για μια πραγματική συμφωνία λύσης του Κυπριακού, η οποία θα μπορεί να εγκριθεί από τους πολίτες. Στους οποίους θα εξασφαλίζει ασφάλεια και λειτουργικότητα του κράτους, καθώς και όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών του 21ου αιώνα», συνέχισε.
Ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στον ήρωα της κοινότητας Ιωάννη Τσαγγάρη, «ένα παλληκάρι που πολέμησε ως Δεκανέας του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού και θυσιάστηκε για την ελευθερία της πατρίδας απέναντι στην τουρκική επιδρομή του 1974».
Ο κ. Προδρόμου είπε πως άλλα 29 παλληκάρια του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού βρίσκονταν στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων, δέκα αναφέρθηκαν ως πεσόντες στο πεδίο της μάχης, ενώ καταγράφηκαν και 54 τραυματίες πολέμου. Αυτό ήταν το βαρύ τίμημα για την ελευθερία εκείνης της πολύπαθης μονάδας της Εθνικής Φρουράς», κατέληξε.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις